LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Životna filozofija

Studenti opisali što ih čini sretnima – na listi su prazna košara za rublje, miris kiše, obitelj i nedjelja

Jeste li u posljednje vrijeme zastali i razmislili što vas čini sretnima? Mi smo se morali obratiti studentima u razdoblju kada su rokovi blizu i stres postaje očigledan, a dobili smo vrlo zanimljive odgovore.

Jeste li u posljednje vrijeme zastali i razmislili što vas čini sretnima? Mi smo se morali obratiti studentima u razdoblju kada su rokovi blizu i stres postaje očigledan, a dobili smo vrlo zanimljive odgovore.

Ponekad zaboravljamo uživati u stvarima, pojavama ili ljudima oko sebe. Studija iz 2011. godine dokazala je, prenosi Bustle, da su ljudi koji se pokušavaju usredotočiti na ideju potpune i djelomice prisilne sreće zapravo manje sretni od onih koji se bave samo svojim životom i spontanošću koju on donosi.

Iako je dobra stvar željeti sreću, problemi se stvaraju kada si ne dopustimo uživanje i prepuštenost trenutku. Naravno, sreći doprinosi pozitivno razmišljanje, a ono sa sobom nosi pet ključnih stavki: zahvalnost, optimizam, dobro djelo, iskorištavanje vlastite snage i sposobnosti te spoznaja da ste sretni. 

Studenti iz različitih dijelova Hrvatske otkrili su što njih može nasmijati, usrećiti i uljepšati im dan, od nekih materijalnih sitnica preko fizičke prisutnosti druge osobe do verbalnog odobravanja i bodrenja.

– Nisam nikada o tome zapravo razmišljala, dobro pitanje! Mislim da mene moja mačka uvijek može oraspoložiti. Volim kada pada kiša i kada se ugnijezdim u krevet kako bih pročitala najnoviju knjigu na polici i onda mi Naki samo skoči u krilo i očekuje da je mazim.  – kaže studentica iz Pule.

– Obožavam nedjelje, sve obveze obavim ranije jer želim uživati barem u jednom danu bez ijedne brige, interpretiram to kao svoju hakunu matatu. Još ako bi mi se javio prijatelj kojeg nisam dugo vidio i pitao da se vidimo – dan mi je ispunjen! – ispričao je student iz Slavonskog Broda.

S prethodnim se sugovornikom slaže još jedna studentica iz Slavonskog Broda. Veseli ju poruka ohrabrenja, posebice njezinih roditelja. Kaže da joj dan bude ljepši jer zna da oni misle na nju i iskazuju joj ljubav u svega nekoliko riječi. Studentica iz Osijeka voli interakciju sa svojim prijateljima koji strastveno pričaju o nečemu što su napravili ili što im se događa u životu.

– Ne znam hoće li ovo ispasti čudno ili ne, ali obožavam miris i zvuk kiše kada udara po prozoru ili se slijeva niz žljebove. To su rijetke stvari koje me brzo smire, utješe ili vesele. 

– Miris tek kupljene knjige, njezina naslovnica, likovi – tu je moj mir, to me uveseljava. Kratko, jasno i slatko, barem meni.  

– Iako obožavam putovati, postoji onaj trenutak kad se vratiš kući i shvatiš da zaista nema ljepšeg mjesta od onoga gdje odrastaš, učiš, slaviš... Znam da je to sladunjavo, ali taj prvi trenutak kad zakoračiš u svoju kuću ili stan nakon dugog puta ili faksa ipak je neprocjenjiv.

Nekoliko je studenata istaknulo da se veseli novoj spužvici za suđe, praznoj košari za prljavo rublje, čistom stanu i zaboravljenim novcem u jakni. Tada ćete vjerojatno shvatiti i da ste odrasli, pa će vas sve više sitnica tijekom dana radovati. Naravno, bit ćete najsretniji kada se bavite aktivnostima zbog kojih ćete izgubiti pojam o vremenu i takvi su trenutci samo vaši. 
FOTO: PIXABAY