LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti kvizaši

Student FER-a u Milijunašu osvojio 64 000 kuna; odustao na pitanju iz biografije poznatog pisca

U jučerašnjoj epizodi student FER-a pokazao je zavidno znanje.

U jučerašnjoj epizodi student FER-a pokazao je zavidno znanje.

Nakon dvije duge pandemijske godine publika se vratila u Milijunaša, a u jučerašnjoj je emisiji nastupio i 21-godišnji student FER-a, Fabijan Bošnjak. 

Kako prenosi HRT, pomoć džokera Fabijan je zatrebao tek na sportskom pitanju za prelazak drugog praga. Prvo je upotrijebio džoker pola-pola. Njime su na pitanje o omjeru osam osvojenih medalja hrvatskih sportaša na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju, u ponudi ostali odgovori dva zlata, dva srebra te četiri bronce i tri zlata, tri srebra i dvije bronce, a izostali odgovori dva zlata, četiri srebra i dvije bronce te tri zlata, dva srebra i tri bronce. Potom je student računarstva na FER-u zatražio i pomoć znalaca te je prihvatio sugestiju Brune Roberta koji je istaknuo kako misli da su naši olimpijci osvojio tri zlatna odličja.

Bio je to ujedno i točan odgovor. Zlatni u Tokiju bili su taekwondoašica Matea Jelić, braća Sinković u dvojcu, te Nikola Mektić i Mate Pavić u teniskim parovima. Srebro su osvojili jedriličar Tonči Stipanović u klasi Laser, teniski par Marin Čilić i Ivan Dodig, te gimnastičar Tin Srbić, dok su se broncom ovjenčali taekwondoaš Toni Kanaet i Damir Martin u samcu. Hrvatska je u Tokiju zauzela 26. mjesto na ljestvici osvajača medalja te su to druge najuspješnije OI za Lijepu Našu. 

Uslijedilo je pitanje iz povijesti. Kako bi osvojio 64.000 kuna, natjecatelj je trebao odgovoriti je li najduže trajao Prvi punski rat, Prvi križarski rat, Prvi balkanski rat ili Prvi svjetski rat. Iskoristio je džokera zovi i uvažio njegovo mišljenje kako je posrijedi Prvi punski rat, stigavši zatim i do 12. pitanja.

Ipak, na pitanju za 125 000 kuna je odustao. Nije znao je li Ernest Hemingway, Albert Camus, William Faulkner ili Jean-Paul Sartre u novinama ugledao svoju osmrtnicu nakon što je u dva uzastopna dana 1954. preživio dvije zrakoplovne nesreće. 

Opredijelio bi se, rekao je, za Hemingwaya i bio bi u pravu. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost navedene je godine prvo bio u unajmljenom zrakoplovu nad tada Belgijskim Kongom, koji se srušio nedaleko od slapova Murchison. Idućega dana nalazio se pak u avionu kojim je trebao otputovati u Entebbeu po medicinsku skrb, ali se zrakoplov srušio pri uzlijetanju.