LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tri zlatna savjeta

Što staviti u životopis kad nemaš radnog iskustva?

Pisanje studentskog životopisa kada nemaš radnog iskustva može biti komplicirano. Ipak, sakupili smo nekoliko savjeta koji bi mogli biti od pomoći. 

Pisanje studentskog životopisa kada nemaš radnog iskustva može biti komplicirano. Ipak, sakupili smo nekoliko savjeta koji bi mogli biti od pomoći. 

Nova godina, nova prilika da pronađeš studentski posao. Minimalna satnica pristojno je narasla, među oglasima za posao svatko može pronaći nešto za sebe, a kada pronađeš idealan posao za sebe, potrebno je samo poslati životopis i prijavu. Samo.

Pisanje studentskog životopisa – kada radnog iskustva nemaš, a zadnje priznanje bilo je sudjelovanje na županijskom natjecanju iz geografije u osnovnoj školi – može biti komplicirano. Ipak, sakupili smo nekoliko savjeta koji bi mogli biti od pomoći. 

Planirate raditi preko ljeta? Saznajte gdje pronaći idealan studentski posao


Što manje teksta
Iako ovaj savjet može zvučati kontradiktorno za nekoga tko ionako nema što staviti u životopis, s manje teksta vaš će životopis izgledati konciznije. Odaberite neki grafički orijentiran predložak, primjerice u Canvi, podijelite životopis u nekoliko glavnih cjelina: osnovne informacije i kontakt podaci, obrazovanje, interesi i hobiji te nešto dodatno ako imate nešto staviti (volontersko iskustvo, prakse, razmjene...). U svaku od tih cjelina unesite osnovne informacije popraćene grafikama. Primjerice, umjesto U slobodno vrijeme volim fotografirati. pod cjelinu za interese i hobije napišite fotografija i dodajte poveznicu na svoj portfolio ili Instagram profil na kojem objavljujete fotografije. 

Sve se računa

5 aktivnosti s prijateljima na plaži za odlično ljeto


Studenti često zaborave da je iskustvo koje stječu na fakultetu itekako korisno, pogotovo ako se javljaju za studentski posao u struci. Ako si na fakultetu radio marketinšku studiju slučaja, a javljaš se na posao u marketingu, uključi svoje iskustvo i opiši ukratko što si naučio tijekom pisanja rada. To ne znači da trebaš u životopis pisati koje si sve kolegije odslušao i koju si ocjenu dobio na ispitu, no ako je nešto na fakultetu bilo vezano uz industriju u kojoj se javljaš na posao, uključi to. Poslodavac će cijeniti svako dodatno znanje. 

Uz to, nemoj zaboraviti uključiti edukacije, certifikate, volontiranje, organizacije studentskih konferencija, članstvo u klubovima na fakultetu... Čak i ako takvo iskustvo nije usko vezano uz posao, poslodavcu će pokazati kako si proaktivan i kako se možeš dobro organizirati uz fakultetske obaveze. 

Kako se pametno pakirati za ljeto?


Ne podcjenjuj svoje znanje
Jedna od najgorih stvari koju možeš napraviti dok pišeš životopis je precjenjivanje svojih znanja i mogućnosti (ili – laganje). No, loše je i podcjenjivati svoja znanja i ne navoditi ih u životopisu. Čak i ako se ne služiš Excelom na dnevnoj bazi, vjerojatno znaš sve osnove pa slobodno to navedi u životopisu. Korištenje društvenih mreža, iako možda misliš da za to nije potrebno puno vještine, iz perspektive ljudi koji ih inače ne koriste može izgledati kao vrlo korisna vještina. Neke od korisnih vještina koje također možeš uključiti: pisanje, vozačka dozvola, prezentacijske vještine i izrada prezentacije... 
FOTO: UNSPLASH