LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Brucoši vs. diplomci

Što od studija očekuju brucoši, a što diplomci nakon njegova završetka

O čemu studenti razmišljaju tijekom prve godine na fakultetu, a s čime kasnije vode borbu? Ispunjavaju li sva svoja očekivanja s početka i jesu li i dalje optimistični oko pronalaska posla s polupraznim CV-om? Pročitajte kako naši perspektivni brucoši i diplomci gledaju na ovu situaciju.

O čemu studenti razmišljaju tijekom prve godine na fakultetu, a s čime kasnije vode borbu? Ispunjavaju li sva svoja očekivanja s početka i jesu li i dalje optimistični oko pronalaska posla s polupraznim CV-om? Pročitajte kako naši perspektivni brucoši i diplomci gledaju na ovu situaciju.

Niti je fakultet lako upisati niti ga je lako završiti. Prva je godina prilagodba na studentski život i akademske obveze te na stvaranje novih poznanstava. Naposljetku, to je dio životnoga puta koji će nas pripremiti za posve samostalni život nakon primitka diplome. Kako bismo konačno saznali razlike između razmišljanja brucoša i diplomaca, poveli smo raspravu oko dvaju pitanja: što to brucoši očekuju od svoga studija te što diplomci očekuju od svog (uskoro posve samostalnog) života s diplomom u rukama. 

David je brucoš na Filmskoj i TV režiji na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te unatoč manjoj zbunjenosti ostaje optimističan oko studiranja, ali i pronalasku posla pri završetku fakulteta. 

– Od studija očekujem da će me učiniti sposobnijom osobom, valjda... Nadam se kako ću na izlasku s faksa biti mnogo manje zbunjen nego sada. Stvarno me svašta zbunjuje, pa 90% vremena blefiram kako shvaćam što su ECTS bodovi. Očekujem da ću naučiti nešto o filmu i izradi filmova, makar samostalno morao izvlačiti to znanje jer su profesori udaljeni jedan mail ili razgovor od svega što me zanima. Imam samo šaku kolega na odsjeku (šest nas je) jer akademija je takva kakva je, ali sve ih obožavam i nadam se da ćemo skupa nešto izvući iz ovoga. Štreber sam i dobro mi je, isto tako očekujem da će mi dobro biti i do kraja.

Korana je studentica prve godine na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu i smatra kako je on poseban i obećavajući. 

– Kako sam čula, a i ako je suditi po onome što sam iskusila u posljednja tri tjedna, daje nam se potpuna sloboda u izražavanju. Nitko nam ne nameće neko mišljenje i ne odbija ideje koje donosimo za radove (mnogo je toga praktičnoga te se nadam da će tako i ostati, a da će pravo učenje činjenica biti svedeno na minimum).  O idejama zajednički kritički raspravljamo i izvlačimo negativne stvari na kojima potom radimo i ispravljamo ih. Očekujem da ću na ovom fakultetu mnogo naučiti o životu izvan samih akademskih granica kao i o društvu unutar kojega svi moramo funkcionirati na svoj način. Na kraju očekujem izlazak s čvrstim vlastitim stavom i imunost na mišljenja drugih.  Nadam se kako ću uskoro započeti praćenje društvene, pomalo i političke scene, a ne samo one umjetničke – želim opstati na ovom fakultetu i izgraditi se kao dobra dizajnerica. 

Vjerojatno ste očekivali kako su svi diplomci spremni za svoje nove uloge, no i njihove su glave nekada u oblacima. Elena, studentica diplomskog studija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, sigurna je u svoj ostanak u Lijepoj Našoj.

– Rijetko kada ozbiljno razmišljam o tome što ću nakon studija. Vjerojatno je to malo čudno s obzirom na to da sam na diplomskom. Iskreno, uživam u studiranju i studirala bih što je duže moguće i radila preko student-servisa. Kada se i uhvatim u razmišljanju što ću nakon studija prvo mi na pamet padne, naravno, nekakav posao. Vidim se u ovome što studiram i vjerujem da ću ga vrlo brzo pronaći jer se već godinama krećem u poslovima vezanima uz struku, a i volim pozitivno razmišljati. Ono što je sasvim sigurno je da ću ostati u Hrvatskoj i iskoristiti to maksimalno.

Kada ste uistinu zagrijani za svoju struku, činit ćete sve kako biste postali uspješni u tome. Stručne prakse, interesi izvan fakultetskih zidova, radionice i predavanja sigurno su vam svakodnevni zadatci koje ne morate, ali želite ispuniti jer time rastete kao osoba koja će istinski voljeti svoj posao. Luka, student Menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, upravo je takva osoba. 

– Bližeći se odlasku s fakulteta mnoge kolege vidim zabrinute jer nemaju prevelik izbor nakon primitka diplome u ruke. Dok, s druge strane, ja opušteno sjedim na predavanjima i brojim zadnje kolokvije koje trebam riješiti jer sam svjestan da nisam samo išao na predavanja te učio za kolokvije i ispite, nego sam znao po nekoliko puta dnevno ići na fakultet na razna predavanja izvan rasporeda, seminare i konferencije te sam i sam sudjelovao u njihovom organiziranju. Svi ti ljudi koji su mi govorili kako sam lud što toliko radim sada grizu nokte i traže bilo što za raditi kako bi mogli dodati koju stavku u svoj suhoparan životopis. No, nemam posve definiran put kojim želim ići, barem trenutno. Imam mnogo zanimacija kojima se bavim izvan fakulteta te se i dalje tražim među njima. Ne želim se ograničavati samo sa strukom jer, kako svi kažu, previše nas je na birou. Istina, ali s ekonomskim se fakultetom može postići mnogo toga, samo je pitanje u kojem ćeš smjeru sve znanje i vještine stečene na fakultetu iskoristiti. Svjestan sam kako će biti teško, no radeći na raznim projektima, shvatio sam da će ti se sve kad-tad vratiti ako si ustrajan i uporan.

Ako ste još brucoš, poručujemo: što ranije počnete raditi na sebi i shvatite čime se želite baviti, lakše ćete obavljati svoje akademske obveze, a na kraju će i vama samima biti lakše pronaći posao u struci. Ipak, nisu sve borbe do diplome bile uzaludne. 

FOTO: PIXABAY