LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izlet u prirodu

Slapovi Krke: Od 1. travnja dostupni izleti brodom, studenti imaju popust za ulaznice

Travanj i svibanj idealni su za posjet Nacionalnom parku Krka jer već u lipnju cijene ulaznica rastu. K tome, od sutra je posjetiteljima dostupan prijevoz autobusima s Lozovca i brodovima iz Skradina te izleti brodom.

Travanj i svibanj idealni su za posjet Nacionalnom parku Krka jer već u lipnju cijene ulaznica rastu. K tome, od sutra je posjetiteljima dostupan prijevoz autobusima s Lozovca i brodovima iz Skradina te izleti brodom.

Za ljubitelje putovanja i one kojima je potreban bijeg od obveza, barem za vikend, posjet Nacionalnom parku Krka odlična je ideja. Naime, rijeka Krka sa svojih je sedam sedrenih slapišta i ukupnim padom od 224 metra prirodni i krški fenomen. 

– Sedra je česta pojava u površinskim tokovima dinarskog krša, ali samo izuzetno stvara znatne naslage koje grade slapove kakvi su na rijeci Krki. Sedreni slapovi rijeke Krke vrlo su nježne građe te osjetljivi na prirodne promjene i sve ljudske djelatnosti. Samo stalnim rastom fitogene sedre moguće je očuvati opstojnost slapova koji su okosnica hidrogeološke i pejsažne slike te temelj biološke raznolikosti Nacionalnog parka Krka. Nastajanje i rast slapova rezultat je složenih fizikalnokemijskih i bioloških procesa. Da bi sedra rasla, živjela i starila, potrebno je očuvati prirodnu ravnotežu ekosustava rijeka Krke i Čikole. Sa svojih sedam sedrenih slapišta: Bilušića bukom, Brljanom, Manojlovačkim slapom, Rošnjakom, Miljacka slapom, Roškim slapom i Skradinskim bukom, rijeka Krka je prirodni i krški fenomen. – istaknuto je na službenim stranicama Nacionalnog parka.

Valja spomenuti da je i životinjski svijet ondje vrlo bogat i raznolik – dom je endemičnim, rijetkim i ugroženim vrstama. Biljni svijet također privlači stručnjake i posjetitelje. 

Skradinski buk najpoznatiji je slap koji se ondje može vidjeti, no slapovi definitivno nisu jedino što se nudi. Ondje je smješten i otok Visovac koji se ubraja u najvažnije hrvatske prirodne i kulturne vrijednosti – na njemu se od 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke. Tu je i jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj opremljena edukativnim panelima s detaljnim informacijama o biljnim i životinjskim vrstama specifičnima za ovo područje, geološkim fenomenima, kao i o kulturno-povijesnim lokalitetima koji se nalaze uz stazu – Stinice – Roški slap – Oziđana pećina. Kompletna ponuda vidljiva je na službenoj stranici Parka.
 
Navedeno je i kako je od 1. travnja dostupan prijevoz posjetitelja autobusima s Lozovca i brodovima iz Skradina te izleti brodom. Vodi se računa i o epidemiološkim mjerama, stoga autobusi i brodovi voze smanjenim kapacitetom. 

Cijene posjeta Nacionalnom parku Krka pristupačne su. Primjerice, pojedinačna ulaznica za sve kopnene lokalitete u travnju i svibnju košta 100 kuna, dok iznosi rastu u lipnju. Studenti uz predočenje iksice mogu kupiti dječju ulaznicu tijekom naredna dva mjeseca po cijeni od 80 kuna. 
FOTO: PIXABAY