LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pametna raspodjela vremena

Savjeti za produktivnu večer

Donosimo nekoliko savjeta za produktivnije provođenje večeri. Umjesto gledanja filmskih maratona, napravite nešto odlično za sebe.

Donosimo nekoliko savjeta za produktivnije provođenje večeri. Umjesto gledanja filmskih maratona, napravite nešto odlično za sebe.

Nakon napornog dana na fakultetu ili poslu, jedva čekate doći do kreveta. Ali, shvaćate da ste ponovno u stisci sa vremenom. Nemate više energije i samo se želite udobno smjestiti i pogledati serije koje pate zbog vašeg natrpanog rasporeda. Ukoliko vam večer završava potpuno neaktivno i ne napravite ništa što bi vam moglo sutra priuštiti malo više slobodnog vremena, ovo su savjeti za vas. Donosimo nekoliko konkretnih savjeta za bolju večernju produktivnost.

1. Vježbanje

Iako većina istraživača savjetuje da je jutro najbolje započeti vježbom, ne morate se toga držati. Ujutro je sve nabrzinu i jedva stignete popiti kavu. Ukoliko ujutro radije odspavate 15 minuta duže, vježbajte navečer. Nemojte se opterećivati satima u teretani. Stiže lijepo vrijeme, a s njim i trčanje. Udahnite malo svježeg zraka u vrijeme večeri, kada nije vruće i trčite. Ili, ako ste u prilici, vozite bicikl. Ali pravi bicikl, po cesti. Ne mislimo na one u teretani. Nakon toga ćete imati veći nalet energije, a i mozak će vam bolje raditi. Moći ćete se vratiti kući nakon trčanja, donekle odmorni. I automatski će vam večer biti produktivnija!

IZVOR: Flickr

 

2. Televizijska kazna

Kao što smo već spomenuli, atraktivne serije i pizza uvijek zvuče kao odličan način za završetak dana. I ovo vam je dozvoljeno! Ali, postavite si granicu. Stavite sami sebe u kaznu na način da sat ili dva jednostavno ne smijete gledati u televiziju. Niti kompjuter. Niti laptop! Ovo će vam vrijeme omogućiti da se pozabavite poslovima koje itekako morate obaviti, ali vam je kasno. Nije kasno. Večer je lijep završetak uspješnog dana, i neka vam bude jednako produktivna kao i čitav dan.

PHOTO: picturequotes
 

3. Projekt

Nema ništa lijepše nego baviti se nečim što zbilja volite. Ukoliko studirate ono što želite, napravite hobi od toga. Smislite si projekt za faks u kojem uživate i radite ga navečer. Ukoliko imate tisuću ideja van faksa koje vas zanimaju, bavite se njima. Možete izrađivati scrapbook, možete slikati ili pisati. Ili jednostavno izrađivati i raditi bilo kakvu aktivnost koja vam na lice mami osmijeh. Bitno je da večer privedete kraju s osjećajem ispunjenosti. Nema ništa ljepše nego otići u krevet sa spoznajom da ste danas napravili upravo ono što volite. 

Memory Lane Scrapbook, FOTO: Silvija Kovačić
 

4. Ponedjeljak

Ne! Nemojte preskočiti broj četiri, samo zato što u naslovu ima svima nam omraženi dan. Pobijedite ponedjeljak! Sve što trebate napraviti za ovaj tjedan, napravite u ponedjeljak navečer. Iako je početak tjedna i vjerojatno vam sve ide naopačke, ukrotite ga. Napravite za vikend listu svih zadataka koje morate ispuniti. I bacite se na rješavanje istih baš u ponedjeljak. Operite svu robu koju nađete po kutevima sobe, sredite sve papire koje ste razbacili. Očistite vaš životni prostor. Ovako si ostavljate čitav tjedan slobodnim za sve ostale aktivnosti i zadatke koje ćete napraviti jer ih jednostavno želite napraviti. 

 

Izvor: Flickr/Voz Perkins

5. Sastavite popis

Znanstvenici su uspjeli dokazati da je samo pisanje popisa, već pola puta do ostvarivanja zapisanih ciljeva. Uzmite šarene blokiće i zabilježite prije spavanja ciljeve koje sutra morate ispuniti. Ovo će održati vaš mozak aktivnim prije spavanja. Omogućiti će vam bistro razmišljanje i planiranje zadataka. Navedite sve što ovaj tjedan želite postići. Ili navedite samo ono što sutra želite postići. Nije potrebno stvarati si dodatan stres oko ciljeva. Neka to budu neke jednostavne stvari, na primjer, buđenje 10 minuta prije. Kada ujutro prekrižite spomenuti cilj s popisa, već ćete se osjećati bolje.

PHOTO: Tumblr
 

Nadamo se da smo vam pomogli, barem malo, u organizaciji vašeg vremena u večernjim satima. Ako ste ipak jutarnji tip, imamo par ideja i za produktivno jutro! Najbitnije je da se u svakom trenutku u danu osjećate dobro i da ga iskoristite najbolje što možete. 

FOTO: 6YKA