LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Biti ili ne biti

Rizici i prednosti romantične veze s najboljim prijateljem

Ljubav je kada i gorka kava u najtmurnijem ponedjeljku ima najslađi okus. No, što kada se zaljubimo u najboljeg prijatelja/prijateljicu? Je li vrijedno rizika i što takva veza sa sobom donosi?

Ljubav je kada i gorka kava u najtmurnijem ponedjeljku ima najslađi okus. No, što kada se zaljubimo u najboljeg prijatelja/prijateljicu? Je li vrijedno rizika i što takva veza sa sobom donosi?

Veze. Ponekad je sama riječ dovoljna i asocijacije same stižu. Nije kao što smo o tome čitali u knjigama ili gledali na televizijama, ali nam kvalitetan odnos može popraviti i najgori ponedjeljak. No, tema veze postaje mrvicu teža ako se do ušiju zaljubiš u svog bliskog prijatelja/prijateljicu; tek tada počinju glavobolje i želučane tegobe uzrokovane zaljubljenošću, a ne lošom prehranom.

Vječno si postavljamo pitanje je li vrijedno izgubiti divno prijateljstvo koje ste dugo gradili kada se tako lako sve može srušiti kao kula od karata već na 1. katu? Naravno, bića kakva jesmo, odmah previše analiziramo kao da je prekid nužan scenarij. Opustite se! Da bismo realno prikazali situaciju, prođimo kroz dobre i loše strane romantične veze s najboljim prijateljem/prijateljicom.

1. Ako prekinete, gubiš vrijedno prijateljstvo

Ovdje je riječ o jednom od očitih razloga, ali i nezaobilaznih problema koje sa sobom nosi veza s prijateljem. Tim gore ako je najbolji prijatelj. Ili možda bolje? Kako ćeš znati da je to to, a ne nalaziš se u američkoj romantičnoj komediji? Prvi dokaz svakako je sam odnos: ako s tom osobom možeš nastaviti prijateljstvo dok u istom trenutku uživate u romantičnoj vezi, znači da savršeno funkcionirate kao prijatelji i ljubavnici. U svakoj je vezi najbitniji iskren prijateljski odnos. Kao Mila Kunis i Ashton Kutcher nakon svih nedaća sudbe klete s kojima su bili suočeni. I to u stvarnom svijetu, a ne filmu. Iako možda strahujete od svega što veza nakon dužeg (ili kraćeg) prijateljstva donosi, dobro razmislite jer je možda zbilja vrijedno svakog rizika!

FOTO: Pexels

2. Fokus je na budućnosti, ne na prošlosti

Lansiran Holydate – „katolički Tinder” za upoznavanje katolika samaca


Ako je osoba prema kojoj se tvoji osjećaju razvijaju ujedno i tebi blizak prijatelj, vjerojatno zna sve o tebi. Možda isprva zvuči kao velika prednost, no nije uvijek tako. Zapravo je s jedne strane čak i jezivo jer neke stvari ni mi ne želimo znati o sebi. Ovdje na red dođu i bivše veze - rak-rana svakog odnosa, tako da će svaka podijeljena tajna kad tad doći na naplatu, uz val štetnih komentara koje će narušavati vaš odnos ako taj problem ne riješite u korijenu, a ne kad kaktus već naraste. Iako se veze nikad ne bi trebale temeljiti na prošlosti, veza s bliskim prijateljem sa sobom nosi i određene komplikacije, a tada se uvijek vraćamo nazad umjesto da idemo naprijed. No, to je rizik svakog odnosa u kojem se dvije osobe (pre)dobro poznaju prije samog romantičnog odnosa. Dakle, ako ćeš ostvariti vezu s bliskim prijateljem, provjeri jeste li oboje fokusirani na budućnost, a ne na prošlost.

3. Zajednički prijatelji

Budimo realni, da gledaš dvoje ljudi ispred sebe s kojima si se do jučer opijao/opijala i jeo/jela kebabe na Savskom mostu, a danas se pred tobom drže za ruke - bilo bi ti čudno, tebi i cijelom društvu... na početku. Isto tako bilo bi i vašim prijateljima, što je potpuno normalno jer to postaje sasvim novi svijet na koji se ne trebate priviknuti samo vi, već i oni vama najbliži. Međutim, ako ti osjećaji govore da je jedan od tvojih prijatelja odabranik tvog srca, vrijedno je riskirati, a ako ste okruženim dobrim društvom i pozitivnim okruženjem - što čekate?! Možda će vašim zajedničkim prijateljima biti čudno, no sve je stvar vremena i navike. Uz to, dobit ćete njihovo ohrabrenje i podršku, a neće vas zaobići ni kao vječnu metu šala.

FOTO: Pexels

4. Više nikad neće biti kao prije

Festival Sant Jordi: cvijeće, knjige i ljubavna čarolija Barcelone


Sve se mijenja vašom ljubavnom vezom i ništa više neće biti isto, što je logično jer ne možeš danas ponovno biti pištolj ako si još jučer bio puška. Važno je biti svjestan svih prednosti i mana, ali i činjenica da se sve mijenja, tako da nemoj živjeti u utopijskom svijetu gdje se sve slaže na svoje mjesto. Slaže se sve na mjesto, ali ne na željeno. Kada s nekim započneš romantičnu vezu, stvara se nova vrsta prijateljstva, a o tebi ovisi što je najbolje za tebe samog/samu i možeš li se uhvatiti ukoštac sa svime što (tek) dolazi. Nemoj potonuti u dubine očaja kao Jack u one oceanske jer će i tebe Rose pustiti.

5. Morat ćeš naći novog najboljeg prijatelja

Eto, ako gledamo realno, vjerojatno si izgubio/izgubila jako dobrog prijatelja, no sretan/sretna si jer si dobio nešto zbog čega želiš ustati u u 6 ujutro i svaka kava ima slađi okus, posebno ako je zajednička. No, iako smo spomenuli da je važno da su dvije osobe u vezi najbolji prijatelji i ljubavnici, znaš da ti još uvijek treba pravi najbolji prijatelj s kojim se i dalje možeš opijati i jesti kebabe na Savskom mostu, ali i pred kim se možeš požaliti da zbilja mrziš to što ostavlja svoje čarape posvuda, ali nikako da mu to priznaš. Uz to, prijatelji su ti koji nas trpe u očajnim danima prekida, slušaju naše scenarije kad smo zaljubljeni. Čuvajte ih jer su oni dabri koji oko nas prave zaštitnu branu.

FOTO: Pixabay

Jednostavno je: jesi li ispunjen/ispunjena snažnim i iskrenim osjećajima koji ti govore da je vrijedno rizika? Slušaj svoje srce i nemoj propustiti da ta osoba ode; što ako izgubiš najljepšu priču svog života? Riskiraj! Život je prekratak da bismo previše analizirali i razmišljali - prepusti i osvoji ga/ju, svijet će biti na tvojoj strani!

Traži se dečko koji ne sluša cajke!


IZVOR: HER CAMPUS
FOTO: PEXELS