LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi zakon

Redovni studenti od nedavno mogu otvoriti samostalan obrt, ali u tom slučaju gube određena prava

Zakonom je utvrđeno pravo na subvencioniranje troškova školarine bez obzira je li student u radnom odnosu ili obavlja samostalnu djelatnost obrta ili drugog slobodnog zanimanja.

Zakonom je utvrđeno pravo na subvencioniranje troškova školarine bez obzira je li student u radnom odnosu ili obavlja samostalnu djelatnost obrta ili drugog slobodnog zanimanja.

Sukladno nedavnim izmjenama u aktualnom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, na ugovor o radu sada se mogu zaposliti i redovni studenti, a uz to, otvara im se i mogućnost pokretanja vlastitog obrta. 

Student koji studira u redovitom statusu na sveučilišnom ili stručnom prijediplomskom ili diplomskom studiju odnosno sveučilišnom integriranom studiju na javnom visokom učilištu ostvaruje pravo na subvencioniranje troškova školarine u cijelosti iz državnog proračuna. Zakonom je utvrđeno pravo na subvencioniranje troškova školarine bez obzira je li student u radnom odnosu ili obavlja samostalnu djelatnost obrta ili drugog slobodnog zanimanja - stoji na stranici Hrvatske obrtničke komore.

Dakle, ako se zaposle na ugovoru o radu ili pokrenu vlastiti obrt, redovni studenti i dalje imaju pravo na subvencioniranje školarine. No, postoji i nekoliko studentskih prava koje će redoviti student izgubiti ako se odluči na zasnivanje radnog odnosa ili odluči obavljati neku vrstu slobodnog zanimanja.

U navedenom slučaju redoviti student gubi sljedeća prava:
  • pravo na zdravstveno osiguranje, koje će ostvariti po osnovi obrta,
  • pravo na subvencionirano stanovanje i prehranu,
  • pravo na obavljanje studentskih poslova u skladu sa Zakonom o obavljanju studentskih poslova (Narodne novine, br. 16/20)
  • pravo na državne stipendije i druge novčane potpore.

 
FOTO: PIXABAY