LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pripreme za novo razdoblje u životu

Razgovarali smo s maturantima o stresu, maturi i pripremama za studentski život

Matura se polako privodi kraju, a temperature se sve više penju, zajedno sa stresom maturanata koji nestrpljivo iščekuju prve rezultate i studentske dane. Doznajemo što im je ove godine bilo teško i kako im teku pripreme!

Matura se polako privodi kraju, a temperature se sve više penju, zajedno sa stresom maturanata koji nestrpljivo iščekuju prve rezultate i studentske dane. Doznajemo što im je ove godine bilo teško i kako im teku pripreme!

Za studente je trenutno razdoblje puno stresa, kao i za maturante koji se pripremaju za nadolazeće studentske dane. Ovogodišnji maturanti nisu imali prilike ostvariti mnoštvo onoga što su mogli učenici prije pandemije koronavirusa, poput maturalnih putovanja, proslava 18. rođendana, kao i maturalnih večera – barem ne u onom obliku, u kojem su planirali.

Pričali smo s nekoliko maturantica o pripremama i učenju za državnu maturu, upisu na fakultet, kao i uvjetima i stresu koji ih je pratio tijekom protekle školske godine. Marijana, maturantica Ekonomske škole Požega, ispričala nam je svoje iskustvo.

– Osobno sam se počela pripremati krajem svibnja kada smo završili s testovima i osjetim da bi mi dobro došlo još vremena za pripremu nekih ispita. Trenutni uvjeti pisanja mature i priprema za istu su vrlo loši zbog visokih temperatura. Ova godina bila je vrlo stresna s obzirom na trenutno stanje. Nismo imali maturalac niti maturalnu, a norijadu smo nekako uspjeli organizirati. Bilo je vrlo teško držati koncentraciju 7 sati zbog nošenja maski i dodatnoga umora koji nam one stvaraju. Od svih silnih priprema oko mature ne stignem razmišljati o upisu na faks niti o smještaju ili bilo čemu drugome.

Uz veliku nervozu i tremu koju prolaze, čini se kako maturantima ni aktualne visoke temperature ne idu pod ruku zbog ograničenja koja su uslijedila kao posljedica prevencije širenja koronavirusa  Kako im prolaze ispiti mature i koliko im je ona izazovna, ispričala nam je još jedna požeška maturantica Ivona.

– S pripremama sam krenula tek kada je završila škola. Zbog testova i usmenih ispitivanja u školi bilo je gotovo nemoguće krenuti ranije. Stalno smo bili pod nekakvim pritiskom i stresom zbog škole kao i cijele situacije s koronom gdje smo svaki dan strepili hoćemo sutra završiti u izolaciji, kako će završiti ova školska godina i hoćemo li imati mogućnost izlaska na maturu. Trenutno ne razmišljam o fakultetu ni traženju stana. Pripremam se za maturu i iščekujem rezultate, nadam se da ću uspjeti upisati željeni fakultet. Matura ove godine nije nimalo olakšana, nitko nam ne izlazi u susret, ali svejedno se nadam pozitivnom rezultatu.

Jasno je, dakle, da maturantima ove godine nije nedostajalo stresa i brige, no fokus na ispite i učenje najbolji je način za odrađivanje posljednjih srednjoškolskih obaveza. Doznali smo, također, slaže li se osječka maturantica Klara koja je pohađala pripreme za ispite mature sa svojim kolegicama?

– Pohađam pripreme za maturu od 11. mjeseca prošle godine. Zadnja godina srednje škole je bila dosta stresna prvobitno zbog priprema i korone. Pripreme za faks i za maturu teku pomalo teško, ali uspješno.

Neovisno o vremenu pripremanja i učenja svaki ovogodišnji maturant prošao je dodatni stres posljednje godine srednje škole, koja većini učenika uvijek ostane u dobrom sjećanju kao poprilično opuštena godina. Život u novom normalnom naučio nas je koliko je danas teško planirati. Međutim, maturante tek sada čeka jedno potpuno novo i zanimljivo razdoblje samootkrivanja, samostalnosti i razvoja, u kojem će, ne sumnjamo, iskusiti mnoga zanimljiva iskustva i pustolovine.

FOTO: PIXABAY