LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opet nije bilo labavo

Preuvjerljivi Kandžija i Gole žene razdivljali Vintage

Petak u Vintageu bio je rezerviran za Rimokatolika, Afroslavonca, Stjepka Osjekanovića, svima znanog kao Kandžiju i Gole žene.

Petak u Vintageu bio je rezerviran za Rimokatolika, Afroslavonca, Stjepka Osjekanovića, svima znanog kao Kandžiju i Gole žene.

Ponovno smo svjedočili ludilu s afroslavonskim šmekom. Kandžija je s Golim ženama bez problema u petak navečer napunio Vintage, uz asistenciju grupe Bruto Geto koja je otvorila večer. Osim koncerta, u susjednom Kavezu održala se izložba Andreja Bartulovića. Poznatiji kao All Things Rotten, Andrej je radio ilustracije za svjetske metal bendove kao što su Amon Amarth, Children of Bodom, Edguy i mnoge druge, a za Kandžiju i Gole žene radio je na coverima albuma Folder s Golim ženama, Dvojezična ploča i Nema labavo.

Nakon prošlogodišnje promocije albuma Nema labavo u Tvornici, Kandžija je opet razdivljao zagrebačku publiku. Ovog puta malo u ležernijem i opuštenijem izdanju, s obzirom na to da je tad imao belo šmekersko odijelo i sam koncert je bio dosta nafilan šaljivim snimkama Kandžije iz Pariza te ostalim video snimkama. Na ovom koncertu Gole žene su ostavile svoje elegantne kombinacije doma, a Kandžija je svirku otvorio u plavoj afričkoj nošnji, ako se to može tako nazvati. Kič Kandžija čuva vjerojatno za promociju idućeg albuma, ovog puta je bila samo fina sirova svirka. S Kandžijom smo popričali na kraju koncerta i rekao nam je kako nije siguran koji mu je koncert draži. I na jednom i na drugom je publika bila raskalašena, i na jednom i na drugom je vladala fenomenalna energija.

Koncert je bio otvoren pjesmom Nema labavo, nakon koje su uslijedile Duge kandže i 91. Potom je na pozornici osvanuo simpatični čiča koji je otpjevao Pištolj s bendom umjesto Bareta. Mora se priznati, fejk Bare je to bolje odradio od onog pravog, koji bi vjerojatno pokleknuo nakon prve minute pjesme. Dotični gospodin pojavljuje se u spotu istoimene pjesme, a sam Kandžija nema pojma otkud su njega izvukli. Nakon odrađenog posla, spustio se među publiku i u razgovoru nam otkrio svoje uzbuđenje, ali i to kako neće moći mirno spavati jer je fulao drugi stih. Skromnog celebrityja smo potom utješili jer nema razloga za brigu. Ako naša predsjednica može plesati Labuđe jezero, onda nije grijeh falšati malo u pjevanju.

Padanje na publiku ne viđa se često na koncertima, no Kandžija i Toxara toliko su puta skočili na publiku da od idućeg koncerta očekujemo pokoji salto ili piruetu kako se ne bi zasitili. Dok je u Tvornici prošle godine jednom skočio, ovoga se puta dvaput bacio. Jednom se bacio za vrijeme pjesme Traktorom me dovezli, limuzinom odvezli, nakon čega je uspio Toxaru nagovoriti da se i on baci, a pred sam kraj koncerta su zajedno poletjeli. Oba su pala.

Na repertoaru našle su se još stvari Kruva masti paprike, Fiš i Koktel od rakije. Nakon što su otpjevali svoju verziju Bitch Better Have My Money, koja ide: Vrati pare kuc**, zmijo prokleta, Kandžija je imao neuspjelo otvaranje šampanjca. Nema veze što nije došlo do prskanja, dernek je ionako već eskalirao, osobito za vrijeme iduće stvari , koja uvijek najviše nabrije publiku. Uslijedila je dobro poznata stvar Donji Miholjac, nakon koje se Kandžija osvrnuo na početak svoje karijere. Poručio je svima da budu ono što žele, jer su i njemu samom govorili dok je svirao pred četrdesetak ljudi u KSET-u da nije sposoban biti reper. Zvuči kao neki klišej, no u njegovim govorancijama za vrijeme svirki nikad nema umnih bljuvotina.

Uslijedila je na repertoaru pjesma Ja Se Zovem (Stjepko), koja ima originalan spot s četiri ljupke gracije, a onda i malo Teški pederluk, Crkva i Jelena. Tako je već dulje vrijeme, no da. Jelena više nije ružna. Ona je sada tužna. Recesijska Jelena, kako kaže Stjepko. Do bisa su se slušale još pjesme Trenerka i kožnjak, Đuro i Bič, a za bis, slavonsko-zagrebačka ekipa na pozornici spremila je stvari Mače, Preuvjerljiva tambura, Mali mržnja i još neke. 

Nakon dva sata neodoljivog repa i žestokog rock koncerta, s još većom dozom nestrpljenja očekuje se novi album i novi koncert. Kandžija nam nije otkrio ništa konkretno pa ćemo i dalje biti u neizvjesnosti.

– Novi album? Uvijek se nešto kuha, uvijek se nešto radi. Idući koncerti slijede kod MSU-a, na Ferragostu i tako dalje. Idemo po planu, a plan stvaramo usput.

Plan je da plana nema. Kako je rekao, možda im jedan od ovogodišnjih koncerata ponovno bude u Dublinu, gdje se osjećaju kao doma zbog visoke koncentracije Hrvata. Čak i Brkovi i Hladno pivo uvrštavaju Dublin u svoje planove turneja jer se glavni irski grad polako počinje percipirati kao hrvatski.

Kandžija bez pretjerivanja zaslužuje etiketu najboljeg zabavljača na ovim prostorima, čak i pored Joleta. Iako njegovi videi imaju sedam milijuna klikova više na YouTubeu i koncerti su mu maratonski, on ipak ne bi bio u stanju pratiti tempo Kandžije i Toxare s kojima se u dva sata otope sve masne naslage na vama. Teško je objektivno napisati članak o Kandžiji jer je i teško naći zamjerku. Sve je na mjestu, od pjesama do izvrsnog benda koji ima uz sebe i do zezancije na bini. Sudeći po nedostatku kisika u Vintageu, čini mi se da je i svima prisutnima bilo odlično, što možete pogledati na ovoj snimci.

Foto: MDB

FOTO: MDB