LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski aktivizam

Prednosti i nedostatci studentskih konferencija

Studentski aktivizam iznimno je bitan aspekt procesa studiranja za svakog studenta. Jedna vrsta studentskog aktivizma jesu i studentske konferencije. Donosimo vam prednosti i mane organizacije studentskih konferencija i sudjelovanja na njima.

Studentski aktivizam iznimno je bitan aspekt procesa studiranja za svakog studenta. Jedna vrsta studentskog aktivizma jesu i studentske konferencije. Donosimo vam prednosti i mane organizacije studentskih konferencija i sudjelovanja na njima.

Studentski aktivizam, dio studiranja koji je često podcijenjen, iznimno je važan. Njegovu važnost ne shvatimo sve dok ne završimo fakultet, nađemo se s diplomom u ruci i pitanjem ispred sebe – a što sada? Jedan od načina sprječavanja navedenog pitanja jesu studentske konferencije, samo jedan od mnogih oblika studentskog aktivizma. 

Studentske konferencije najčešće su u organizaciji udruga koje djeluju pri određenom fakultetu, a članovi su udruga sami studenti, stoga su studentske konferencije isključivo u njihovoj organizaciji. U nastavku vam donosimo prednosti sudjelovanja i organizacije studentskih konferencija. 

Odlično iskustvo

Iskustvo je jedna od najvažnijih stvari koje nam fakulteti mogu pružiti. Na mnogima ono nije od presudne važnosti te nije dovoljno zastupljeno. Stoga u igru ulaze studentske konferencije koje označavaju studente koji su odlučili uzeti stvari u svoje ruke. Naime, one nam pružaju mogućnost da, dok sjedimo i slušamo izlaganje, dođemo do novih saznanja koja smo prije predvidjeli ili da se prvi put okušamo u organizaciji te shvatimo leži li naša budućnost upravo tamo. Iskustvo, poput znanja, nešto je što nam nitko ne može oduzeti i ono čega nikada ne možemo imati previše.

Promjena perspektive

Još jedan razlog zbog kojeg je iskustvo odlična stvar jest promjena perspektive. Možemo zastupati jedno stajalište ili dugo vremena imati jedno mišljenje, no ne shvaćati što ono zbilja podrazumijeva. Studentske konferencije organiziraju se s ciljem poboljšanja znanja koje studenti dobivaju tijekom studija te ako se nađete u situaciji da netko opovrgne argument u koji ste vjerovali godinama s vrlo jednostavnom tezom, ono što ste dobili iz toga nije loše, već vam se otvorio novi pogled na svijet i dobili ste novu perspektivu. Novi pokušaj da se okušate u pogledu na stare probleme. Sigurni smo da će vam promjena perspektive donijeti mnoge nove i drugačije aspekte u životu i da, kada jednom progledate, više se nećete moći vratiti natrag.

Učenje novih stvari

Još jedna prednost studentskih konferencija jest učenje novih stvari. Ako se nalazite u organizaciji, steći ćete mnogo novog znanja. Najbitnije stvari na koje trebate obratiti pozornost jesu natječaji za projekte te na koji ćete način prikupiti financije za konferenciju koju planirate ostvariti. Nakon što pronađete natječaj, prolazite cijeli proces, od prijave, pisanja samog teksta, izvođenja i pisanja izvješća, a sve navedeno vrlo je vrijedno iskustvo koje će sretno i sigurno pronaći svoje mjesto u vašem životopisu te vas na taj način istaknuti iz gomile drugih prijava.

Naučite cijeniti rad drugih

Tek nakon što se uključite u organizaciju neke studentske konferencije, shvatite koliko ljudi i koliko velik posao stoji iza svakog odrađenog predavanja, radionice, zabave navečer ili neke druge aktivnosti. Svaku aktivnost potrebno je osmisliti, planirati te izvesti, a nakon što postanete sudionikom jedne – od početka do kraja – počnete zbilja cijeniti trud pojedinaca koji je uložen. Kada nakon organizirane studentske konferencije budete sudjelovali na konferenciji koja nije u vašoj organizaciji, znat ćete cijeniti trud koji se nalazi iza njezine organizacije. 

Zagarantirana zabava

Studentske konferencije, ili bilo kakav događaj koji organiziraju studenti, služe za povezivanje studenata srodnih studija te pronalazak zajedničkih interesa izvan polja koja ih povezuju. Naime, nakon stresa oko organizacije dolazi vrijeme studentske konferencije i izvršenja onoga što ste toliko revno planirali mjesecima – vrijeme opuštanja i zabave. Dolazi vrijeme nagrade za sav trud koji ste uložili u organizaciju i sudjelovanje u studentskoj konferenciji.

U samom nazivu članka nalaze se prednosti i mane studentskih konferencija, ali čini nam se da nedostataka i nema toliko. Naime, sam proces organizacije može biti vrlo stresan i oduzeti jako mnogo vremena, ali u trenutku kada shvatite da ste učinili sve što ste mogli te sjednete i pripremite se za uživanje u plodu vašeg rada, shvatit ćete da je sav trud vrijedio. 

Za sudionike, negativni aspekti studentskih konferencija mogu biti pogrešno oglašena konferencija koja se bavi temama koje vas uopće ne zanimaju ili sudionici imaju osigurani smještaj, ali on nije na razini. 

Studentske konferencije mogu vam pomoći da točno shvatite kojim se poslom želite baviti u vašem polju te da njime steknete neprocjenjivo iskustvo.

FOTO: PIXABAY