LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novo životno razdoblje

Pitali smo studente koje su prednosti i nedostaci preseljenja iz obiteljskog doma u mjesto studiranja

Kada upišemo fakultet često se odvajamo od svoje uobičajene rutine, što zna izazvati tugu i strah. Međutim, tu su i pozitivne strane novog razdoblja i uzbudljivog samostalnog života.

Kada upišemo fakultet često se odvajamo od svoje uobičajene rutine, što zna izazvati tugu i strah. Međutim, tu su i pozitivne strane novog razdoblja i uzbudljivog samostalnog života.

Upis na fakultet kod većine studenata označava odlazak iz rodnog mjesta, boravak u novom okruženju, stjecanje drugačijih navika i samostalan način života. Iako to zvuči pomalo zastrašujuće, studentski život pun je uzbuđenja, novih prilika, izazova i raznovrsnih iskustava. Odvajanje od roditelja i prijatelja, početak novog razdoblja i prilagođavanje na novu rutinu nije lako, no s druge strane to je prilika da postanemo sam svoj majstor

Studente koji već nekoliko godina žive pravim studentskim životom, upitali smo što im je najviše nedostajalo kod odlaska na fakultet, a što je bilo pozitivno i uzbudljivo. Dok su nekima nedostajala druženja s obitelji, drugi nisu uopće osjećali nostalgiju za domom. Evo što nam je rekla studentica koja je iz Koprivnice otišla studirati u Osijek:
– Od kuće mi se nije bilo teško odvojiti. Veselila sam se preseljenju u novi grad i samostalnom životu. Najteže mi je zapravo bilo odvojiti se od prijatelja iz Koprivnice i mislila sam da ćemo se manje vidjeti i čuti jer sam ja upisala fakultet u Osijeku. Međutim, to se na sreću nije dogodilo! Pronašla sam odličan stan gdje živim već četvrtu godinu za redom s cimericama. Od početka faksa stalno organiziramo fešte i druženja što mi je super. Dolaskom na faks osamostalila sam se u svim područjima, naučila kuhati, sama plaćati režije te brinuti o izvršenju svojih obaveza. 
S druge strane, studentica koja je iz Dubrovnika došla na studij u Zagreb kaže kako joj je teže pala odvojenost od roditelja i sestara jer zbog velike udaljenosti nije tako često mogla putovati kući. Stvorila je nove navike, a najviše joj je odgovarala sloboda.
– Nedjelja je nekako uvijek bila dan za obiteljska druženja pa mi je to najviše falilo, ali s vremenom sam se navikla. S obzirom na to da sam od početka krenula živjeti sama u stanu, najteže mi je bilo voditi brigu o svim kućanskim poslovima. S druge strane, odgovarala mi je sloboda koju sam dobila jer sam sve mogla sama odlučivati, kombinirati obaveze i raspored kad ću što napraviti bez da me itko ometa u tome, a posebno su me veselila nova iskustva, upoznavanje novih ljudi i druženja. 
Odlazak na studij uglavnom znači i određenu slobodu jer nerijetko potpuno ovisimo sami o sebi. Što se tiče prehrane, to je možda ponekad nedostatak jer, osim menze, većinom jedemo iz pekare ili naručujemo dostavu. Tako je studentu ekonomije na početku studiranja najviše nedostajala prava domaća hrana – mamina kuhinja, no osim toga vrlo se dobro sam snalazio. 
– Moram priznati da mi je najviše nedostajala mamina kuhinja, ali osim toga nisam previše žalio za domom. Čuo sam se redovito sa svojima i to je bilo dovoljno. Bilo je vrijeme da se odvojim, krenem nekim svojim putem i počnem se brinuti za sebe. Postao sam neovisan, mogao odlaziti kamo hoću, kad hoću i ostati do kada me volja, što mi je u početku nekako najviše bilo fora. Naučio sam baratati novcem, prati veš, postao sam uredniji i čak naučio nešto skuhati. 
Odlazak na fakultet za svakoga je zasebna priča, a činjenica je da svakome nešto nedostaje iz prijašnje rutine i života. Međutim, nedostatke ubrzo zamijene nova iskustva i pozitivne uspomene jer na studiju stvaramo život po svojoj želji. 
FOTO: PIXABAY