LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kad više ne ide

Pet znakova da je možda vrijeme da se prebaciš na drugi studij

Promjena studija nije nikakva sramota – naprotiv, odustati od studija i upisati nešto što ti odgovara čin je odgovornosti prema samome sebi, svojim željama, ambicijama i prema ostatku svog života.

Promjena studija nije nikakva sramota – naprotiv, odustati od studija i upisati nešto što ti odgovara čin je odgovornosti prema samome sebi, svojim željama, ambicijama i prema ostatku svog života.

Svaki student u nekom trenutku svog studija – a neki i prije svakog ispitnog roka – pomisli kako je napravio pogrešan izbor prilikom odabira fakulteta. To nije ni čudo – s 18 ili 19 godina malo tko od nas zna što točno želi od života pa onda biramo studij na temelju toga što nam nešto zvuči dobro, a da ni ne znamo što ćemo raditi na studiju. Ili odabiremo fakultet koji će upisati naš najbolji prijatelj iz razreda. Ili odabiremo studij koji nam je blizu stana. Ili odabiremo studij koji su za nas zamislili roditelji. 
 U tom, nekad nepromišljenom odabiru, neki od nas se pronađu i shvate da doista mogu cijeli život raditi ono za što ih taj studij priprema. Neki gledaju na studij kao na nužno zlo koje dovodi do diplome, ali nakon fakulteta se ionako ne planiraju baviti strukom. A neki, nakon prvog ili nakon sedam semestara, shvate da ne žele studirati to što studiraju. Važno je naglasiti da promjena studija nije nikakva sramota – naprotiv, odustati od studija i upisati nešto što ti odgovara čin je odgovornosti prema samome sebi, svojim željama, ambicijama i prema ostatku svog života.

Oni koji se na kraju odluče za promjenu studija, često se susreću s nekim pokazateljima nakon kojih shvate da studij koji su odabrali nije za njih. U nastavku donosimo neke od njih. 

Nisi sretan

Rijetko je koji student baš uvijek sretan na fakultetu. Živciraju nas ispiti, učenje, profesori, grupni radovi. No, na kraju dana, u predavanjima koje slušamo možemo naći nekakvo zadovoljstvo, sretni smo kada prođemo ispit, volimo kada nešto naučimo. Ipak, ako se ne možeš sjetiti kada te je zadnji put išta vezano uz fakultet ispunilo srećom – ako ti prolaz na ispitu ne znači puno, ako ti naučeno gradivo ne predstavlja razlog za zadovoljstvo – možda je vrijeme da promijeniš studij. 

Tvoj studij nema veze s onim što si očekivao od njega

Velika očekivanja nerijetko vode do velikih razočarenja. A nerijetko su ta razočarenja vezana upravo uz ono što studiramo. Naravno, ne možemo očekivati da će se ispuniti naše idealističke predodžbe o području kojim se bavimo – odvjetnici, primjerice, rijetko imaju priliku biti kao odvjetnici u američkim filmovima koji se bore za pravdu – ali ako je baš sve na studiju suprotno od naših očekivanja, to svakako nije dobar znak. 

U teoriji je sve u redu, ali praksa... 

Što kad upišeš stomatologiju, a na vježbama shvatiš da ti se gade usta i zubi drugih ljudi? Što kad upišeš socijalni rad i shvatiš da nemaš snage baviti se teškim situacijama u koje te tvoja struka stavlja? Što kad upišeš arhitekturu i shvatiš da ne možeš ništa isprojektirati? Što kad upišeš komunikologiju i shvatiš da ne možeš podnijeti rad s ljudima? Što kad upišeš medicinu, a shvatiš da ne možeš vidjeti krv? Što kad upišeš filozofiju, a onda shvatiš da ne podnosiš filozofiranje? Postoje tri rješenja: ili ćeš završiti fakultet i raditi u struci, ali biti nezadovoljan i neuspješan ili ćeš završiti fakultet i ne raditi u struci (Zašto sam se onda školovao?), ili ćeš odustati od fakulteta i pronaći nešto u čemu se osjećaš bolje. 

Ne pronalaziš ni ono malo motivacije 

Motivacija je komplicirana stvar s kojom mnogi studenti muku muče. No, razlika između studenta koji je kratkotrajno demotiviran, ali ipak spreman završiti svoj fakultet i između onog koji je dugotrajno motiviran sljedeća je: prvi student možda će pasti godinu jer mu se nije dalo učiti za rokove, no prebrodit će krizu jer će na kraju ipak pronaći nešto što ga motivira da završi fakultet. Drugi student teško će pronaći nešto što ga motivira. Novac, diploma, olakšanje kad diplomiraš... Sve mu to zvuči kao nešto potpuno nebitno. 

Shvaćaš da se tvoj studij ne isplati ni financijski 

Kad izgubimo ljubav prema onome što studiramo, neke od nas drži diploma i zaposlenje. No, ako studiraš nešto što samo po sebi nije financijski isplativo, a usto izgubiš i motivaciju, teško ćeš pronaći nešto što te može motivirati da završiš studij. D. I., studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta u Zagrebu studira dvopredmetni studij, jedan joj je jako drag, drugi, kako govori, prezire. 

– Na trećoj godini shvatila sam da mi se jedan od ta dva studija nikako ne sviđa. Ne sviđa mi se gradivo, ne sviđaju mi se profesori, ne sviđa mi se cjelokupni sustav. Generalno, ništa mi se ne sviđa i osjećam mučninu kad samo pomislim da trebam učiti za ispite na tom smjeru. Drugi smjer jako volim. Apsolutno je ispunio moja očekivanja, dao mi je i više i osjećam se kao da sam jako napredovala i jedva čekam raditi u struci. No, za drugi studij nemam nikakve motivacije, a uz to mi ni financijski ne doprinosi ničemu. Zbog toga kako su koncipirani studiji na FFZG-u ne mogu se prebaciti na jednopredmetni studij, no sad mi je jako žao što se nisam ranije prebacila s tog drugog studija na nešto drugo. Sad me drži jedino to što moram završiti i taj studij da bih dobila diplomu studija koji volim. – govori nam. 

Ako tvoj studij utječe negativno na tvoje mentalno zdravlje, ako se osjećaš bespomoćno i demotivirano, nemoj se bojati potražiti pomoć. Na mnogim fakultetima djeluju savjetovališta za studente koja su spremna pomoći svakom studentu koji se nađe u krizi. Besplatnu psihološku pomoć nude i mjesta čiji popis možeš pronaći na poveznici. Popis svih psihologa diljem Hrvatske možeš pronaći na stranici PsiHelp, a mnogi psihoterapeuti spremni su dati popust studentima. Za savjet se možeš obratiti i udruzi Kako si?.

Na kraju, važno je znati da promjena studija nije ništa strašno niti ikakva sramota, bez obzira na to na kojoj si godini studija. Ne postoji ispravan životni put kojim svi moramo ići niti maksimalna dob do koje moramo imati diplomu, bez obzira na to koliko nas društvo u to uvjeravalo.

FOTO: UNSPLASH