LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Coming-of-age filmovi

Ovo su filmovi koji će vam pomoći da prebrodite predispitnu krizu

Stres ispitnog razdoblja često uzrokuje preispitivanje svih životnih odluka, a ovo su filmovi koji nam mogu pomoći s našim brigama.

Stres ispitnog razdoblja često uzrokuje preispitivanje svih životnih odluka, a ovo su filmovi koji nam mogu pomoći s našim brigama.

Ispitno razdoblje može biti zbilja stresno te nam često treba nešto za razbibrigu, ali ponekad i nešto što će nam pokazati da će svako turbulentno razdoblje u nekom trenutku ostati iza nas. U ovim filmovima većina likova vodi unutarnje borbe dok se suočavaju s iscrpljujućim djetinjstvom i neizbježnim iskušenjima odrastanja. Osjećat ćete se bolje kada vidite da niste sami, a brige koje imate sada postat će samo djelić turbulentnog puta koji će proći jednako brzo kako je i došao.
 

Juno

FOTO: Youtube Screenshoot

Juno nas vodi u živahni svijet Juno koju glumi Elliot Page, a koja zatrudni s prijateljem imena Paulie Bleeker kojeg glumi Michael Cera. Na tom putu podržava ju obitelj, a ona traži roditelje voljne posvojiti njezino dijete. Film blista na ovom gorko-slatkom putovanju svojom zvjezdanom glumačkom ekipom koja uključuje Jennifer Garner, Jasona Batemana, Allison Janney i J. K. Simmons.


Obrađujući tešku temu tinejdžerske trudnoće, Juno i dalje drži lagan ton i smiješne likove, što ga čini neizmjerno gledljivim. Film je dobio nekoliko nominacija, uključujući Elliota Pagea za nominaciju za Oscara za najboljeg glumca i Diabla Codyja za najbolji originalni scenarij.

 

Lady Bird

FOTO: Youtube screenshoot

Lady Bird emocionalna je vožnja samoprihvaćanja Christine koju glumi Saoirse Ronan. Christine sebe naziva Lady Bird, što simbolizira slobodu izražavanja. Međutim, ne osjeća se oslobođenom od kompliciranog odnosa s majkom i svoje nesigurnosti. Svoj oslonac pronalazi u prijateljici Julie i njezinoj majci Marion, koje ju prihvaćaju s njezinim nesavršenostima. Lady Bird hvalevrijedan je zbog portretiranja tinejdžerskih ambicija i pretjeranog naglašavanja u odnosu na obitelj. Film je dobio pohvale za svoju izvedbu i režiju. Saoirse Ronan nominirana je za najbolju glumicu, a Greta Gerwig za najbolji scenarij na dodjeli Oscara.

 

Boyhood

FOTO: Youtube screenschoot

Boyhood jest poster žanra odrastanja jer je bezvremenski i autentičan u prikazivanju prijelaza dječaka u odraslu osobu. Sniman 12 godina, film prati život Masona koji odrasta s razdvojenim roditeljima. Film podiže realizam na novu visinu koristeći iste glumce za cijeli projekt što ga čini rijetkim pristupom demonstriranju dualnosti vremena i dobi u njegovim likovima. Gledanje Boyhooda jednako je iskustvu listanja stare knjige fotografija nečijeg djetinjstva u pokretu. Richard Linklater iznova dokazuje da dirljiva premisa i emocionalna dubina u njegovoj filmografiji imaju veću vrijednost od razmjera i glamura. Boyhood je bio nominiran za šest Oscara uključujući i za najbolji film. Patricia Arquette osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu.
 

Submarine

FOTO: Youtube Screenshot

Za svakog ljubitelja suhoparnog velškog humora, Arctic Monkeysa ili estetike Wesa Andersona, Submarine je film koje morate vidjeti. Film Richarda Ayoadea iz 2011. prati Olivera Tatea, pretencioznog, ali dobronamjernog tinejdžera s dvije stvari na umu: spašavanjem braka svojih roditelja i gubitkom nevinosti. Film prati Oliverove bjegove s njegovom vatrenom kolegicom iz razreda Jordanom, s kojom razvija lukav, ali dirljivo iskren odnos. Submarine  jest jedan od najiskrenijih filmova o odrastanju, koji se ne boji otkriti prave korijene tinejdžerskih želja i kako se odnosi mijenjaju s vremenom. Pritom je i iznimno duhovit sa svojim otkačenim, ironičnim humorom. Šarene nijanse filma kontrastiraju njegovu cinizmu i pojačavaju njegovu romantičnost.
 

The Perks of Being a Wallflower


FOTO: Youtube Screenshot

Jedan od najnježnijih – i najmračnijih – filmova o odrastanju u posljednje vrijeme. Boreći se da se oporavi od napada teške depresije, Charlie (Logan Lerman) brucoš je u srednjoj školi koji se bori s pronalaskom prijatelja sve dok ga maturantica Sam (Emma Watson) ne dovede u svoju družinu. Apsolutno svi su na neki način emocionalno sirovi: Charlie i Sam dijele neke od istih demona, dok je Samov brat Patrick u tajnoj vezi sa školskim nogometašom Bradom. The Perks of Being a Wallflower sugerira da će nas traume iz djetinjstva uhvatiti prije ili kasnije ne suočimo li se s njima na vrijeme.

 

 

FOTO: UNSPLASH