LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MLADI ZA MLADE

Ostalo je još nekoliko mjesta za sutrašnji besplatan tečaj švedskog jezika

Tečaj švedskog jezika za početnike u organizaciji Centra za razvoj mladih predstavlja idealno polazište za one koji žele savladati osnove ovog jezika, a naglasak cijelog tečaja bit će na komunikaciji i aktivnom korištenju jezika. Tečaj će voditi Martina Klobučar, magistra edukacije hrvatskog i švedskog jezika.

Tečaj švedskog jezika za početnike u organizaciji Centra za razvoj mladih predstavlja idealno polazište za one koji žele savladati osnove ovog jezika, a naglasak cijelog tečaja bit će na komunikaciji i aktivnom korištenju jezika. Tečaj će voditi Martina Klobučar, magistra edukacije hrvatskog i švedskog jezika.

Centar za razvoj mladih nastavlja s organizacijom aktivnosti u sklopu projekta MLADI ZA MLADE – jačanje zajednice mladih osoba u riziku od socijalne isključenosti. Tijekom 36 mjeseci provode se radionice s populacijom mladih u nepovoljnom položaju. Cilj je projekta osnažiti mlade kompetencijama za zapošljavanje, a sljedeća aktivnost na repertoaru je Tečaj švedskog jezika.

Švedski jezik već je godinama primamljiv za učenje, a neke od zanimljivosti koje vežemo za njega su te da ima svojstveni način izgovora koji se naziva tonalitet, a to je bitno poznavati jer ton u švedskom jeziku može promijeniti značenje riječi. Ukratko, to znači da dvije riječi koje se pišu jednako, ali se različito se izgovaraju, mogu imati potpuno različita značenja. Također, švedski jezik je uveden u Finsku u 12. stoljeću i bio je službeni jezik u Finskoj tijekom švedske vladavine od 13. do 19. stoljeća. Danas je švedski drugi službeni jezik u Finskoj.

Tečaj švedskog jezika za početnike u organizaciji Centra za razvoj mladih predstavlja idealno polazište za one koji žele savladati osnove ovog jezika, a naglasak cijelog tečaja bit će na komunikaciji i aktivnom korištenju. Tečaj će voditi Martina Klobučar, magistra edukacije hrvatskog i švedskog jezika, a prijaviti se mogu svi mladi od 18 do 30 godina.

Važne informacije o tečaju:
  • Početak i vrijeme tečaja: od 28.2. u terminima od 15h do 17h 
  • Trajanje tečaja: 10 školskih sati; 5 tjedana x 2 školska sata tjedno – 2 x 45 min 
  • Lokacija: Ulica Ivana Rendića 15, Zagreb
U prvom dijelu tečaja polaznici će se upoznati s abecedom i fonološkim posebnostima jezika te će naučiti predstaviti se i voditi jednostavne dijaloge upoznavanja. Naglasak će biti na upotrebi jednostavnog vokabulara te opisivanju svakodnevnih radnji. Također, polaznici tečaja će naučiti kako pozdraviti osobu i pitati ju kako je te što radi.

U drugom dijelu tečaja, polaznici će savladati osnovne gramatičke teme, kao što su osobne zamjenice, prezent, upitne riječi te redoslijed riječi u rečenici. Tako će biti u stanju izraziti svoje mišljenje, postaviti pitanje i odgovoriti na isto te koristiti osnovne gramatičke konstrukcije u govoru.

Treći dio tečaja bit će posvećen upoznavanju s kulturom i tradicijom Švedske. Polaznici će se upoznati s geografskom podjelom države, najvećim švedskim gradovima te najvažnijim praznicima i blagdanima, kao što su Uskrs, Midsommar, Lucia te Božić. Osim toga, dobit će uvid u švedsku kuhinju i tipične obrasce komuniciranja.

U završnom dijelu tečaja, polaznici će se upoznati s materijalima za nastavak učenja švedskog jezika. Dobit će preporuke za švedsko-hrvatski i hrvatsko-švedski online rječnik te lako dostupne online materijale za početnike, kao što su novine, televizijski programi, radio na jednostavnom švedskom te podcasti.

Nakon završetka tečaja, polaznici će biti sposobni predstaviti se na švedskom jeziku te sudjelovati u jednostavnim razgovorima. Također, još važnije, bit će spremni za nastavak učenja švedskog jezika.

Prijaviti se možete ovdje ili u produžetku teksta do 27. veljače do 23:59, a s obzirom na to da je broj mjesta ograničen, preporuka je da to učinite što prije.
Članak je nastao u sklopu projekta MLADI ZA MLADE – jačanje zajednice mladih osoba u riziku od socijalne isključenosti, a za sadržaj je odgovoran isključivo Centar za razvoj mladih. Projekt provodi CERM u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, područnim uredom Sisak, te s udrugama Institut za stručno usavršavanje mladih, Ženska soba i Udrugom mladih Futurum Montis, a uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.