LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javni prijevoz u Osijeku

Osvrnuli smo se na studentske pogodnosti HŽ-a; hoće li studenti više putovati vlakom?

HŽ putnički prijevoz krajem prošle i početkom ove godine uveo je neke novine koje olakšavaju studentski život, no prostora za napredak itekako ima ako je cilj navesti studente da umjesto autobusa putuju vlakom.

HŽ putnički prijevoz krajem prošle i početkom ove godine uveo je neke novine koje olakšavaju studentski život, no prostora za napredak itekako ima ako je cilj navesti studente da umjesto autobusa putuju vlakom.

Osječko-baranjska županija u suradnji s Hrvatskim željeznicama od 2021. omogućuje besplatan prijevoz redovitim studentima na području županije. Projekt je naišao na pozitivne reakcije budući da je usmjeren na financijsku pomoć i smanjenje troškova tijekom studiranja. Prema podatcima dostupnima na službenoj stranici HŽ-a, do 22. prosinca 2020. izdano je 318 potvrda o sufinanciranju prijevoza vlakom.


Vezano: Studentima u idućoj godini osiguran besplatan prijevoz vlakovima HŽ-a


Postavlja se pitanje koliko studenata iz OBŽ-a zapravo ima mogućnost putovanja vlakom na fakultet s obzirom na nepokrivenost željezničke mreže na tom području. Upravo iz tog razloga većina studenata koristi autobusni prijevoz koji je znatno skuplji u odnosu na redovne cijene prijevoza vlakom. Uzmimo za primjer relaciju Osijek – Beli Manastir, mjesečna studentska karta za autobusni prijevoz iznosi 736 kuna, dok je za željeznički prijevoz do 2021. iznosila 221 kunu.

Dodatnu poteškoću studentima stvara činjenica da vlakovi, kao i autobusi, često prometuju u neodgovarajućim terminima s obzirom na raspored izvođenja nastave. U prosjeku je više linija u jutarnjim satima, dok u popodnevnim satima razmak između linija zna biti i veći od dva sata što stvara rupe u rasporedu studentima. Zbog toga se brojni studenti odlučuju na stanovanje u mjestu studiranja iako žive relativno blizu.

Provjerili smo sa studentima koji žive u Osijeku, a studiraju izvan njega hoće li ih navedena pogodnost navesti da se odluče za putovanje vlakom. Svoj nam je stav otkrila studentica koja studira u Osijeku, a živi u Uglješu koji je udaljen 20 km od Osijeka.

– Iako me pogodnost pozitivno iznenadila, nažalost ja ju neću moći koristiti s obzirom na to da u mjestu u kojem živim nema željezničke stanice. Prva najbliža udaljena je 5 km, pa bi do vlaka morala ići autobusom. Kada bi imala mogućnost svakako bih zamijenila prijevoz autobusom za prijevoz vlakom s obzirom na razlike u cijenama.

Dodatni razvoj infrastrukture i povećanje broja linija nedvojbeno bi povećao broj studenata koji putuju vlakom. Osim spomenute pogodnosti, u protekloj je godini uvedena i dodatna linija Studentski vlak na relaciji Osijek – Zagreb. On prometuje iz Zagreba prema Osijeku petkom popodne, a iz Osijeka prema Zagrebu nedjeljom popodne. Vrijeme vožnje manje je od četiri sata, što je gotovo sat vremena brže nego redovna linija.

Navedeni projekti zasigurno su pozitivnog karaktera i financijski olakšavanju život studentima putnicima. Suradnja Osječko-baranjske županije s HŽ-om mogla bi potaknuti studente da u većem broju koriste usluge prijevoza vlakom ako se u budućnosti bude dodatno radilo na razvoju željezničkog prometa.

FOTO: PEXELS