LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najzanimljivija događanja

Očekuje nas vruće ljeto s bogatim sadržajem u Rijeci

Grad Rijeka i ove godine predstavlja šaroliki program ljetnih događanja. Priprema se mnoštvo koncerata, kazališnih predstava, besplatnih radionica i sportskih događanja. Ako ovo ljeto planirate posjetiti Grad koji teče, zavirite u članak da ne propustite neki od zanimljivih događaja.

Grad Rijeka i ove godine predstavlja šaroliki program ljetnih događanja. Priprema se mnoštvo koncerata, kazališnih predstava, besplatnih radionica i sportskih događanja. Ako ovo ljeto planirate posjetiti Grad koji teče, zavirite u članak da ne propustite neki od zanimljivih događaja.

Ljeto je izvrsno godišnje doba za kvalitetnu organizaciju slobodnog vremena. Visoke temperature i sunce vam ne daju da ostanete u kući ili stanu pa jednostavno morate izaći negdje. Ispiti su gotovi, barem do jesenskih rokova, stoga imate nekoliko tjedana uživanja. Ako se zateknete na Jadranu, svakako posjetite odlične programe u gradu Rijeci. Donosimo nekoliko najzanimljivijih glazbenih poslastica, festivala hrane i sportskih događanja.

Za one željne klupske glazbe, od 6. do 14. lipnja održava se Impulse festival. Pravi riječki izlazak koji obično znači gradski đir po klubovima vođen je krilaticom glazba je posvuda. Koncept festivala na više gradskih lokacija istovremeno nudi više različitih glazbenih žanrova. Tako ćete moći poslušati Faking Jazz Together u klubu Nemo ili Otrovnu maneštru u klubu Tunel. Ovaj festival treću godinu zaredom organiziraju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci uz potporu Grada Rijeke. Osnovni je cilj promocija urbane klupske kulture i njezinog glazbenog segmenta. Najavljen je i koncert dansko-finskog benda Liima (ex Efterklang) u Palachu 6. lipnja te koncert Lee Ranaldo Trija (ex Sonic Youth) u Pogonu kulture 14. lipnja.

U popularnom omladinskom kulturnom centru Palach 11. se lipnja održava Sajam ploča u sklopu prethodno spomenutog Impulse festivala. Moći ćete razgledati i kupiti omiljene gramofonske ploče. Usput ćete se družiti i s ostalim ljubiteljima vinila koji će biti spremni za razmjenu ploča i kvalitetan razgovor o glazbenoj industriji.

U spomen Davida Bowiea, Brian Rašić predstavit će izložbu fotografija kao multimedijalnu priču o životu ovog glazbenika. Rašić se družio s Bowiem u razdoblju od 1983. do 2005. godine te će na ovaj način pokušati prezentirati vrlo kompleksnu osobnost enigmatičnog glazbenika. Posjetite zato galeriju Kortil u Rijeci do 12. lipnja ove godine

Poseban dan za sve ljubitelje palačinki je 13. lipnja. Nemojte se zamarati kupaćim kostimima i prošetajte Gatom Karoline Riječke na prvi riječki Festival palačinki. Zabavljat će vas DJ Giuliano, a da bi doživljaj bio još veseliji, Rhakia Bar predstavlja najbolje rakije čija je receptura stara čak 60 godina. Dan će uljepšati glumica Sementa Rajhard, vlasnica zabavnog parka Adria. Imat ćete priliku družiti se s Baby Dooksom koji će i sam raditi specijalitete. Pored palačinki, cijeli ćete dan moći uživati u bogatoj ponudi slastica nizozemske, japanske i meksičke kuhinje.

Za sve svemiroljupce, Akademsko astronomsko društvo 16. lipnja u Astronomskom centru održava predavanje povodom obljetnice prvih letova u svemir. Nakon predavanja, u  21,30 moći ćete promatrati različite nebeske objekte kroz teleskop te proučavati starije astronomske fotografije.

Zna se da studentska populacija uključuje mnoge ljubitelje piva. Odlična je vijest za sve koji se zateknu u Rijeci da se od 17. do 18. lipnja održava BEERanje – festival piva. U vrtu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja (Guvernerova palača) bit ćete u prilici degustirati različite vrste. Uživat ćete isprobavajući i zanatska, popularno nazvana craft piva, a za dobar ugođaj pobrinut će se bend Big Band koji održava koncert.

Za ljubitelje domaće glazbe, 52. godinu zaredom u riječkom se primorju održava popularni MIK. Melodije Istre i Kvarnera, kao najveća kulturno-glazbena manifestacija ovog dijela Hrvatske, održat će u više gradova. Start je 18. lipnja na riječkom Korzu, a zatim slijedi posjet Opatiji. Nakon toga, MIK seli na Punat, zatim u grad Kastav, a završava u Umagu.

Odmah nakon početka MIK-a, ostanite na Korzu. Nakon glazbene večeri, 19. lipnja priuštite si meditaciju i jogu. Naime, tog se dana obilježava Međunarodni dan joge. U organizaciji indijskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, ispred Gradske vijećnice održat će se prezentacija sustava i različitih stilova joge. Pozvani ste na zajedničko vježbanje i pronalazak novog načina za olakšavanje stresa kada krene nova akademska godina. I oni već zaboravljeni jesenski rokovi.

Još malo glazbe u posebnom ambijentu donosi Kastav. Nekoliko kilometara udaljen od centra grada Rijeke, ovaj grad ima dugu povijest održavanja Kastafskog kulturnog leta. Ono je ovog puta obogaćeno različitim dramskim programima, izložbama te filmskim i književnim manifestacijama. Program počinje 26. lipnja i traje do 31. srpnja, a gostovat će mnoge hrvatske zvijezde. Festival je poseban za sve romantičare. Naime, posjetitelji će moći uživati u intimnim koncertima koji će se održavati na skrivenim lokacijama u tzv. kastavskim dvorištima. Radi se o malim mjestima na kojima će se spojiti stoljetna povijest grada s gitarama i vinom.

Za još romantičniji ugođaj, preporučamo Festival vatrometa koji se održava u Opatiji 25. lipnja. Ovaj vrlo popularan događaj donosi čitavu glazbeno-vizualnu manifestaciju i cjelovečernju zabavu. Vrhunac je, naravno, raskoš eksplozije vatrometa koje će na nebu iznad mora ocrtavati fantastične umjetničke slike.

Ako želite ljeto na riječkoj obali provesti aktivnije, makar samo gledajući sportska zbivanja, ne brinite. Rijeka i okolica ovog ljeta donose atraktivne turnire. Tako se od 21. do 26. lipnja održava Europsko prvenstvo za juniore u skokovima u vodu, a od 28. lipnja do 3. srpnja Europsko prvenstvo za juniore u sinkroniziranom plivanju. Mjesto su radnje bazeni na Kantridi, otvoreni za sve ljubitelje vodenih sportova.

Moramo napomenuti da se od 9. do 12. lipnja u Crikvenici održava Europsko prvenstvo mažoretkinja. U trajanju od četiri dana, više od tisuću natjecatelja iz cijele Europe svojim će nastupom zabaviti sve okupljene.

Da je zaista ljeto, potvrdit će popularna plaža u Ičićima. Tamo se od 24. do 26. lipnja održava Međunarodni turnir u odbojci na pijesku. Što bolje govori o vrućem godišnjem dobu od pješčane plaže, koktelića, kristalno čistog mora i odbojkaša? Ni mi ne znamo odgovor. Naravno, cijeli turnir popraćen je zabavnim programom.

Za kraj vas obavještavamo o popularnoj jedriličarskoj regati – Fiumanki, koja praktički otvara ljetnu sezonu. Okupljaju se brojni nautičari, gospodarstvenici i predstavnici medija na ovoj međunarodnoj manifestaciji. Svake godine posjećuje ju više od dvadeset tisuća ljudi i gotovo dvije tisuće jedriličara. Uz pregršt zabave, od 9. do 12. lipnja možete uživati prateći prekrasne jedrilice u riječkom zaljevu.

FOTO: PINTEREST