LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pomodoro tehnika

Nikako da kreneš s učenjem? Isprobaj ovu tehniku učenja

Metoda se koristi kada nam nedostaje motivacije, kada se ne možemo natjerati da se uhvatimo u koštac sa zadatkom, a i kada se uhvatimo, ne možemo se dovoljno skoncentrirati.

Metoda se koristi kada nam nedostaje motivacije, kada se ne možemo natjerati da se uhvatimo u koštac sa zadatkom, a i kada se uhvatimo, ne možemo se dovoljno skoncentrirati.

Rokovi su u tijeku, a vani je nesnosno vruće i jedino o čemu razmišljaš je more i odmor? Znamo kako ti je, ali što prije položiš sve ispite, prije ćeš moći uživati. Donosimo ti super tehniku učenja kako bismo ti olakšali stvar. 

Riječ je o metodi učenja koju je izmislio Francesco Cirillo u devedesetim godinama prošlog stoljeća u svojim studentskim danima. Pomodoro je tehnika koja je ime dobila po Cirillovom kuhinjskom tajmeru koji je bio u obliku rajčice, a kojeg je koristio za vrijeme učenja. To je jednostavna metoda koja uvelike pomaže u olakšavanju procesa učenja i koja umanjuje pritisak koji se stvara zbog nedovoljno vremena.

Ovo su najbitniji datumi upisa u srednje škole


Koristi se kada nam nedostaje motivacije, kada se ne možemo natjerati da se uhvatimo u koštac sa zadatkom, a i kada se uhvatimo, ne možemo se dovoljno skoncentrirati. Vrlo je korisna za one predmete koji zahtijevaju suhoparno štrebanje.

Pomodoro metoda se provodi u šest koraka:
  • Izaberite zadatak ili skupinu zadataka koje morate izvršiti.
  • Namjestite tajmer na 25 minuta.
  • Nastavite raditi dok se alarm ne oglasi.
  • Izbjegavajte stalno provjeravanje tajmera.
  • Kada se alarm oglasi, uzmite pauzu od 5 minuta. Za vrijeme pauze ustanite. Vrlo je bitno da na pauzi ne budete na istom mjestu na kojem radite. Preporuka je kratka vježba ili razgibavanje. U pauzi možete skoknuti u toalet ili napuniti čašu vodom, skuhati kavu ili prigristi nešto.
  • Nakon četiri Pomodoro ciklusa, uzmite pauzu od 20 minuta.
Nakon što prođete ovih šest koraka, možete krenuti ispočetka ako imate još zadataka.

Kako uvesti ravnotežu između prioriteta i straha od propuštanja?Glavna prednost ove tehnike je to što vam daje mogućnost upravljanja vremenom, nudi vam prijeko potrebne pauze, vrijeme da kratko odmorite i nakon toga ste spremni za daljnje učenje.

Ono što bi se moglo smatrati manom, jest činjenica da će vas tajmer potencijalno ometati. Nesvjesno ćete možda stalno provjeravati koliko vam je vremena preostalo. Probajte se oduprijeti tom porivu i zasigurno ćete vidjeti benefite ove tehnike učenja.
FOTO: PIXABAY.COM