LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iskustva studenata

Nemaju svi iste uvjete za praćenje online nastave – problem su često ukućani i Internet

Virtualna nastava uskoro će ponovno biti u punom jeku, a studenti je prate više ili manje uspješno, ovisno u situaciji. Dok jednima smetaju ukućani i cimeri te nestabilna internetska veza, drugi se mogu pohvaliti savršenom poslušnošću tehnologije.

Virtualna nastava uskoro će ponovno biti u punom jeku, a studenti je prate više ili manje uspješno, ovisno u situaciji. Dok jednima smetaju ukućani i cimeri te nestabilna internetska veza, drugi se mogu pohvaliti savršenom poslušnošću tehnologije.

Prošla je gotovo čitava godina od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj, a za koji mjesec moći ćemo obilježiti i godišnjicu virtualne nastave. Pomislili biste da sada sve teče glatko i da su se visokoobrazovne institucije pripremile na sve, no neki studenti tvrde da i dalje postoje propusti. 

Nemaju svi iste uvjete za rad, mnogi nemaju svoju sobu, internet u studentskim domovima često nije posve stabilan, a i neke platforme stvaraju probleme kad se odjednom priključi mnogo korisnika. Studenti iz različitih dijelova Hrvatske kažu da mjesta za napredak ima, ali pohvaljuju profesore za razumijevanje i izlazak u susret te su se osvrnuli i na njihov rad.

Online nastava na mom fakultetu je organizirana na način da svaki profesor odredi što je njemu najbolje i najlakše te tako izvodi nastavu. Neki profesori snimaju videe pa objavljuju na YouTubeu, neki pošalju .pdf datoteku s dodatnim objašnjenjima, a neki vole real-time online nastavu pa koriste platformu Microsoft Teams ili Google Meet. Najčešća je ona opcija gdje profesori objavljuju prezentaciju i uz to snime svoj glas, što smatram najboljom opcijom jer tako studenti mogu sami odlučiti kada će poslušati to predavanje, a i iznova mogu preslušavati ukoliko je potrebno za ponavljanje ili izradu seminarskih radova. Što se tiče tehnikalija, problem je internetska povezanost pri real-time predavanjima i vježbama jer treba biti stabilna kako ne bih propustila predavanje, a nekad to nije, pa se događalo da profesori otkažu predavanje zbog tehničkih poteškoća. Najveći problem je što se kolokviji i ispiti provode na fakultetu, a nastava je virtualna. To znači da bi studenti koji su iz daljih dijelova Hrvatske ipak morali ostajati u Osijeku iako je ta nastava online, a to baš i nije ekonomično. Također, što se tiče ispitnog roka u drugom mjesecu, diplomskom su studiju stavili ispite iz prvog semestra dan za danom, dakle pet kolegija je u semestru, a pet ispita u jednom tjednu ispitnog roka, što također nije realno. – upozorava Marija, studentica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku.

Iako nije obožavatelj virtualne nastave, Kristijan s Fakulteta organizacije i informatike pohvaljuje organizaciju i susretljivost profesora.

– Nisam bio ni u početku, nisam ni sad, a ne vjerujem ni da ću biti u budućnosti. Sam sam u sobi pa me nema tko ometati dok učim ili pratim predavanje. Što se tiče interneta, u domu imamo jako brz internet te je po tom pitanju dobro. Svi su profesori, za sada, susretljivi te nisam naišao na neke neugodne situacije. Nadam se da će tako i ostati. Fakultet ima razvijenu Moodle platformu već od prije te prelazak nije bio problem jer se tamo nalaze svi materijali potrebni za pojedine kolegije. Što se same platforme tiče, tu zaista nemam nikakvih zamjerki, sve je tip-top. 

Neki studenti ne vode borbe s internetskom povezanosti niti s ukućanima ili cimerima koji ih ometaju:

– Ponekad mi ukućani smetaju, posebice kada su sestre stalno kod kuće, ali imam svoj kutak za učenje i slušalice koje uvijek pomognu kada je atmosfera odviše bučna doma. – Nikolina, studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

– Živim s dvojicom braće, stariji su od mene i završili su fakultet, ali kakva je cijela ta situacija s koronom, doma su i dosadno im je. Sobe su nam jedna pokraj druge, ali zna se kada imam predavanja i kada trebam mir. Tehnika koja mi je dosad bila uspješna jest da napišem na A4 papir Zoom predavanje u tijeku ogromnim fontom i crvenim markerom. Jedino mi tada ne upadaju u sobu. – ističe Patricija, studentica iz Dubrovnika.

Anja studira u Rijeci i smještena je u studentski dom Trsat. Kao glavni problem pri praćenju nastave ističe internetsku povezanost.

– Ponekad nema interneta u cijelom paviljonu pa se u trenutku iznerviram, posebice ako tada pišem kolokvij. Nadalje, u online nastavi svi moji profesori koriste Zoom platformu koja je zasad stvarno prihvatljiva pa nemam neku zamjerku po tom pitanju. Što se ometanja tiče, stvorim ih sama sebi. Ponekad odem kuhati čaj, kavu pa i ručak. Šalu na stranu, meni je virtualna nastava zapravo skroz dobra, svakako, uživo je bolje zbog aktivne interakcije i rasprave između studenata i profesora, a koja je gotovo nepostojeća preko Zooma. Ponavljam, ni online verzija nastave nije za bacit'.

– S obzirom na to da živim sama u stanu, nije mi problem pratiti online nastavu. Također, signal mi je jako dobar pa nemam dodatne smetnje. Što se tiče predaje zadaća i seminarskih radova, neki profesori su jako strogi i ne smije se predati izvan roka, a s druge su strane profesori kojima je jedino važno da se sve preda do kraja semestra. U odnosu na klasičnu nastavu, virtualnu je teže pratiti jer je monotona, profesori od nas očekuju da sami rješavamo probleme i daju nam više zadataka nego inače. Sve se to odvija preko Microsoft Teamsa koji je jako dobar za ovakav način nastave. – zaključuje Marijeta, studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Bilo kako bilo, dio fakulteta nakon blagdana vraća se ovom obliku nastave pa ne preostaje ništa drugo nego čekati da se stabilizira situacija s koronavirusom i da studenti kasnije imaju koliko-toliko jednake uvjete za studiranje.

FOTO: PIXABAY