LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vrijeme darivanja

Nekoliko savjeta kako uštedjeti na božićnim poklonima

Što kupiti i koliko novca odvojiti za božićne poklone, pitanja su koja muče svakog studenta. Donosimo, stoga, nekoliko savjeta kako uštedjeti i izbjeći bankrot.

Što kupiti i koliko novca odvojiti za božićne poklone, pitanja su koja muče svakog studenta. Donosimo, stoga, nekoliko savjeta kako uštedjeti i izbjeći bankrot.

Predbožićno vrijeme provodimo u uređivanju doma, pripremi kolača, kićenju bora, ali i u lutanju po dućanima u potrazi za božićnim poklonima kako bismo razveselili svoje najbliže. Međutim, zbog ograničenog budžeta upravo kupovina studentima može predstavljati problem. Kako što manje potrošiti? 

Kako kaže jedna od studentica, poklon ne mora biti takav da se na njega potroši cijelo bogatstvo. To može biti simbolična sitnica ili pak vlastita rukotvorina koju ljudi uvelike cijene. 

– Za Božić težim k tome da ne kupujem skupocjene darove. Većinom su to simbolične sitnice ili personalizirani darovi. Najčešće se pred Božić osjećam uzbuđeno i sretno; zbog čega mi nije problem kupovati darove za najbliže. Osim toga, ponekad ih i sama izradim jer sam primijetila da obitelj i prijatelji to jako cijene. Uglavnom nemam postavljen budžet, ali pokušavam ne trošiti previše novca jer mislim da smisao Božića nije u materijalnom, već u bliskosti, ljubavi i dobrim odnosima s bližnjima.

Dakle, bit Božića ne bi trebala biti u skupocjenim darovima i materijalnim stvarima, već u dobroj atmosferi i društvu. Pedesetak kuna po osobi za poklon obitelji i prijateljima sasvim je dovoljno, istaknula je druga studentica koja svake godine barem dva tjedna prije odluči što će kupiti i koliko će to koštati. 

– Svake godine kupujem božićne poklone za obitelj i nekoliko prijatelja te otprilike dva tjedna prije kupovine počnem planirati što ću im kupiti i koliko će me to koštati. Uvijek pokušavam kupiti nešto što su sami zaželjeli, ali to nikad nisu neki preskupi pokloni, već neke sitnice, do kojih pedesetak kuna po osobi. Kupovina me jako veseli, pa odvojim za nju jedan cijeli dan. Dan prije Božića sama izradim i čestitke koje svima darujem zajedno s poklonom.

Potrošnja velike količine novca postala je na neki način običaj zbog kojeg često zaboravljamo na pravu bit ovoga blagdana. Svake godine troši se sve više novca na sve skuplje poklone i postavlja se visoka granica koju većina studenata svojim budžetom ne može doseći. S obzirom na to, kako bi u kupnji darova prošli što jeftinije, donosimo još nekoliko savjeta kako izbjeći bankrot. 

1. Tajni Djed Božićnjak 

Ova je vrlo zabavna i praktična ideja za darivanje, posebice za veće grupe prijatelja. Svatko izvlači jedno ime prijatelja te mora kupiti poklon samo onome koga izvuče po dogovorenom budžetu. Tako nitko neće ostati zakinut i svi će se zabaviti u otkrivanju tko je kome tajni Djed Božićnjak. 

2. Božićna večera 

Organizacija božićne večere umjesto kupovanja božićnih poklona izvrsna je i kreativna ideja. Nitko od prijatelja neće odbiti dobru klopu, cugu i druženje. Napravite budžet, kupite namirnice i bacite se na kuhanje. Ovo je jedna zamisao koja se lako može pretvoriti u tradiciju koja će se prakticirati u vašem društvu svake godine.

3. Kupovina online 

AliExpress, eBay ili Wish super su stranice za jeftinu kupovinu malih i simboličnih sitnica. Dakako, o takvom poklonu treba misliti mjesec ili dva prije kako bi pošiljke stigle na vrijeme. Osim toga, poželjno je iskoristiti razne božićne rasprodaje koje su dobra prilika za kupnju određenih poklona. 

4. Štednja novca

Odredite koga ćete sve darovati za Božić i izračunajte koliko će vas to sve koštati kako biste mogli na vrijeme odvojiti novac. Korisno je i ako odredite točnu svotu novca koju ćete potrošiti na svaki poklon. Barem mjesec dana prije počnite polako odvajati novac za darove i spremite ga na zasebno mjesto koje nećete dirati sve dok ne dođe vrijeme za kupovinu.

Predbožićna kupovina poklona ne mora biti dosadna i zahtjevna. Potrebno je samo malo organizacije, volje, kreativnosti i pravilnog upravljanja budžetom kako biste svojim najmilijim pokazali ljubav i pažnju.
FOTO: PIXABAY