LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

Mladi ne priznaju ni kilometre ni studentski budžet kad je ljubavna veza u pitanju

Provjerite koliko su daleko hrvatski studenti spremni ići da održe vezu na daljinu. Posvećujemo tekst svima koji se pitaju kako u takvoj vezi sačuvati ljubav.

Provjerite koliko su daleko hrvatski studenti spremni ići da održe vezu na daljinu. Posvećujemo tekst svima koji se pitaju kako u takvoj vezi sačuvati ljubav.

Analiza ankete o vezama na daljinu dokazala nam je da ljubav nema granica. Bilo da vas dijele različiti gradovi, mora, kopna ili avionski letovi, veza je na daljinu moguća. Više od tri četvrtine ispitanih priznalo nam je da je bilo u vezi na daljinu ili još uvijek jest. Priznali ste nam i da kada se napokon nađete s partnerom, ne izlazite iz stana. Veliki vas je broj izjavio i da je praćenje partnera po društvenim mrežama svakodnevnica. S obzirom na to da smo dobili veliku količinu odgovora kojima ste nas nasmijali, nije nam bilo druge nego napisati poseban članak. Vaši originalni odgovori mnogim će kolegama i kolegicama poslužiti kao inspiracija i savjet kako sačuvati ljubav u vezi na daljinu.

Ljubavne ludosti

U anketi smo vas pitali za individualni komentar o tome koliko ste daleko išli da održite vezu na daljinu stabilnom. Više nam je ispitanika priznalo da je konstantno putovalo u drugi grad pa čak i na drugi kontinent. Ljubav naših studenata ne poznaje kilometre ni granice. Jedna nam je studentica priznala i da je čitav mjesec radila isključivo da si može priuštiti kartu i vikend kod dečka. Njoj je slična i naša studentica koja priznaje da je svu studentsku plaću trošila na kartu kako bi se vidjela s dečkom, a zatim je ostatak mjeseca preživljavala na pašti. Dodaje da je pozitivna strana i ta što je smršavjela.

– Proputovala sam 1000 kilometara u autobusu samo da bi dečku čestitala rođendan – odgovor je jedne ispitanice.

Druga nam je studentica priznala da je jednom prilikom žurila na usmeni ispit kako bi bila prva u redu za odgovaranje. Kaže da joj nije bilo bitno ni hoće li proći ispit, već samo hoće li stići na kolodvor ispratiti dečka koji je taj dan na duže vrijeme trebao otputovati u stranu državu. Romantičnim studentima nije problem putovati: nakon što skupe dovoljno love, ne razmišljaju na što će potrošiti novac – sve odlazi na prijevoz.

– Jednostavno sam kupio avionsku kartu za Luxembourg i došao u posjet djevojci – priznao nam je romantični student.

Da veza na daljinu nije jednostavna, potvrđuje nam djevojka koja kaže:

5 aktivnosti s prijateljima na plaži za odlično ljeto


– Pijana sam sjela na bus za drugi grad, u dvanaest sati navečer i to s praznim mobitelom. –

Ipak, svakako je posebnost takve veze niz anegdota kojih se mladi parovi prisjećaju s osmijehom:

– Jednom sam bivšem dečku došla pod balkon umjesto da odem na ispit i rekla mu da izađe van i provjeri kakvo je vrijeme kod njega. Nije imao pojma da sam ja ispred pa je rekao da puše vjetar. Pitala sam ga ponovno je li izašao van i provjerio i on je rekao da jest. Kada sam mu rekla da sam ispred, i dalje nije izlazio jer je mislio da lažem. Na kraju mi je rekao da je mislio da puše vjetar jer je kroz prozor vidio da se grane šljive tresu, a tresao ih je njegov djed da pokupi plodove. Nije najluđa stvar na svijetu, ali i danas se smijemo tome. –

 

Ljubavni savjeti

Prema rezultatima ankete najveći je problem veze na daljinu što niste u mogućnosti vidjeti partnera ili partnericu kada to zbilja želite. Zato su naši ispitanici izjavili da su najvažnije stvari pri takvoj vezi povjerenje i komunikacija.

– Bez apsolutnog obostranog povjerenja i transparentne komunikacije ta daljina može postati pakao za oboje ako se stalno preispituju gdje su, s kim su, što rade i slično. Također, treba imati neki krajnji plan – hoće li se zajedno useliti, živjeti u istom gradu, tko će kome i tko će se žrtvovati za vezu. Nije bitno hoće li plan biti izvediv za koji mjesec ili za koju godinu, ali je bitno da se ima okvirni plan zatvaranja daljine kako se ta veza ne bi besciljno razvlačila. I naravno, na kraju svakog nalaženja već imati plan za iduće – puno je lakše čekati i brojati dane kada znaš točan datum, makar to bilo i za 6 mjeseci – savjet je naše ispitanice.

I slažemo se s njom! Svaka veza, pa tako i ona na daljinu, uvijek zahtijeva povjerenje i transparentnu komunikaciju. Osoba se treba osjećati odlično u vezi, a ne biti u stalnom konfliktu s ljubomorom. Sljedeći je komentar vjerojatno sažeo sve emocije u jednoj izjavi.

– Teško je. Komplicirano je. Šugavo je. Naporno je.  Ali vrijedi. Ako se međusobno volite, nađe se način da se veza na daljinu predstavi kao normalna stvar.  Kad si u krizi, uvijek se sjeti onog trenutka kad se vidite nakon dužeg vremena provedenog odvojeno. –

U sljedećoj ćemo se izjavi pronaći svi koji smo barem jednom bili u ozbiljnijoj vezi

– Ako se volite, daljina, nitko i ništa neće vas razdvojiti. Ljubav je na daljinu kao vatra u oluji – male se vatre ugase, a velike rasplamsaju i gore jače. Ništa nije važno osim ljubavi! Govorim iz vlastitog iskustva. Nikad nisam bila sretnija kao u par godina veze – sretni smo i danas. Veza je na daljinu posebna, moguća i puna ljubavi. Ako se dogodila meni, može i tebi.

Ovim poetičnim komentarom zatvaramo poglavlje anketiranja o vezama na daljinu. U sklopu istraživanja Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama, uskoro će vas čekati nova anketa o ljetnim romansama. Možemo samo reći da smo sretni vašim odazivom, kao i vašim komentarima koji nas nasmiju, ali i podsjete na to da je ljubav tako lijepa i romantična pojava. 

Kako se pametno pakirati za ljeto?


FOTO: STUDENTSKI.HR