LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ukusna i zdrava hrana

Kuhajte sa Studentskim: varivo s noklicama prihvatljivo studentskom budžetu

Donosimo jednostavan recept za ukusno varivo pogodno i za vegane!

Donosimo jednostavan recept za ukusno varivo pogodno i za vegane!

Određene studente iznenadio je njihov ukus kada je u pitanju hrana, pa je tako nekima – do prije upisa fakulteta – omraženo varivo baš tijekom studija postalo omiljena hrana. Nije tajna da su variva u studentskim restoranima zaista ukusna, a uz to dobro dođu kada limit na iksici dođe zabrinjavajuće blizu nuli. 

Kako varivo iz menze ili ono koje vam pripremi mama bar na neko vrijeme zamijeniti nečim što ste napravili sami, slijedi u nastavku. Bez obzira na to je li problem što je došao kraj mjeseca i novčanik je sve tanji, a iznos na računu sve bliže dozvoljenom minusu, ili ste se jednostavno zaželjeli kuhane hrane, za ovaj vam recept neće trebati puno namirnica, a još manje kulinarskih vještina.

Sastojci:
  • 1 pakiranje meksičke mješavine ili drugog povrća po želji
  • 1 pakiranje pasirane rajčice
  • ulje
  • 1 glavica luka
  • začini
Opcionalno (za noklice):
  • 200 g griza
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica ulje
Za pripremu ovog jela trebate nasjeckati luk na kockice te potom u loncu zagrijati ulje i dodati luk. Kada popržite luk, dodajte povrće te ga povremeno miješajte da ne zagori i dok omekša. Kada povrće omekša, dodajte oko litru vode i dodajte malo začina: soli, papra, vegete, peršina, slatke paprike ili nečeg drugog što imate. Kada se povrće skuha, potrebno je uliti malo pasirane rajčice te dodatno začiniti dok ne dobijete željenu gustoću. U slučaju da nećete stavljati griz noklice, vjerojatno ćete morati malo zgusnuti varivo pomiješanima i razmućenima vodom i brašnom u čaši. 

Priprema noklica vrlo je jednostavna iako je važno pogoditi teksturu. S pripremom noklica trebate krenuti već kada zalijete povrće vodom. Najprije pomiješajte suhe sastojke, a zatim dodajte žlicu ulja te u isto ulijte vode dok ne dobijete teksturu za noklice. Nemojte dodati previše vode kako vam se noklice ne bi raspale u varivu, no ne smijete staviti ni premalo jer će ispasti pretvrde. Kada ste dobili željenu teksturu, noklice poklopite folijom ili vrećicom za zamrzavanje te ih ostavite dok varivo bude gotovo. Kada ste varivo začinili po želji i kada je ono prokuhalo, žličicom iz smjese pravite noklice i lagano ubacujte u kipuće varivo. Nakon nekoliko minuta vaše će jelo biti spremno za konzumaciju!
FOTO: PIXABAY