LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski trikovi

Kako potpisati kolege za vrijeme online nastave? Doznajemo kako su se pojedini studenti snašli

Na nastavi u fizičkom obliku studenti su u mnogo slučajeva jednostavno mogli potpisati svoje kolege na papir za evidenciju. Doznali smo je li manevriranju došao kraj.

Na nastavi u fizičkom obliku studenti su u mnogo slučajeva jednostavno mogli potpisati svoje kolege na papir za evidenciju. Doznali smo je li manevriranju došao kraj.

Dolazak na mnogobrojna predavanja često predstavlja napor studentima, pogotovo kada su u pitanju kolegiji koje doživljavaju manje važnima ili je gradivo monotono. Dodatan stres predstavlja im to što većina profesora zahtjeva prisustvovanje na 70% nastave, odnosno dozvoljava mogućnost tek triju izostanaka. Nije stoga neobično da posežu za metodom potpisivanja kolega koji nisu na nastavi

Klasična metoda potpisivanja kolega postaje neučinkovita na online nastavi. Mnogi, stoga, traže načine kako izostati, a da ih ne uhvate profesori. S druge strane, podosta profesora tvrdi kako evidenciju vode putem njihovih IP adresa, odnosno informatički utvrđuju tko se prijavio na predavanja, a tko ne. Naravno da su se studenti i tom slučaju snašli – doznali smo kako.

Studenti jednog od ekonomskih fakulteta otkrili su nam da neki profesori zahtijevaju upaljene kamere kako bi znali da su prisutni, dok ostali traže da se samo uključe u razgovor, a evidenciju vodi program koji pokaže tko je prisustvovao predavanju, a tko ne. U tom drugom slučaju studenti si međusobno daju šifru pa se ulogiravaju u račune svojih kolega. Da ih program tako zapisuje, potvrdila nam je i studentica Ines:
― Frendica mi je ulogirana kao ja pa program sam ispiše tko je bio, a tko ne.
Na sveučilištu Libertas profesori prozivaju studente kako bi potvrdili prisustvo, a nekada se odlučuju i za opciju prozivanja usred predavanja kako bi potvrdili prate li nastavu. Studenti na tim predavanjima imaju manje opcija za potpisivanje kolega jer situacije nisu predvidljive, a moraju biti brzi u javljanju.

Na obje su spomenute institucije postroženi uvjeti. Naime, uvedena je praksa slanja linkova studentima koje oni moraju sami potpisati ili pak moraju riješiti par zadataka u par minuta kako bi potvrdili da prate nastavu. Potpisivanje je tako otežano, ali kažu da se u većini slučajeva mogu izvući s već klasičnim isprikama  – tehničke poteškoće ili odlazak na wc.

Profesori na jednom stomatološkom fakultetu prozivaju na seminarima kada je malo studenata, stoga je tu širok prostor za manevriranje jer se mogu javiti samo na početku i stišati ga do samog kraja. Što se tiče predavanja, ova institucija ima vlastiti program Webex koji je samo za njezine studente te on sam bilježi kada su ušli ili izašli.

Na studiju prava svaki kolegij ima vlastita pravila što se tiče izostanaka. Većina profesora uopće ne vodi evidenciju, niti su predavanja obavezna. Ispostavlja se da predavanja profesora čija su predavanja obvezna u praksi to nisu. Studenti nam tvrde da uopće ne dolaze ili se samo priključe, a da ih ne slušaju, pri čemu nitko ne mari za to. Studentica Martina pojašnjava: 

― Prozivanje je jedino uključeno na seminarima gdje je 30, 40 studenata pa se ne gubi puno vremena na prozivanje studenata. Na seminarima profesori prozivaju na početku pa se treba javiti samo na početku, a kasnije se može stišati razgovor. 

Čini se da je na fakultetima s velikim grupama studenata puno lakše izostati sa nastave jer profesori uglavnom ne žele gubiti vrijeme na prozivanje njih 100, dok je na onima s manjim brojem studenata u grupi potpisivanje kolega dosta otežano. Takva je nastava nerijetko interaktivna stoga zahtijeva i njihovo aktivno sudjelovanje. Također, profesori koji rade u manjim grupama većini studenata znaju imena. Mogućnost manevriranja, dakle, ovisi o fakultetu i broju studenata.
FOTO: PIXABAY