LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za neodlučne

Kako lakše donijeti odluku

Manje odlučnima donošenje važnih odluka često stvara probleme. Ipak imajte na umu da je to vještina koja se može vježbati, pa tako i usavršavati.

Manje odlučnima donošenje važnih odluka često stvara probleme. Ipak imajte na umu da je to vještina koja se može vježbati, pa tako i usavršavati.

Tijekom života donosimo bezbroj odluka. Od onih velikih, životnih, kao što je izbor srednje škole, fakulteta, karijere ili životnog partnera, do onih manjih, svakodnevnih, poput izbora odjeće ili jela kojim ćete se počastiti. Dok neki odluke donose s lakoćom, drugi se bore s njihovim donošenjem; propitkuju, analiziraju, kombiniraju, pa čak i nakon donesene odluke i dalje se pitaju jesu li najbolje postupili. Oni koji lako odlučuju često se živciraju u društvu neodlučne osobe i ne mogu shvatiti zašto joj treba toliko puno vremena da odluči o nekim njima banalnim stvarima. Zato često ili forsiraju osobu da donese odluku ili jednostavno odluče umjesto nje ili im ta osoba sama prepusti odluku. Primjerice, neodlučnim je osobama teško odlučiti koje jelo odabrati u restoranu, dok odlučne odaberu brzo i lako, što prvima stvara dodatan pritisak i jednostavno uzmu ono što je uzeo njihov prijatelj.

Ipak treba imati na umu činjenicu da je donošenje odluka vještina koja se može vježbati, a time i popravljati. Pritom uzmite u obzir strategije koje vam mogu pomoći, kako navodi Psych Central

Prihvatite da ne možete imati sve

FOTO: Pixabay

Donošenje odluke, odnosno odabir jedne mogućnosti, podrazumijeva zatvaranje vrata drugim mogućnostima. Ne možete naručiti sva ukusna jela u restoranu kao što ne možete otputovati na sve destinacije koje želite posjetiti (barem ne istovremeno), a uvijek će postojati neko iskustvo koje niste uspjeli doživjeti i karijera koju niste odabrali.

Ako duže razmišljate, ne znači da ćete donijeti bolju odluku

Naravno da trebate promisliti prije nego što donesete neku važnu odluku, no nemojte pretjerivati i previše komplicirati.

Nemojte odgađati donošenje odluka

Jedna je stvar uzeti si vremena da biste se bolje informirali o nečemu te si tako olakšali odluku, ali nemojte čekati predugo i odgađati dok netko ne odluči umjesto vas ili do večeri prije roka. Nemojte se dovoditi u situaciju da odlučujete samo kako biste odlučili, impulzivno, jer ste živčani zbog neodlučnosti ili odgađanja, posebno ako se radi o nekoj jako važnoj odluci, poslovnoj ili privatnoj.

Vjerujte svojoj intuiciji

Možda je ne možete potpuno razumjeti, niti ne morate. Intuicija vam itekako može pomoći pa je nemojte ignorirati. Ipak pripazite da je ne zamijenite impulzivnošću.

Ako se odluka nije ostvarila onako kako ste očekivali, ne znači da je pogrešna

Katkad se događaju neočekivane stvari. Ne možete sve predvidjeti i zato ne krivite sebe što je nešto ispalo drugačije nego što ste očekivali.

Nakon što ste proučili strategije, proučite i načine koji vam mogu pomoći pri donošenju odluka koje je za Bustle podijelilo nekoliko stručnjaka:

Nacrtajte stablo odluke

FOTO: Flickr

Možda na prvi pogled izgleda kao glupost i gubitak vremena, no certificirana životna trenerica Lisa Barrington preporučuje upravo to. Nacrtajte stablo s granama koje predstavljaju svaki od mogućih izbora (tzv. Decision Tree) i iz kojih se granaju njihove moguće posljedice. Uključite najbolje i najgore scenarije i razmotrite kolika je vjerojatnost da se ostvare. Zatim usporedite koliki je potencijal svakoga izbora za pozitivne i negativne ishode.

Zamislite budućnost

Životna trenerica Sandra Possing ističe iduću vježbu: vizualizirajte kamo bi vas pojedini izbor mogao odvesti te proučite koje osjećaje u vama budi svaki scenarij koji ste zamislili. Usporedite koliko je dobrih i loših osjećaja vezano uz koju opciju. 

Zamislite da ste vi jedini uključeni

Često se donošenje odluke komplicira kad se u obzir uzimaju svi ljudi koji će snositi posljedice vaše odluke kao i njihove želje. Kad se posljedice odražavaju samo na vas i kad razmislite o tome koje su vaše želje, lakše je odlučiti. Zato poslovna trenerica Kelby Carr savjetuje da zamislite kako vaša odluka neće utjecati ni na koga drugoga osim vas samih. Slijedite svoju strast i svoje želje. Vi ste ti koji donosite odluke i snosite njihove posljedice. Preuzmite odgovornost za svoj život.

Proučite opcije s distance

S druge strane ponekad je dobro odmaknuti se i s distance sagledati situaciju i sve opcije koje su pred vama. Budite objektivni i uživite se u ulogu nekoga tko nije izravno uključen, kao da vas se ne tiče. Nemojte raditi nešto samo zato što netko drugi misli da biste trebali, ali iskoristite tuđe perspektive i savjete kako biste sagledali situaciju iz različitih kutova. Ponekad netko izvana vidi stvari bolje i jasnije od onih koji su uključeni, kaže Carr.

Objasnite si razloge vaše odluke

FOTO: Flickr

Zamislite da ste donijeli odluku i sad objašnjavate nekome zašto ste se odlučili baš za tu opciju. Ne samo da ćete lakše razumjeti zašto je sada nešto bolje za vas već ćete i kasnije u sličnim situacijama lakše odabrati.

Ispitajte svoje osjećaje

Ovaj je savjet povezan s onime rečenim o intuiciji. Često postoje neke skrivene emocije zbog kojih smo neodlučni, a nismo ih svjesni. Zato ih treba izvući na površinu, kaže psihoterapeutkinja Kelly McNelis. Kad si uzmete vremena da pogledate u sebe i razmislite o svojim osjećajima, mogli biste se iznenaditi onime što ćete otkriti; što se skriva iza neodlučnosti i osjećaja izgubljenosti. Kako biste čim bolje razumjeli sebe i svoje želje, njegujte odnos sa samim sobom.

Dopustite si donošenje krive odluke

Ponekad je bolje donijeti krivu odluku nego nikakvu, naglašava Possing. Nekada ne stignete ili ne uspijete prikupiti dovoljno informacija o nečemu o čemu trebate odlučiti, što ne mora značiti katastrofu. I iz pogrešnih odluka može proizaći nešto dobro. Donijet ćete lošu odluku, podbaciti i naučiti nešto iz toga. Umjesto da opsesivno analizirate i promišljate što učiniti, budite ponosni na činjenicu da ste odlučili te da će vam ta odluka pomoći u daljnjemu rastu i razvoju.

Bacite novčić

FOTO: Flickr

Još jedan savjet Kelby Carr – savjet koji ipak preporučamo da koristite samo kad baš nemate drugog izbora i kad se radi o banalnoj odluci. Često upravo u trenutku kad novčić padne na određenu stranu shvatite što zapravo želite, a što ne. Ova stara metoda i nije toliko banalna kako se čini.

Razmislite što vas najviše sprječava u donošenju odluke. Je li riječ o strahu? Je li riječ o imaginarnom strahu, strahu od neuspjeha? Poslušajte našu kolumnisticu Jelenu i zapitajte se: Što je najgore što se može dogoditi?

FOTO: FLICKR