LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ŽIVOTNI PUT

Kako je mladić koji je govorio da nikada neće postati svećenik postao upravo to?

Luka Ilić, mladić koji je govorio kako nikada neće biti svećenik, pripovijeda o svom putu koji je išao od protestantske zajednice do povratka katoličanstvu, ulaska u red Družbe Isusove, a potom i svećeništva.

Luka Ilić, mladić koji je govorio kako nikada neće biti svećenik, pripovijeda o svom putu koji je išao od protestantske zajednice do povratka katoličanstvu, ulaska u red Družbe Isusove, a potom i svećeništva.

U intervjuu koji je dao za SKAC Palma, Luka Ilić pripovijeda o svom putu koji je išao od protestantske zajednice do povratka katoličanstvu, ulaska u red Družbe Isusove, a potom i svećeništva.

Zbog osjećaja nezadovoljstva kojeg je počeo osjećati unutar protestantske zajednice Luka je odgovore počeo tražiti drugdje, a filozofi William Lane Crag i Alvin Plantinge uz, kako sam kaže, mnogo providonosnih trenutaka i susreta, otvorili su njegov put katoličanstvu. Ovaj mladić je u intervjuu naveo i neke konkretne primjere koji su mu smetali.
–  Pogotovo jer je bilo riječ o zajednici koja je bila fundamentalističkog usmjerenja, doslovno su tumačili Bibliju. Osjećao sam nezadovoljstvo prema tome koliko su bili otvoreni intelektualnoj rigoroznosti. Nitko nije davao obrazloženje nade koja je u njemu, da obrazloži i kaže ljudima „evo zašto ja vjerujem, zašto sam ja kršćanin“. Nedostajala mi je neka dubina u tome.  –  govori. 
Premda je u početku govorio kako nikada neće biti svećenik, u susretu s isusovcima njegov otpor je počeo slabiti.
– Promatrajući ih, pomislio sam: „To što oni imaju i žive, i ja bih to“. 
Njegova pomisao razvila se u osjećaj poziva, a u tom kontekstu je u intervjuu ispričao i jednu anegdotu iz svog života.

– Sjećam se da smo bili sjedili u predvorju i dolazi jedan isusovac, te mi reče: „Dođi k nama“. Kako sam u to vrijeme još razmišljao o pozivu, to mi je bila još jedna potvrda kojim putem trebam ići. Par godina kasnije sam tom isusovcu prepričao kako sam doživio taj događaj, a on je odgovorio kako to svima kaže. – dio je intervjua kojeg donosi SKAC Palma.

Luku su priupitali i što ga je privlačilo pozivu.

– Privlačili su me primjeri isusovaca. Ono što mi se još svidjelo kod njih jest taj jedan naglasak na cjelovitosti, da se u duhovni život zajedno uklope i djeluju intelekt, tijelo i osjećaji. Da prepoznamo kako nam Bog može govoriti kroz tijelo i osjećaje. – odgovara. 

Luka sada kreće na doktorski studij Fundamentalne teologije, pa je ukratko objasnio i o čemu se tu zapravo radi.

– Kako bih pojednostavio što je to, mislim da polazi od onoga kada kaže u 1 Pt 3,15 „Budite uvijek spremni dati odgovor svakomu tko zatraži obrazloženje nade koja je u vama“. Da mi ponudimo to obrazloženje, da ponudimo nadu koja je u nama, to je Isus Krist. Fundamentalna teologija ulazi u dijalog sa svijetom, znanošću, kulturom, sa suvremenim čovjekom i svrha je odgovoriti na njegova pitanja i pokazati mu zašto je kršćanstvo primamljivo, smisleno i istinito. 

Za one koji razmišljaju o pozivu, Luka je istaknuo i neke bitne karakteristike onih koji razmišljaju o pozivu poput smisla za humor i otvorenosti drugima.

– Treba imati smisla za humor, ne shvaćati se pretjerano ozbiljno. Biti ranjiv, u smislu biti spreman otvoriti se drugima i priznati da nisi uvijek u pravu, podijeliti što proživljavaš u svojoj nutrini i biti spreman suočiti se s time, te učiti od drugih. Mislim da su ove stvari potrebne da bi osoba bila zaokružena. Nije osoba samo duh, ni samo intelekt, nego je osoba i osjećaji i tijelo i karakter i njegova prošlost. Ništa od navedenog se ne treba zanemariti jer dolazimo pred Boga onakvi kakvi jesmo. Jedna od stvari koje su potrebne za osobu koja razmišlja o pozivu je da zna pokazati i svoje emocije. Da je spremna pokazati kada joj je teško, pa i pustiti suzu, isto tako smijati se, pa i grohotom se smijati kada to zahtjeva, makar te i drugi čudno gledali. – poručuje. 

FOTO: UNSPLASH