LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrava produktivnost

Kako donijeti realistične novogodišnje odluke kojih ćete se pridržavati

Donosimo vam savjete koji će pomoći da vaše novogodišnje odluke zaista budu i ostvarene.

Donosimo vam savjete koji će pomoći da vaše novogodišnje odluke zaista budu i ostvarene.

Mnogi od nas iskoristit će 1. siječnja kao poticaj za uvođenje nekih promjena u svome životnom stilu. Nažalost, većini nas poznato je kako te novogodišnje odluke traju, u najboljem slučaju, negdje do sredine veljače nakon čega gubimo upornost i motiviranost da ih nastavimo provoditi. Mi vam donosimo 7 savjeta koji će vam pomoći donijeti novogodišnje odluke kojih ćete se pridržavati.
 


VEZANO: Vodič za produktivnost: Kako uz pomoć bullet journala upravljati svojim obavezama1. Budite konkretni i specifični

Pri donošenju i formuliranju novogodišnjih odluka budite što konkretniji. Zaboravite na formulaciju želim smršavjeti i neka odluka bude u obliku želim izgubiti određeni broj kilograma do idućeg 1. siječnja. Ako želite početi vježbati, odredite točnu rutinu koje ćete se pridržavati. Ako želite usvojiti rutinu redovnog učenja, odredite mjesto, vrijeme i točan broj minuta koje ćete provesti u učenju, npr. 30 ili 45 minuta utorkom, četvrtkom i petkom u toliko i toliko sati. Odbacite bilo kakve generalnosti i konkretizirajte vaše točne ciljeve.

2. Ograničite broj odluka

Pazite da se ne preopteretite promjenama, pa zbog nagomilanog stresa ne provedete ni jednu. Krenite u novu godinu s dvije do tri odluke koje ćete zaista sprovesti u djelo. Na taj način podignut ćete svoje samopouzdanje, pa će se to samopouzdanje reflektirati i u drugim dijelovima vašeg života.

3. Posvetite se planiranju

Svaka trajna promjena zahtjeva određenu količinu planiranja. Nemojte očekivati kako ćete 1. siječnja prekinuti sa starim navikama i usvojiti nove. Isplanirajte kako ćete ostvariti svoje zadane ciljeve i što vam je za to potrebno. Pripremite sve što će vam biti potrebno za uspjeh prije kretanja u ostvarivanje odluka kako ne bi morali paničariti u zadnji trenutak.

4. Zapamtite, do cilja se dolazi malim koracima i postupno

Nikakva trajna promjena se ne događa preko noći. Za nju je potrebno mnogo truda i rada. O čemu god da se radilo, budite svjesni da će vam trebati neko vrijeme. Bilo da se radi o zdravijoj prehrani, vježbanju, gubljenju kilograma, prestanku pušenja ili nečemu drugome. Morat ćete krenuti s laganim vježbanjem pa postupno pojačavati intenzitet. Možda ćete u početku jesti zdrave obroke svaki drugi ili treći dan pa se polako odvikavati od nezdravije hrane. Isto vrijedi i za cigarete ili alkohol. Postupno smanjivanje biti će mnogo manji šok za vaš organizam. Odredite sve, pa i najsitnije korake koji vas vode do cilja, a kad ih ostvarite, ne ustručavajte se nagraditi. Proslavite svaki vaš uspjeh i postignuće na vašem putu.

5. Odbacite odluke koje ste već ranije donosili

Ako svakog prosinca donosite iste novogodišnje odluke, vrijeme je za neku novu perspektivu. Odbacite odluke koje ste već donosili i koje niste ostvarili i usvojite neke druge. Odluke koje se ponavljaju iz godine u godinu sa sobom nose teret srama zbog njihova neostvarivanja u prošlosti koji će vas unaprijed sabotirati.

6. Pronađite načine za obnavljanje vaše motivacije

Vodite dnevnik ostvarivanja odluka. Zapišite ih na papir i nalijepite na zid ili ormar kako bi vam stalno bile na oku. Pronađite pouzdanu osobu s kojom ćete moći zajednički raditi na ostvarivanju ciljeva ili koja će vas na pozitivan i neosuđujući način gurati naprijed. Što god funkcioniralo za vas, važno je imati nešto što će vas pokrenuti kada rutina i dosada dotuku vašu motivaciju.

7. Nastavite raditi na svojim ciljevima

Nitko od nas nije savršen. Svatko od nas s vremena na vrijeme posrne. Važno je vratiti se na onog poslovičnog konja. Ako zbog bilo kojeg razloga morate usporiti tempo, to uopće nije problem. Važno je da se kreće naprijed. Ako tjedan ili dva, pa čak i mjesec ili dva zastanete na svomu putu prema ostvarivanju ciljeva, uvijek možete krenuti od tamo gdje ste zastali.

FOTO: PIXABAY.COM