LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MANIFESTACIJA OKOLO

Još danas zaigraj igricu na Glavnom

Umetni kartu za vlak i doživi Glavni kolodvor na potpuno nov način.

Umetni kartu za vlak i doživi Glavni kolodvor na potpuno nov način.

Ako još niste, danas je zadnji dan za istraživanje umjetničkih iznenađenja koja uljepšavaju ulice glavnog grada. U sklopu kulturno-umjetničke manifestacije Okolo zagrebačke su ulice i ove godine od 20. – 30. kolovoza dobile pojačanja.

Ideja iza cjelokupnog projekta je street art instalacijama stvoriti atmosferu optimizma i pozvati građane da kroz umjetnost otkriju svoj grad. Tako su domaće kreativne snage uklapajući umjetničke projekte u gradski krajolik oživile javne prostore i umjetnost približile široj publici.

Jedna od instalacija koja je nama posebno zanimljiva je ona Vitra Drinkovića, medijskog umjetnika i istraživača koji radi na rubu tehnologije, znanosti i umjetnosti. Odmor se bavi istraživanjem interakcije i percepcije umjetnosti u javnom prostoru kroz odnos stvarnog i virtualnog. Riječ je o interaktivnoj videoigrici koja se aktivira umetanjem karte za vlak u označeni utor s prednje strane instalacije. Igranje je ograničeno na 15 minuta, a kroz igricu se kreće tipkama na tipkovnici W, A, S, D, dok se za kontrolu pogleda koristi kompjuterski miš. Osoba se može slobodno kretati unutar igrice te istraživati kolodvor i njegov okoliš.

Dodavanjem fotogrametrijskog skena krševite obale otoka Hvara Glavni kolodvor je pretvoren u otok okružen beskonačnim morem punim plastike, kao svojevrsno upozorenje za turiste i lokalno stanovništvo da ne bacaju plastiku u more dok su na odmoru.

Naši životi prošli su kroz drastične promjene u proteklih nekoliko godina. Uz izolaciju, egzistencijalnu neizvjesnost, sve duži boravak u virtualnom prostoru, kroz razgovor s poznanicima i na vlastitom iskustvu primjećujem sve češću prisutnost takozvanog burnouta, tj. mentalnog i fizičkog pregorijevanja uslijed sve većih društvenih i egzistencijalnih pritisaka. Također, kolovoz predstavlja vrijeme odmora, odlaska na more ili vraćanja s godišnjeg u grad na posao te mi se zato Glavni kolodvor, kao centralno mjesto dolazaka i odlazaka, učinio zanimljivim za umjetničku intervenciju i eksperiment – istaknuo je Vitar.