LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Komentar Emilije Boloban

Iz studentske perspektive: što nas je naučila 2020. godina?

Godina iza nas po mnogočemu nije bila uobičajena. Nepredvidivost i neizvjesnost pratili su nas do samog kraja, no iz svega toga nešto smo i naučili.

Godina iza nas po mnogočemu nije bila uobičajena. Nepredvidivost i neizvjesnost pratili su nas do samog kraja, no iz svega toga nešto smo i naučili.

Godina iza nas, s nepredvidivim i neočekivanim situacijama, naučila nas je lekcije koje ćemo dugo pamtiti. Otkrili smo da možemo biti na predavanju i bez da smo na fakultetu, da nam nisu potrebni papiri za pisanje ispita i da provođenje vremena na računalu nije uvijek gubljenje vremena.

Virtualni svijet u nekom je trenutku postao sigurniji od realnog, a tehnologija je dokazala svoju ulogu u 21. stoljeću. Računalo nam je postalo prozor u svijet bez kojega ni studiranje ne bi bilo održivo. Zaboravljajući na užurbani tempo podsjetili smo se na sve one vrijednosti kojima nismo pridavali dovoljno vremena. Imali smo više prostora za svoje hobije i odluke koje smo do tada često odlagali.

Fizički kontakt postao je nepoželjan pa smo udaljeni shvatili koliko kontakt s drugima znači svakome od nas. Dobili smo priliku provoditi više vremena s ukućanima i brinuti se jedni o drugima. Tako smo se podsjetili na životne vrijednosti kao što su obitelj, zajedništvo, empatija i tolerancija. Shvatili smo da svatko od nas može biti nekome od pomoći.

Neizvjesnost nas je naučila da nam se planovi mogu izjaloviti, ali da možemo i trebamo živjeti ovdje i sada. Uočili smo koliko je inovativnost ključna u nepredvidivim situacijama. Tijekom karantene naučili smo da je sreća u malim stvarima i da trebamo biti zahvalni na svemu što već imamo.

Susreli smo se s mnogim izazovima koje nismo mogli predvidjeti. No izazovi koji su sastavni dio života, prilika su za napredovanje i spoznavanje svojih mogućnosti. S lekcijama iz 2020. koračamo s boljom perspektivom u novu godinu.

FOTO: PIXABAY