LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seks i ispiti

Istraživanja pokazuju: kako bi se dobro pripremili za ispite važan je – seks

Pomaže u nošenju sa stresom, pozitivno utječe na koncentraciju, a istraživanja pokazuju i da pospješuje kognitivne sposobnosti.

Pomaže u nošenju sa stresom, pozitivno utječe na koncentraciju, a istraživanja pokazuju i da pospješuje kognitivne sposobnosti.

Učenje za ispite i kolokvije stresno je razdoblje u životu svakog studenata. Kako bi se riješili stresa, neki se opuštaju uz omiljene serije, neki posežu za čokoladom i ostalim slatkišima, dok se neki bave fizičkom aktivnošću. Istraživanja pokazuju da postoji još jedan način lakšeg nošenja sa stresom za vrijeme ispita – seksualna aktivnost.

Osim što – kao i svaka druga fizička aktivnost – pomaže u nošenju sa stresom, seks utječe na koncentraciju. Naime, kako pokazuju neka istraživanja, nakon seksualne aktivnosti izlučuju se oksitocin i dopamin, popularno poznati kao hormoni ljubavi i sreće, koji utječu na poboljšanje kratkoročnog pamćenja. To znači da ćemo ono što učimo nakon fizičke aktivnost bolje pamtiti nego ono što učimo kada nismo obavljali nikakvu fizičku aktivnost.

Zbog izlučivanja spomenutih hormona, nakon seksualne aktivnosti smo i sretniji, a dokazano je kako uspješnije učimo kada smo sretni. Generalno, niz istraživanja povezuje seksualnu aktivnost s boljim kognitivnim sposobnostima, što znači da svakako pomaže i pri pripremi za ispite. 

Ipak, neki upozoravaju da možda i nije najbolje ideja prakticirati seksualne odnose netom prije ispita, pogotovo ako smo inače letargični i umorni nakon odnosa.
FOTO: PIXABAY