LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Ivanom Dečakom

„Iskreno se nadamo da ćemo zauvijek ostati zaigrani klinci sa zrelim idejama“

– Ako vam je politike preko glave, navratite do Tvornice 19. i 20. svibnja i pjevajte s nama iz sveg grla! – poručio je Ivan Dečak.

– Ako vam je politike preko glave, navratite do Tvornice 19. i 20. svibnja i pjevajte s nama iz sveg grla! – poručio je Ivan Dečak.

Brojimo sitno do rođendanskih koncerata Vatre u Tvornici kulture. Prvi put u karijeri Vatra će održati u istom prostoru dva različita koncerta s različitim set listama. U petak, 19. svibnja očekuje nas akustični koncert, a sljedeći dan slijedi potpuna suprotnost – žestoka rock svirka.

Ususret Vatrenom krštenju popričali smo s Ivanom Dečakom kojeg smo uhvatili u letu oko zagrebačkih koncerata. U kratkom predahu od priprema Dečak se prisjetio svojih studentskih dana i sazrijevanja benda, a otkrio nam je i kad možemo očekivati izlazak albuma i novog singla.

Čestitamo na punoljetnosti benda! Slažete li se da je Vatra u 18 godina odrasla i sazrela? Koje biste razdoblje istaknuli kao najizazovnije?

Hvala na čestitkama i svakako nam dođite na rođendan 19. i 20. svibnja. Što se odrastanja tiče, iskreno se nadamo da ćemo zauvijek ostati zaigrani klinci sa zrelim idejama. A što se najizazovnijeg razdoblja tiče, nije li to konstanta zemlje u kojoj živimo?!

Dakle, ništa se nije promijenilo od Vaših izazovnih početaka u studentskim danima. Kako su oni izgledali? Prvo ste bili na Pravnom fakultetu, potom na Pedagoškom…

Moji studentski dani uglavnom su se svodili na hodanje fakultetima sa slušalicama u ušima. Slušajući tako glazbu sve više sam bio uvjeren kako mi nije mjesto u uplašenoj gomili pred vratima nekog profesora koji jedva čeka da vas omalovaži u slučaju da niste dovoljno spremni za određeni ispit, već da mi je mjesto u prostoriji za vježbanje, u kombiju i na pozornici s nekoliko istomišljenika okupljenih pod okriljem Vatre.

Vatra u Lisinskom, FOTO: Dinac

Kakve su bile reakcije roditelja kad su saznali da u tajnosti snimate album i kad ste im rekli da napuštate studij?

Kada sam priznao roditeljima da želim samo svirati i živjeti od glazbe te da odustajem od faksa, učinili su mi najveću moguću uslugu i dopustili mi da živim od glazbe. To je zapravo značilo potpuni prestanak financiranja i početak samostalnosti.

Kad već pričamo o Pedagoškom fakultetu, vidite li se možda jednog dana u ulozi učitelja ili možda profesora glazbe? Bili ste i mentor u The Voiceu. Volite li raditi s mladim glazbenicima i usmjeravati ih?

Na Pedagoškom sam upisao smjer odgojitelj, pa bih u slučaju da sam isti završio dobio titulu teta u vrtiću, he he… Valjda ću jednog dana dobiti počasnu titulu Pedagoškog fakulteta, do tada ću pomagati i družiti se s mladima, ne isključivo i samo glazbenicima.

Rekli ste da vas inspirira ono što se događa vama, ali i ljudima koji Vas okružuju. Što je bila posljednja inspiracija za pjesmu? Što slušate i čitate ovih dana?

Prerani odlazak dragog Ante Perkovića potaknulo me na pisanje jedne od novih pjesama za naš novi studijski album.

Ovih dana letim oko koncerata u Zagrebu, ali i svih drugih koji nam slijede u narednih pet mjeseci, tako da jedva stignem pročitati popis namirnica koje trebam kupiti za ručak.

Mornarska majica drugi je singl s prošlogodišnjeg akustičnog koncerta kojim najavljujete osmi album, live akustik iz Lisinskog? Hoće li biti i trećeg singla i kad će album biti vani?

Album izlazi u tjednu koncerata u Zagrebu, a moram priznati da nismo razmišljali o trećem singlu s Akustika, s obzirom na to da već u devetom mjesecu u eter puštamo novi singl s kojim najavljujemo novi studijski album.

Po čemu se Tvornica kulture razlikuje od ostalih koncertnih prostora u kojima nastupate? Zašto joj se uvijek vraćate?

Tvornica je uz Vintage jedini klub u gradu sa ozbiljnom tehnikom, pozornicom, ozvučenjem i rasvjetom pa je uistinu gušt nastupati u tim prostorima. Budući da u Tvornici nismo nastupali nešto duže od tri godine, vraćamo se s dozom znatiželje provjeriti ima li šta novoga.

Imate li neke male rituale pred izlazak na koncert? Jeste li jedan od onih glazbenika koji pred svaki nastup ima tremu?

Dok god je treme, bit ću siguran da mi je stalo do izlaska na pozornicu! Imamo neke svoje male rituale koji ostaju u backstageu samo za nas.

Što spremate za Tvornicu? Iako znamo da ne volite previše otkrivati što nas čeka na koncertima…

Radi se o dvama potpuno različitim koncertima, Akustik i Elektrik. Vjerujte mi, riječ je o potpuno različitim programima, za sve ostalo dođite do Tvornice na Vatreno krštenje.

– Ako vam je politike preko glave, navratite do Tvornice 19. i 20. svibnja i pjevajte s nama iz sveg grla! – poručio je za kraj Ivan Dečak.

FOTO: MARE MILIN