LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i ljetovanje

Gotovo 50% ispitanih studenata za ljetovanje ne može izdvojiti ni 1000 kuna

Studente smo pitali idu li ove godine na ljetovanje, koliko novca mogu izdvojiti za ljetovanje te koliko će vremena provesti na moru.

Studente smo pitali idu li ove godine na ljetovanje, koliko novca mogu izdvojiti za ljetovanje te koliko će vremena provesti na moru.

Dok je učenicima ljeto vrijeme za školske praznike i odmor od škole, a mnogima zaposlenima vrijeme godišnjih odmora i sporijeg ritma na poslu, brojnim je studentima ljeto vrijeme za rad i učenje uz rad

S obzirom na to da nam se čini da značaj dio studenata, zbog nepovoljne financijske situacije, ne ide na ljetovanje o vlastitom trošku, među našim čitateljima proveli smo anketu u kojoj su nam otkrili idu li ove godine na ljetovanje, koliko novca mogu izdvojiti za ljetovanje te koliko će vremena provesti na moru. 

27% studenata koji su ispunili našu anketu ove godine ne ide na ljetovanje, a njih 6,7% odlazi na Jadran raditi na sezoni. Među studentima koji odlaze na ljetovanje, polovica njih ostaje u privatnom smještaju (vlastitom, obiteljskom ili kod prijatelja), dok većina ostalih ostaje u apartmanima. Neznatan postotak studenata (2%) ostaje u hotelima, a nešto više njih ostaje u hostelima. 

Većina studenata ostat će na ljetovanju manje od tjedan dana. Naime, 40% njih izjasnilo se da će ljetovati 7 dana ili kraće, a 8% ispitanih odlazit će na more samo na jednodnevne izlete kada uhvate vremena. Više od 14 dana na moru će provesti 12% ispitanih, a tek petero njih (0,77%) na moru će provesti cijelo ljeto. 

Ne čudi da studenti za ljetovanje ne mogu odvojiti velike iznose. 46% ispitanih studenata za ljetovanje može odvojiti manje od 1000 kn, a čak 18% među njima može izdvojiti manje od 500 kn. Više od 1000 kn može izdvojiti 25% studenata, dok više od 2000% može izdvojiti tek 13%. Zanimljivo je da je nekoliko studenata dodalo da za ljetovanje mogu odvojiti onoliko koliko im roditelji pošalju. 

Studente smo pitali i kako će, većinom, provesti ljeto. 38% njih izjavilo je da će ljeto provesti odmarajući, dok 15% njih ljeto planira provesti učeći. Zanimljivo je da će najveći broj studenata ljeto provesti radeći: preko 40% studenata radit će ili na svom stalnom studentskom poslu ili na sezoni.

Ako uz rad uračunamo i učenje za jesenske rokove jer, vjerujemo, bar dio studenata nije položio sve ispite na ljeto, čini se da mnogim ispitanim studentima ljeto neće služiti kao odmor
FOTO: PEXELS