LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razmjena u vrijeme pandemije

ESN-sekcije unatoč koroni prošetale više od 200 Erasmusovaca ulicama naših gradova

Unatoč nepredvidivoj epidemiološkoj situaciji, Erasmus studentska mreža (ESN) nastavlja optimistično koračati prema ispunjavanju očekivanja Erasmus studenata o hrvatskoj kulturi, narodu i obrazovanju uopće.

Unatoč nepredvidivoj epidemiološkoj situaciji, Erasmus studentska mreža (ESN) nastavlja optimistično koračati prema ispunjavanju očekivanja Erasmus studenata o hrvatskoj kulturi, narodu i obrazovanju uopće.

Iako je pandemija utjecala na studentsku mobilnost, kako bi se i u novonastaloj situaciji dolazni studenti osjećali dobrodošlo, prihvaćeno i ugodno među Hrvatima, pojedine sekcije Erasmus studentske mreže (ESN) nisu odustale od organiziranja tjedna dobrodošlice. Osim toga, predstavljaju im izvor aktualnih informacija vezanih uz promjene zbog epidemioloških mjera.

Kako bismo saznali kakva je suradnja ESN-a i studenata na Erasmusu tijekom pandemije, obratili smo se svakoj sekciji zasebno. Ističu kako brojke nisu idealne, ali za razdoblje koje ih je snašlo, bolje je ni od čega.

Dubrovnik

U Dubrovnik je pristiglo 30-ak studenata što je upola manje od proteklih godina, a prednost je, kaže predsjednica ESN-a Dubrovnik Nora Karla Di Leo, što je u manjoj skupini izraženije zajedništvo. Tjedan dobrodošlice u tom je gradu trajao četiri dana i proveden je uz strogo pridržavanje aktualnih mjera.

– Prvi smo dan održali prezentaciju o ESN-u u sklopu koje smo objasnili studentima što mogu očekivati od nas ovaj semestar, iznijeli smo opće informacije o buddyjima i kakve pogodnosti donosi ESN-Card. Poslije toga studenti su se upoznavali sa svojim buddyjima na kavi to-go.

Sljedeći dan organizirali smo turu po Starom gradu s lokalnom turističkom vodičkom Jelicom Čučević koja je svojim humorom i pozitivnom energijom zasigurno lijepo uvela Erasmuse u njihov novi dom. Nakon odrađene ture, jedan nam je restoran omogućio to-go ručak s gratis pićem, a to smo ostvarili tako što smo uzeli pizze i hamburgere i sjeli na Lapadsku plažu uživajući u sunčanom petku.

Trećeg dana Welcome Weeka organizirali smo izlet u Ston pa su Erasmusi i lokalni studenti imali priliku prošetati gradskim zidinama i razgledati kulturnu baštinu. Tog je dana padao snijeg pa je to bilo prilično zanimljivo iskustvo. Organizirali smo i posjet Muzeju ljubavnih priča, a Erasmusi su se mogli upoznati s legendarnim dubrovačkim romansama i ljubavnim činjenicama iz prošlosti te ostaviti svoju kratku ljubavnu bilješku na zid muzeja.

Predsjednica Nora Karla Di Le nada se da će mjere pomalo padati što se budu približavali topliji dani, te da će sukladno tomu organizirati više interaktivnih aktivnosti, izleta i događaja u kafićima. Međutim, što god bilo, kaže nam, potrudit će se da ih zapamte kao kvalitetnu ESN-sekciju u još kvalitetnijem gradu.

Rijeka

U Rijeci su brojke dolaznih studenata nešto veće. Pristiglo je stotinjak Erasmusovaca za koje su organizirana četiri događaja tijekom tjedna dobrodošlice: Welcome Day, Sports Day, Trip to Opatija i International Picnic. 

– Morali smo odustati od događaja u zatvorenom te je maksimalan broj sudionika na svakom organiziranom događaju bio 25. Nadamo se da će, neovisno o ovoj situaciji, ljetni semestar biti pun zabave i smijeha. Naš PR-tim pravodobno obavještava studente o epidemiološkim mjerama te ćemo u skladu s njima organizirati evente. Fokus će nam biti organizacija događaja u prirodi, na plaži, a u slučaju lošeg vremena – online. – kaže Lara Dobrić, komunikacijska menadžerica ESN-a Rijeka.

Osijek

U Osijeku trenutno boravi 30-ak studenata, ističe Božo Tadić, komunikacijski menadžer (CM) ESN-a Osijek. Na ruku im je išlo lijepo vrijeme pa su i oni većinu događaja organizirali vani, stoga je od sedam planiranih tek jedan događaj organiziran online.

– Prvog dana organizirali smo povijesnu turu Tvrđom s bivšom članicom naše sekcije i sada turističkom vodičkom Ninom Viljanac, a studenti su imali priliku učiti o turskim osvajanjima Slavonije, Austro-Ugarskoj Monarhiji i samom gradu Osijeku. Games Night jedini je događaj koji smo morali održati online, a idućeg dana družili smo se gledajući film u gradskom kinu Urania, naravno poštujući maksimalni broj gledatelja i aktualne epidemiološke mjere. Organizirali smo i City Rally, događaj otvorenog tipa tijekom kojeg su Erasmusi podijeljeni u nekoliko grupa istraživali kulturu Hrvatske i grada Osijeka pa su tako morali kupiti hrvatsko piće, naručiti nešto u pekari na hrvatskom ili obići određenu kulturnu znamenitost. Umjesto planiranog piknika organizirali smo Sports Day na srednjoškolskom igralištu i vjerujem da je prisutnima provod bio jednako kvalitetan i uzbudljiv. Tjedan dobrodošlice zaključili smo odlaskom u azil, gdje su Erasmusi i lokalni studenti imali priliku provesti nekoliko sati šetajući pse i, na kraju, upoznavajući svoju novu okolinu. 

Zadar

U Zadru su pak službeno primili 70-ak studenata, uključujući one koji su se odlučili na studijski boravak tijekom cijele godine, no uslijed neizvjesne situacije s pandemijom desetak se njih na kraju nije ni pojavilo, napominje Marko Matas, aktivni član ESN-a Zadar.

– Obično tijekom ljetnog semestra primimo oko sto studenata, što je u odnosu na odaziv za zimski semestar puno veća brojka, ali ima smisla jer ljetovanje u Dalmaciji ipak igra, većinu vremena, važnu ulogu u njihovoj odluci. Iskreno, dobro je vidjeti kako bez obzira na situaciju postoji grupa mladih ljudi koja želi biti dio međunarodne ekipe u Zadru. Uzimajući u obzir da je potrebno obaviti test na koronavirus koji, kao što znamo, zna koštati, vidi se da ljude ništa ne sprječava u realiziranju njihove mobilnosti u Zadru. Iako je i sam dolazak u Zadar stresan zbog papirologije, studenti se brzo priviknu i počinju pomalo prihvaćati naš lifestyle

Što se organizacije tjedna dobrodošlice tiče, i u Zadru se uspio provesti popriličan broj događanja. Neki od glavnih ciljeva takvog događaja jesu, dodaje Matas, međusobno upoznavanje i razvijanje osjećaja bliskosti s ljudima s kojima će se družiti sljedećih mjeseci.

– Naravno, s obzirom na situaciju kakva je, nismo imali mogućnost održati dosta evenata koje bismo inače održali, ali opet smo se uspjeli prilagoditi svemu tome. Imali smo Welcome Day, gdje smo se predstavili i pokazali studentima bitne i zanimljive lokacije na Poluotoku, sportski dan na igralištu, crtali smo kredama i igrali se na Kapetanskom parku (imamo stvarno puno kreativaca ovaj semestar – neki od tih crteža bili su stvarno wow), posjetili smo Azil za pse i završili tjedan odlaskom na Ugljan i penjanjem do tvrđave Sv. Mihovila. Sve u svemu, jedan ispunjen i raznolik tjedan! – zaključio je.

Sekcije ESN-a pažljivo razmatraju ostatak semestra i planiraju razne događaje, no realizacija mora biti kvalitetna i u skladu s epidemiološkom slikom i mjerama koje su na snazi. Iz Zadra ističu kako je važno slušati prijedloge dolaznih studenata koji nerijetko imaju kreativne ideje te osigurati i poticati sigurne izlete koje studenti samovoljno organiziraju. 

Predstavnici organizacije smatraju da situacija ide nabolje te vjeruju da će moći priuštiti nezaboravno iskustvo studentima i ispuniti njihova očekivanja od razmjene. Uz navedene sekcije naknadno smo kontaktirali još dvije – one u najvećim gradovima, Zagrebu i Splitu, te ćemo njihove odgovore objaviti čim pristignu.
FOTO: ESN HRVATSKA