LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Učenje u izolaciji

Donosimo vam jednostavne savjete kako bolje učiti od doma

Želite se aktivirati u učenju, ali ne možete se natjerati. Priča je to svakog studenta koji ne zna odakle krenuti. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se pokrenete i održite koncentraciju neko vrijeme.

Želite se aktivirati u učenju, ali ne možete se natjerati. Priča je to svakog studenta koji ne zna odakle krenuti. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se pokrenete i održite koncentraciju neko vrijeme.

Prošlo je više od 70 dana od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, osmi tjedan nastave na daljinu, a vi ste se, budite iskreni, zaželjeli učenja. Međutim, kako se naviknuti na učenje doma ako ste dosad za to koristili učionice u studentskim domovima ili studijske čitaonice? Donosimo vam savjete kako biste mogli pospješiti svoju koncentraciju u dobro poznatom okruženju.

Stvorite svoj kutak za učenje

Neka on bude napravljen samo za tu funkciju. Odaberite stol u sobi ili drugoj prostoriji u kući i samo za njime pišite zadaće, seminare ili izvršavajte druge akademske obveze. Kako piše Science News for Students, tako ćete dobiti osjećaj da idete na predavanje i pomoći će vam u održavanju koncentracije. Ako imate slobodan zid, slobodno ga možete urediti prema vlastitom ukusu. Preporučuje se staviti pluto ili mini bijelu ploču za pisanje obveza. Također, posložite i razdvojite grafitne i kemijske olovke od markera i flomastera.

Upravljajte svojim vremenom

Postavite si ovaj savjet kao izazov. Ako ostanete fokusirani pri učenju metodologije istraživanja dva i pol sata, možete pojesti čokoladicu ili kasnije izdvojiti vremena za usavršavanje ljetnog izgleda. Možete si olakšati i koristiti neku od brojnih mobilnih aplikacija. Isto tako, mogli biste i prvo riješiti obveze pa onda tek pogledati najnoviju epizodu omiljene serije.

Izvor: GIPHY

Tražite pomoć ako vam nešto nije jasno

Sada i profesori vjerojatno imaju više vremena za odgovaranje na upite studenata. Ako vam nešto nije jasno, uputite e-mail profesorici, dogovorite se za Zoom, Skype ili treći način videokonzultacija. Također biste trebali sudjelovati u raspravama u virtualnim učionicama, neće vam se nitko smijati ako pitate za pojašnjenje.


Izvor: GIPHY
 

Osigurajte barem 15 minuta pauze

Tijekom tog razdoblja ne razmišljajte o gradivu kojim se trenutno bavite. Skuhajte si čaj, sjednite na balkon ako ga imate ili prošetajte ako imate mogućnost i održavajte razmak od dva metra! Iskoristite ovo vrijeme za rastezanje kako biste poboljšali protok krvi u organizmu nakon dugotrajnog sjedenja. U svakom slučaju, bolje ćete funkcionirati i koncentracija će se duže zadržati nakon nekog tjelesnog napora.

Provjerite izvore informacija

Pri pisanju seminarskih radova, eseja ili sličnih zadataka, provjerite vjerodostojnost informacija. Iako će vam to oduzeti vaše dragocjeno vrijeme, želite dobiti dobru ocjenu i potrudite se da ju i osigurate. Profesori će vam biti zahvalni i cijenit će vaš trud, možda i izdvojiti kao odličan primjer kako napisati sjajan istraživački rad.

Barem u vrijeme zabrane kretanja imate vremena posvetiti se sebi i svom obrazovanju. Kada se približe rokovi, bit ćete si zahvalni jer ste na vrijeme počeli s učenjem. Neka vam ovo bude prilika za stjecanje novih radnih navika. Uživati u grješnim užitcima možete i navečer kad se riješite svih akademskih obveza.

FOTO: PIXABAY