LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stjecanje iskustva

Donosimo savjete za razvoj karijere već za vrijeme studija

S pretpostavkom da ste zainteresirani i volite ono što studirate, prije svega, valja pratiti i upoznati se s radom udruga, tvrtki ili studentskih inicijativa iz vaše oblasti.

S pretpostavkom da ste zainteresirani i volite ono što studirate, prije svega, valja pratiti i upoznati se s radom udruga, tvrtki ili studentskih inicijativa iz vaše oblasti.

Diploma u rukama odavno nije dovoljan preduvjet za posao. Razvijanje vještina, znanja i sposobnosti uz fakultet ono je što svakoga stavlja u dobru početnu poziciju za zapošljavanje. Međutim, na koji način uopće započeti rad i graditi karijeru uz fakultetske obveze?

Opcija i prilika danas je zaista jako puno. S pretpostavkom da ste zainteresirani i volite ono što studirate, prije svega, valja pratiti i upoznati se s radom udruga, tvrtki ili studentskih inicijativa iz vaše oblasti. Iskoristite društvene mreže i internet za širenje svojih vidika i praćenje novina.

Kada počnete pratiti određene oglase za rad u određenoj branši, lakše ćete uočiti koje vam se prilike nude. Volontiranjem ili hostesiranjem na događajima, konferencijama, seminarima i povezanošću unutar organizacija, stvorit ćete nove kontakte koji će vam prenijeti korisna znanja, uputiti vas na prava mjesta, povezati s drugima i u konačnici, pružiti odskočnu dasku.

Ako vam se pak ne ukaže takva prilika, istražite što vam se nudi u gradu u kojem živite i/ili studirate. Ne mora nužno biti vezano uz vaše zanimanje - svako iskustvo će vam donijeti nešto novo. Poslodavci će biti zainteresirani za vaše volontersko iskustvo, rad u udrugama i kulturnim manifestacijama. Tako ćete imati priliku pokazati što ste naučili i kako ste pridonijeli radu organizacije.

Baby Lasagna otkrio zašto je zamalo pred Doru odustao od glazbe


Mnoge agencije i tvrtke nude mogućnost slanja otvorenih molbi putem kojih se uvijek možete prijaviti, predstaviti svoje vještine na kreativan i iskren način te pokazati zanimanje za njihov rad. Neovisno dobijete li priliku za volontersko iskustvo, honorarni posao ili priliku za stalni posao, počeli ste razvijati svoju karijeru.

Budite aktivni i obratite pozornost na mogućnosti koje vam vaš studij i profesori nude. Projekti na fakultetu, prilike za sudjelovanje i odrađivanje prakse u partnerskim institucijama samo su neke od opcija. Ako vas netko može povezati s partnerskim organizacijama, onda su to vaši profesori. Budite aktivni i marljivi i tražite preporuke kada su vam potrebne.

Ako tijekom studija radite na poslu koji nema veze s vašom profesijom, nemojte to iskustvo zaboraviti napomenuti prilikom apliciranja, naravno, osim ako je totalno irelevantno. Svako radno iskustvo, bez obzira na to može li se navesti u životopisu, donosi nešto i dokazuje koliko ste sposobni, organizirani i jeste li uspjeli funkcionirati pod pritiskom obveza.

Bugatti Rimac, Hrvatski Telekom i Ledo Plus samo su neke od tvrtki koje trenutno zapošljavaju studente!


Iskustvo studiranja u inozemstvu, sudjelovanje u europskim projektima i otvorenost internacionalnim prilikama također su dobri pokazatelji da ste fleksibilni i sposobni prilagoditi se novim situacijama i ljudima. Svaka prilika da nadogradite sebe, iskusite i upoznate nove sredine i ljude vrijedna je isticanja.

Nitko ne želi fikusa u uredu, pokrenite se i pokažite da ste nešto samoinicijativno napravili i iskušali se u nekoj ulozi. Na taj način dokazujete da ste spremni učiti i razvijati se te pridonijeti vašem budućem poslodavcu. Što se više izlažete prilikama i hvatate mogućnosti, više iskustva i vrijednosti stečete koje pridonose ne samo vašem zapošljavanju, nego i svakodnevnom funkcioniranju i životu.

FOTO: PEXELS