LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s mladim glazbenikom

Domagoj Vukovarac: „Studirati i svirati u bendu nije lako, ali je uzbudljivo.“

Redovni student na Odjelu za matematiku i član Tamburaša Arteški bunar (TAB) otkrio nam je svoju drugu ljubav, koliko je dobar kuhar te kako se nosi s obožavateljicama.

Redovni student na Odjelu za matematiku i član Tamburaša Arteški bunar (TAB) otkrio nam je svoju drugu ljubav, koliko je dobar kuhar te kako se nosi s obožavateljicama.

Domagoj Vukovarac, društven i simpatičan student iz okolice Slavonskoga Broda, studira na drugoj godini matematike inženjerskoga smjera i svira u tamburaškom sastavu koji ide ukorak s vremenom te svira svaki žanr koji publika voli. Porazgovarali smo s njime, a otkrio nam je da se, kada završi fakultet, vidi u prosvjeti kao profesor matematike koji bi na zabavan način učenicima prenosio gradivo te smatra nemogućom misijom da bude strog. 

Svirati je počeo prilično rano, u drugom razredu osnovne škole. Kaže kako ga je za glazbu zainteresirala starija sestra koja je također svirala.

– Tata je sestru vozio na probe u susjedno selo i meni se svidjelo kada su uvježbano nastupali, a posebno mi je bilo drago čuti njezinu tek snimljenu pjesmu. Oduvijek sam bio ono dijete koje bi u svatovima buljilo u tamburaše po cijelu noć. Nisam skakao, već sam samo gledao u njih, nisam ni treptao. Od tih početaka samo sam vježbao, vježbao, vježbao i nisam odustajao jer me privlačila takva glazba, a i samostalno sam otkrivao neke novine.

Na prijelazu iz osnovne u srednju školu svirao je u sastavu Slavonski biseri, čiji je mentor bio Nenad Seletković iz Donjih Andrijevaca, a u razdoblju srednjoškolstva bio je član Sinova Slavonije – iako je bio najmlađi, pružili su mu priliku za dokazivanje i svirao je kako bi si ispunio slobodno vrijeme izvan škole. U trenutnom sastavu Tamburaši Arteški bunar, u kojemu je od 2014. godine, prvi je vokal te svira kontru i gitaru. Članovi su mu kao obitelj, puno toga rade zajedno i svašta su zajedničkim snagama prošli, a ne nedostaje im ni smijeha ni zabave. Naravno, kada su svirke u pitanju, ozbiljno shvaćaju svoj posao. Uz nekoliko objavljenih singlova poput Lipa Luco, Bekrija, Sretan Božić vam i Savršena nada se izlasku nosača zvuka do sredine ove godine

– Album je u planu već otprilike godinu i pol dana, ali nas neke prilike i neprilike sprječavaju u ostvarivanju. To ne ovisi samo o nama, već i o dostupnosti studija, tekstopiscima, producentima; ovisi o svim tim ljudima sa strane koji imaju svoje obveze i ne mogu se posvetiti samo jednim tamburašima. Našli smo nekakav trokut između nas, producenta i tekstopisca i stalno smo u kontaktu. Imamo plan za sljedećih nekoliko mjeseci te bi album trebao biti spreman do ljeta ili jeseni, ali ako ne bude, 2020. će godina biti konačna.

FOTO: Tamburaši Arteški bunar

Svirke su uglavnom vikendima, preko tjedna je na fakultetu. Iako mu odgovornost koja je postala veća s vremenom i oporavak nakon svirki često predstavljaju prepreku, nastoji ispunjavati sve svoje obrazovne obveze i dužnosti jer svoj studij shvaća ozbiljno. Ima i slobodnog vremena, a koristi ga za druženje s prijateljima. 

– Svoj bih trenutni studentski život opisao kao neuredan. Do sada sam ga ostavljao po strani zbog veće odgovornosti u bendu, ali namjeravam ga kad-tad završiti. Naravno, studirati i svirati u bendu nije lako, ali je svakako uzbudljivo. Većinu svoga slobodnog vremena potrošim na druženja, ali nastojim to učiniti produktivnim upravo zbog želje za završavanjem faksa. Volim biti aktivan, baviti se nekakvom športskom aktivnošću, ponajprije nogometom, što mi omogućava da vrijeme s prijateljima kvalitetno potrošim. Kada bih u ovome trenutku našao ekipu, odmah bismo se pokupili na osječku Srednjiku i zaigrali. 

Kuhanje mu očito jedino ide lošije, iako bi volio naučiti, ali može se pohvaliti odličnim omletom i savršeno skuhanim hrenovkama, a menzu iskorištava kad god stigne. Nije manijak za slatkim, ali kada mu se ponudi, neće odbiti, pogotovo ako je u pitanju mamin dalmatiner-kolač.

Rekao je da se jako lijepo osjeća kada je publika željna zabave i provoda jer se i sam bend uživi, što naravno podigne atmosferu na višu razinu. Prigovora na obožavateljice nema te mu je posebno drago i laska mu kada se nekoliko lijepih nađe u prvim redovima, što mu podiže samopouzdanje. Svaka svirka ima ono nešto i smatra da do sada nije bilo loših:

– Ako smijem biti toliko neskroman, ne mogu se pohvaliti lošim svirkama. Svaka ima nešto iako možda nije takva kakvu mi volimo, na što ne možemo uvijek utjecati, ponajprije s tehničke strane. Toliko se dobrih stvari doživi na svakoj tako da, ako i je bilo loših, jednostavno ih ne pamtiš jer one bolje nadžive. Mogu reći da sam blagoslovljen time što nemam tremu, ugodno mi je izići pred publiku, što je najvažnije.

 

FOTO: Facebook/Tamburaši Arteški bunar 

Sluša svaki žanr glazbe, no u zadnje vrijeme posebno uživa u rocku, a Parni valjak smatra najboljim bendom u Hrvatskoj i divi se Akiju Rahimovskom jer je unatoč zdravstvenim problemima održao sjajne koncerte. Ne zamara se preuzimanjem pjesama na mobitel, već ih izravno sluša s YouTubea i završi na nekoj sasvim desetoj temi.

Situacijom u državi nije zadovoljan, ali nada se da će moći pronaći posao nakon završetka fakulteta. Smatra da se mnogo toga može promijeniti, pogotovo obrazovni sustav zbog kojega djeca ne uče s razumijevanjem. Osvrnuo se i na davanje instrukcija učenicima koji sve manje uče, a žele odlično prolaziti u školi.

– Nisam protiv instrukcija, dapače, mislim da su odlična ideja jer tako učenici mogu pohvatati neko gradivo za koje nastavnici možda nemaju vremena ponavljati na redovnoj nastavi. I ja sam išao na neke, ne zato što nisam mogao svladati pojedine dijelove koji su mi ovisili o prolasku predmeta, već zato što sam smatrao da mi se nešto može na lakši način objasniti i približiti mi. Istina je da učenici danas sve manje uče i očekuju prolaz, ali ne shvaćaju da problem nekada nije ni u profesoru ni u njima kao učenicima – jednostavno imamo takav obrazovni sustav koji i ne funkcionira najbolje. Divim se Toniju Milunu i ostalima koji u svoje slobodno vrijeme dijele savjete i online podučavaju učenike.

Sadašnjim i budućim studentima matematike i drugih fakulteta poručuje:

– Ne odustajte od svojih ciljeva, budite uporni i učite. Bit će nekih prepreka, ali neka vas ne sputavaju. Na kraju će se sav trud i muka isplatiti.

FOTO: FACEBOOK/TAMBURAŠI ARTEŠKI BUNAR