LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet filma

Dokumentarac o kardinalu Stepincu, nastao u koprodukciji Interfilma i HKS-a, uskoro na HRT-u

– Drago nam je da je Hrvatska radiotelevizija prepoznala kvalitetu ovog filma i uvrstila ga u svoj program upravo na blaženikov dan. – istaknuo je rektor Tanjić.

– Drago nam je da je Hrvatska radiotelevizija prepoznala kvalitetu ovog filma i uvrstila ga u svoj program upravo na blaženikov dan. – istaknuo je rektor Tanjić.

Nakon pretpremijere u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u veljači i prikazivanja u Pulskoj areni u rujnu 2020., dokumentarni film Stepinac-Kardinal i njegova savjest, nastao u koprodukciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prikazat će se i na prvom programu HRT-a – u srijedu, 10. veljače u 20:10. 

– Dokumentarni film Stepinac-Kardinal i njegova savjest ukazat će poznavateljima blaženog Alojzija slikom, riječju i novim svjedočanstvima iznesenim u filmu na veličinu čovjeka koji se odlučno i hrabro borio za prava čovjeka bez obzira na njegovu nacionalnost i vjersku pripadnost. Onima koji kardinala Stepinca do sada nisu upoznali, film pruža priliku za još jedan dokumentirani uvid u njegov život i djelovanje. Drago nam je da je Hrvatska radiotelevizija prepoznala kvalitetu ovog filma i uvrstila ga u svoj program upravo na blaženikov dan. – istaknuo je prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.   

S HKS-a navode da je ovaj dokumentarac priča o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s  najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu.

– To je ujedno priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja. Njegov osobni angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH prikazan je preko intervjua s povjesničarima – istraživačima, ali i preko osobnih svjedočanstava preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja. – dodaju.

Scenaristica i redateljica je Višnja Starešina, direktor fotografije Vjekoslav Vrdoljak, h.f.s., montažer Veljko Segarić, skladatelj Mate Matišić, producent filma Ivan Maloča za Interfilm, a koproducent Željko Tanjić za Hrvatsko katoličko sveučilište. Sugovornici su: Ivo Banac, Josip Bozanić, Naida-Mihal Brandl, Stephen Buckley, Thomas Collins, Ruth Dajč Perl, Davor Derenčinović, Stanisław Dziwisz, Nikola Eterović, Esther Gitman, Robin Harris, Jure Krišto, Dror Levanon, Haya Levanon, Quentin McCauley, Josip Mrzljak, Vjekoslav Pečevski, Danilo Petrović, Mychal Riccio, Đurđa Šimecki, Alfons Torbar i Rafaela Žilavec.

Osim na prvom programu HTV-a, film će se moći pratiti i na platformi HRTi.
FOTO: PIXABAY