LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za kvalitetno čišćenje sobe

Brzo i lako čišćenje studentske sobe

Ne morate zvati „Odred za čistoću“ gdje će vam dvije glasne Britanke visjeti nad glavom – vi postanite ta Britanka u ovih 8 jednostavnih koraka za čistu sobu! Probudite se sljedećeg jutra u urednoj sobi i u istu se vraćajte svaki dan ili večer. Pretvorimo čišćenje u zabavnu avanturu!

Ne morate zvati „Odred za čistoću“ gdje će vam dvije glasne Britanke visjeti nad glavom – vi postanite ta Britanka u ovih 8 jednostavnih koraka za čistu sobu! Probudite se sljedećeg jutra u urednoj sobi i u istu se vraćajte svaki dan ili večer. Pretvorimo čišćenje u zabavnu avanturu!

Tek ste se probudili i najradije biste se pokrili velikom količinom jastuka i deka kada ugledate na što vam soba liči. Opet. Ne znate gdje naći knjigu za današnje predavanje, opet vam nedostaju čarape jer je pola njih pogubljeno ispod kreveta ili stola, ne možete skuhati kavu jer su sve žlice i šalice zaprljane, a onda pak shvatite da vam i kave nedostaje.

Vjerojatno ćete nastaviti ignorirati nered oko sebe, praviti se da ne postoji ili da nije vaš i nestati u tren oka. Vratite to oko na sobu! Ne, ne morate zvati Odred za čistoću gdje će vam dvije glasne Britanke visjeti nad glavom – vi postanite ta Britanka u ovih 8 jednostavnih koraka za čistu sobu! Probudite se sljedećeg jutra u urednoj sobi i u istu se vraćajte svaki dan ili večer. Pretvorimo čišćenje u zabavnu avanturu!

1. Predpripreme

Prvo slijedi mentalna priprema. Naravno, ne ona koja završi na Googleu i Youtubeu, gdje ćete hipohondrirati ili hiperventilirati nad videima štenadi. Pustite svoju omiljenu, motivirajuću i relaksirajuću glazbu koja će barem prividno olakšati čišćenje, ali vas na isto i motivirati. Prozračite sobu koju ste dotad trovali dimom cigareta ili vječno zatvorenim vratima i prozorima; svjež zrak će vas usput i lako razbuditi. Nakon toga pomaknite sve veće komade namještaja jer znate da se ispod njih vjerojatno nalazi groblje kukaca koje ste u polusnu ubili i negdje zabacili. Ili pak spomenuti izgubljeni par čarapa.

2. Početak

So it begins... the great battle of our time. Odaberite vaš najdraži „alat" za čišćenje silnog otpada ispod kreveta, iz i iza ormara, sa stolaca ili iz ladica, bilo da se radi o metli ili usisavaču. Naravno, sve nepotrebno bacite u smeće (kukci vam nisu potrebni) i budite svjesni kako ćete možda negdje ispod kreveta, osim para čarapa, naći najdražu penkalu koju tražite već danima. Ili skriptu. Ili čak i upaljač.

3. Grupirajte stvari

U cijeloj hrpi pronađenih i novootkrivenih stvari u sobi sigurno će biti onih koje još uvijek možete (is)koristiti, no u tom trenutku nećete znati kamo s njima. Iz tog razloga složite ih na jednu hrpu nasred sobe koju zatim podijelite na manje dijelove, npr. na jednoj hrpi složite knjige, na drugoj ono što je ostalo čisto od odjeće, na trećoj odjeću za pranje i tako napravite kreativni red! Kasnije, kada u glavi rasporedite kamo što ide, lakše ćete te stvari posložiti, posebno ako ćete raditi inventuru i nečega se odlučiti riješiti, a nešto sačuvati. Možete i donirati, naravno (ne kukce).

4. Čišćenje

Došli smo do dijela gdje ćete vjerojatno kihnuti 250 puta u minuti, što je nemoguće, ali volimo pretjerivati, kao i vi što se tiče nereda usred kojeg se sada nalazite. Riječ je, naravno, o brisanju prašine koja je sigurno posvuda, a pauci su vjerojatno već počeli stvarati svoje carstvo. Vlažnom krpom prvo obrišite prašinu, očistite sve površine, a posebice prozore pa da život izgleda manje mutno od silnih otisaka prstiju, što vaših, što tuđih. No ovo ipak spada tek u početak. Dug je i težak put do slave. Ili čistoće.

5. Bacite se na hrpe

Sad se vraćamo na stvari koje ste rasporedali na nekoliko manjih dijelova. Sigurno ste bili kreativni za vrijeme brisanja prašine i smislili kamo bi to sve moglo ići. Uzmite kutije i sve što ste odlučili zadržati (od primjerica ukrasa ili skripte jer ste pomislili da ćete proći ispit – zadržite ju, just in case) pospremite u jednu od njih. Pritom se nemojte početi diviti nekom ukrasu koji ste dobili od tete iz inozemstva jer se teta neće teleportirati i pomoći vam, a ovaj ukras još manje.

6. Uređivanje

Čestitamo, najvažnije je obavljeno! Slobodno zaplješćite i pustite suze ponosnice! Došlo je vrijeme da se malo i zabavite u tome svemu i pokažete koliko ste kreativni ili barem koliko pokušavate biti. Pogledajte prazne, ali očišćene police i posložite knjige na različite načine, primjerice prema debljini ili po abecednom redu, a isto napravite i s CD-ima ili čime god inače ukrašavate svoj mali dom. Ovdje svojih 5 minuta slave dobiva i ukras tete iz inozemstva. Također, kako biste si unaprijed olakšali život, bacite one penkale koje ne pišu – osjećat ćete se slobodnije. Zatim u sobu vratite sve teže stvari koje ste do maloprije maknuli.

7. Točka na i

Ponosno pregledajte cijelu sobu još jednom, ali ne toliko ponosno da vam ne bi promakla neka stvarčica ili pogreška. Zatim iznesite smeće i kutije s nepotrebnim stvarima. Budući da vam još uvijek sigurno svira neka ugodna glazba, upalite mirisnu svijeću i prisjetite se kako je provesti vrijeme u prostoru ispunjenom opijajućom aromom, a ne dimom cigareta.

8. Nagrada                       

Čestitamo po drugi put! No sad bez suza ponosnica; izađite, počastite se čokoladom, kavom ili još bolje – pivom! Pritom se sjetite kako je dovoljno posvetiti sobi barem 5 minuta dnevno, znate da toliko možete odvojiti jer će igrice pričekati. Nepotrebno je gomilati toliku količinu odjeće po krevetu i zamjenskim ormarima – stolcima – kada možete živjeti u sobnom skladu. Više ne morate gaziti po posmrtnim ostacima kukaca ili pepela, silnim papirima, knjigama ili pak pokušavati naći čarape. Također, preporučamo da metlu ili usisavač držite u svome vidokrugu kako biste se prisjetili koliko je ugodno biti u urednoj sobi i kako bi vas to potaknulo da svoju sobu održavate čistom. Tako ćete biti spremni i na iznenadne dolaske društva ili ono najgore – roditelja.

Za nekolicinu sretnika Studentski.hr u suradnji s tvrtkom CleanEx pripremio je iznenađenje. Ako želite da upravo vašu sobu ili stan počiste profesionalci, dovoljno je samo lajkati Facebook stranicu Studentski.hr i CleanEx. Pratite obje stranice jer je u tijeku nagradna igra u kojoj možete osvojiti besplatno temeljito čišćenje sobe ili stana.

FOTO: FACEBOOK