LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Manje stresa, više uspjeha

7 savjeta starijih kolega za što uspješniju brucošku godinu

Početak studentskog života zasigurno nije lak. Donosimo vam 7 savjeta uz koje ćete u studentskom životu uživati, ali i iskoristiti ga na najbolji mogući način.

Početak studentskog života zasigurno nije lak. Donosimo vam 7 savjeta uz koje ćete u studentskom životu uživati, ali i iskoristiti ga na najbolji mogući način.

Započinjanje studija veliki je korak koji sa sobom nosi mnogo novih odgovornosti i događanja. Novi ljudi, drugi način školovanja i drugačiji profesori, novi i zanimljivi ljudi, uzbudljive prilike. Sve to može postati pomalo dezorijentirajuće i zbunjujuće. Donosimo vam 7 savjeta starijih kolega, naučenih iz prve ruke, kako bi vam pomogli da se što bezbolnije i uspješnije prilagodite novoj ulozi studenta.

1. Uspostavite rutinu što prije

Ne kaže se uzalud kako smo svi mi zapravo robovi navike. Zato, iskoristite to u vlastitu korist i pokušajte uspostaviti nekakvu rutinu ubrzo nakon početka akademske godine. Nalaženje na kavi s prijateljima prije prvog jutarnjeg predavanja ili odlazak na pivu nakon zadnjeg predavanja popodne. Nalaženje udobnog i tihog mjesta za učenje. Pronalaženje mjesta za vježbanje. Sve to pomoći će vašem osjećaju sigurnosti i stabilnosti, osobito ako ste se radi studija iselili iz roditeljskog doma i preselili u drugi grad. Anksioznost u situaciji kada koračate u nešto za vas sasvim novo i nepoznato potpuno je normalna i očekivana. U situacijama kada iskrsne nešto neočekivano ili kada se budete morali nositi s velikom količinom posla i stresa, npr. polaganjem ispita i kolokvija, rutina može olakšati vratiti se na put koji vodi ostvarivanju vaših ciljeva.

2. Pročitajte obveznu literaturu što ranije

Učenje iz skripti može biti veoma korisno, no nikako ne zanemarujte zadanu literaturu. Popis obvezne i izborne literature za svaki kolegij vjerojatno ćete dobiti već na prvom predavanju. Svratite do knjižnice i posudite neke od knjiga na tim popisima. Imat ćete dovoljno vremena da ih bez ikakvog pritiska pročitate, a kada dođe vrijeme za obrađivanje nekog dijela gradiva, vama će to gradivo već biti pomalo poznato, što će vam olakšati praćenje predavanja i ubrzati prebacivanje tog gradiva u dugotrajno pamćenje. Kad dođe vrijeme priprema za kolokvije i ispite, učenje će biti mnogo lakše i efikasnije, a vrlo vjerojatno će i ocjena biti bolja.

3. Iskoristite rupe između predavanja

Rupe između predavanja sastavni su dio života svakog studenta. Pronađite način kako ih iskoristiti što produktivnije. Pronađite neko udobno mjesto i čitajte knjigu s popisa literature. Izvucite natuknice za vaš seminar. Riješite neke zadatke koje vam je profesor zada kao domaći rad. Vaše znanje i akademski uspjeh bit će vam zahvalni.

4. Budite redovni i koncentrirani na predavanjima

Sjedenje na predavanju i vođenje bilješki zvuči veoma dosadno. No, slušanje profesorovih objašnjenja i pitanja i opaski vaših kolega iznimno je djelotvoran način učenja. Ako tome dodate i vođenje bilješki, efikasnost će biti još i veća. Ne, ne morate napraviti vlastitu skriptu, no čin sintetizacije gradiva o kojem profesor govori i zapisivanje natuknica o tom gradivu učvrstit će ga u vašoj memoriji i pomoći kod pripreme ispita.


5. Upoznajte se s aktivnostima studentskih udruga na vašem fakultetu i sveučilištu

Studentske udruge su veoma važan dio života na sveučilištu. Raspitajte se koje udruge djeluju na vašem fakultetu i sveučilištu i uključite se u one koje vas privlače. Moći ćete upoznati mnoge nove ljude s kojima dijelite određene interese. Mnoge udruge za svoje članove organiziraju i zabavna putovanja i druženja, a sigurno ćete moći mnogo toga i naučiti.

6. Iskoristite prilike za razvoj svojih vještina, znanja i interesa

Dobro razmislite o svojim interesima i raspitajte se kako ih možete razviti i unaprijediti. Bilo da se radi o glazbi, stranim jezicima, sportu, programiranju ili nečem drugom studentima se nude mnogi tečajevi i radionice. Velik dio njih je i besplatan, a velika većina onih koji traže plaćanje nude popuste za studente. Uložite svoje vrijeme i novac u vlastiti razvoj.

7. Ne zaboravite upoznavati različite ljude i družiti se

Mnogi će reći kako studiranje nije samo učenje i imaju potpuno pravo. Vaš društveni krug narast će brzinom munje. Iziđite iz svoje zone ugode i upoznajte ljude iz drugih krajeva Hrvatske, ljude koji su drugačiji od vas. Slušajte ih i pokušajte razumjeti njihov pogled na život. Raspravljajte. Naravno, uz argumente i vodeći se empatijom i ljubaznošću. Sve to obogatit će vas kao osobu. Izlazite i dobro se zabavljajte, naravno uz uvijek prisutnu dozu opreza i pažnje.

FOTO: PIXABAY.COM