LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završetak studija

7 savjeta kako preživjeti apsolventsku godinu u jeku korone

Ako ste i vi jedan od studenata koji su upisali apsolventsku godinu za vrijeme korone, nemojte očajavati jer donosimo nekoliko savjeta koji će ju bar donekle spasiti!

Ako ste i vi jedan od studenata koji su upisali apsolventsku godinu za vrijeme korone, nemojte očajavati jer donosimo nekoliko savjeta koji će ju bar donekle spasiti!

Kad tek počnete studirati učestalo ćete čuti riječ apsolvent i tada ćete, nedovoljno upućeni u studentske termine, misliti da je riječ o nekom iznimno uspješnom studentu koji često odgovara idealnim opisu kandidata u oglasima za studentske poslove. Kako se bude bližio kraj studija shvatit ćete da to baš i nije slučaj, ali nipošto ga nećete srozati na nešto jadno ili loše – u njemu ćete vidjeti tračak svjetlosti i nadu da ćete ipak uspjeti nešto konkretno napraviti prije stjecanja diplome.

Apsolventska godina, za one koji to još ne znaju, uglavnom se odnosi na godinu u kojoj imate odlušane sve kolegije, uglavnom položene ispite i rješavate zaostatke poput diplomskog ili završnog rada i ponekog ispita. Velika je prednost što, ako nemate previše zaostataka, ova godina znači pregršt vremena za stjecanje radnog ili praktičnog iskustva, širenje kruga ljuda i korištenje preostalih trenutaka u studentskom životu kako biste mogli odraditi sve ono što vam fakultet nije pružio. Da ne pričamo da pred sobom imate vremena za gledanje serija, putovanje i sve ono što uz fakultetske obaveze niste stigli.

Načelno ta godina nema previše loših strana, osim samog produžetka studija za godinu dana i osim ako je upišete za vrijeme – korone. Putovanja ni na vidiku, tek tu i tamo iskoči jedan oglas za posao, iz vrlo oskudne ponude, a krug ljudi širite online jer morate poštivati epidemiološke mjere. Što učiniti u takvoj godini?

Pomirite se s tim – bar niste brucoš

Što se prije pomirite s tim, to bolje. Zamislite da ste brucoš koji svoj studij počinje na daljinu i nema priliku upoznati kolege, predavanja zamijeniti kafićem i koji ostaje uskraćen za sve one poroke koji na koncu dovedu do aposlventske. Osim ako ćete ponovno upisivati apsolventsku, ne preostaje vam ništa drugo nego da se bacite u istraživanje i doznate kako možete biti produktivni i na daljinu.

Volontirajte, educirajte se i razvijajte

Iako je trenutno sve pod povećanim oprezom zbog epidemioloških mjera, dio udruga i dalje traži volontere. Bez obzira želite li volontirati s djecom, starijima ili u velikim korporacijama, najmanje je što možete napraviti raspitati se traži li netko pomoć koju biste vi mogli pružiti! Osim volontiranja, u današnje vrijeme postoji bezbroj online edukacija i tečajeva pomoću kojih možete razvijati svoje vještine, bilo da vas zanima IT, umjetnost, jezici ili nešto deseto. Na što god se odlučili, obogatit ćete svoj životopis!

Dosadno vam je? Učite!

Iako sad vjerojatno zvučimo kao vaši roditelji, nemojte dozvoliti da vam mjeseci prođu bez da ste išta napravili. Istražujte temu diplomskog ili završnog rada, posudite literaturu ili pronađite skripte za ispite koji su vam ostali i bacite se na posao. 

Nemate motivacije?

Motivirajte se! Ako nemate volje učiniti ništa od ranije navedenog, složite popis stvari koje biste htjeli raditi. Primjerice, ako ste ljubitelj putovanja, složite listu zemalja u koje želite otputovati, složite plan puta i izračunajte okvirne troškove. Svjesni ste da bez odrađenih obaveza ni nagodinu nećete moći mrdnuti iz kuće, čak i ako donekle iskorijenimo koronavirus Složite popis stvari koje ćete moći raditi nakon što se riješite fakultetskih obaveza i neka vam to bude motivacija.

Inspirirajte se 

Ako i dalje nemate motivacije, dobar je odabir gledanje videa o struci kojom se želite baviti. Ne mislimo ni na kakve self-help videe, nego na gledanje dokumentaraca o uspješnim poduzetnicima i slično koji bi vam ponovno mogli dati dozu ambicije, euforije i želje za radom.

Požalite se

Nije sve divno i krasno, imate pravo kukati svojem najboljem prijatelju koliko vam je teško i koliko nemate sreće jer je baš za vrijeme vaše apsolventske nastupila korona. Normalno je da uz pozitivne emocije dođe i koja negativna!

„Kako faks?”

Ako ni nakon svega i dalje nemate motivacije za rad, ovo vas mora motivirati. Znamo da se čini nemoguće, ali zamislite samo tu situaciju u kojoj sjedite s obitelji i rodbinom i netko vas pita Kako faks?, a vi odgovorite: Odlično. Završeno!. Dobro, onda se već možete pripremati za pitanje o dečkima, curama, braku i djeci, ali ne valja se živcirati unaprijed!

Na kraju krajeva, treba sve gledati s pozitivne strane – ako ste apsolventska godina, znači da ste više obaveza odradili nego što ih je pred vama i da ste na ispit, dva, tri, četiri do diplome!
FOTO: PIXABAY