LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Život u doba koronavirusa

7 prijedloga za zabavu kod kuće i što bezbolnije preživljavanje samoizolacije

Donosimo savjete za zabavno i korisno provođenje vremena kod kuće i pobjeđivanje dosade, frustriranosti, depresije i osjećaja izoliranosti.

Donosimo savjete za zabavno i korisno provođenje vremena kod kuće i pobjeđivanje dosade, frustriranosti, depresije i osjećaja izoliranosti.

Nadamo se kako slušate savjete stručnjaka i većinu svoga vremena provodite kod kuće kako biste smanjili rizik širenja zaraze koronavirusom i pomogli održati zdravima ne samo sebe, već i vaše sugrađane. No, mnogi psiholozi upozoravaju – boravak u samoizolaciji može dovesti do osjećaja iritabilnosti, usamljenosti i depresije. Kako bismo vam pomogli u borbi protiv dosade i ostalih negativnih osjećaja koji se mogu javiti, donosimo vam 7 prijedloga za zabavno i korisno provođenje vremena unutar vlastita četiri zida.

1. Pogledajte neku dobru seriju ili film

Dobra serija ili film savršen su način za ubijanje dosade i odvraćanje misli od negativnih stvari. Ima li boljeg trenutka za binđanje serije za koju dosad niste imali vremena ili ste je odgađali jer ima previše sezona ili epizoda? Naravno, isto vrijedi za filmove. Pogledajte konačno onaj flim o kojem su vam pričali prijatelji. Nikako ne zaboravite i na dokumentarce. Mnoge sjajne dokumentarne filmove možete pronaći besplatno na YouTubeu, a mnoge streaming stranice s dokumentarnim filmovima odlučile su ukinuti pretplatu za svoje usluge i ponuditi svoju arhivu besplatno.


Vezano: 


2. Pročitajte neku sjajnu knjigu

Knjige i priče imaju magičnu moć stvaranja nekog sasvim novog svijeta u čitateljevoj mašti. Upoznajte Međuzemlje s Frodom, Samom, Gandalfom i ostalima iz družine. Pridružite se Harryju, Ronu i Hermione u borbi protiv Voldemorta. Odaberite bilo koji književni svijet koji vam se čini privlačan i uronite u njega.

A ako želite biti pravi uzorni i odgovorni studenti, zašto ne biste ovo vrijeme iskoristili za čitanje obvezne literature i dočekali ljetne ispitne rokove potpuno opušteni i bez ikakvog stresa. Mnoge svjetske knjižnice odlučile su ponuditi svoje digitalne zbirke za besplatno preuzimanje, npr. New York Public Library, što znači kako je sva literatura udaljena samo par klikova miša od vas.

3. Slušajte glazbu

Glazba je pravi melem za dušu, pogotovo u trenutcima kada smo anksiozni. Preslušajte ponovno neki album koji ste obožavali, ali niste odavno slušali. Otiđite na istraživanje po Pandori, Spotifyju ili YouTubeu i otkrijte neke nove fantastične bendove, ali i žanrove. Zašto ne biste iskoristili i čuda moderne tehnologije? Organizirajte videopoziv s najboljim prijateljem ili prijateljicom i predstavite im vaš dragi album kojeg oni nisu nikad čuli i zajedno ga preslušajte. Neka oni vama predstave nekog vama dotad nepoznatog glazbenika. Uživajte u novim zvukovima i vidicima koji će vam se otvoriti.

4. Pletite

Ljudi koji pletu reći će vam kako je pletenje iznimno smirujuća aktivnost. Razlog tome možda su repetitivni pokreti koji nakon nekog vremena postanu gotovo meditativni. Sav unutarnji nemir gotovo da nestane pred pokretima ruku, igala i vune. Zašto ne biste i vi isprobali ovaj kreativan hobi? Pogledajte neki od tutoriala za početnike na YouTubeu, uzmite igle i vunu u ruke i izradite si svoj vlastiti šal, torbicu ili nešto sasvim drugo.

5. Započnite s rutinom vježbanja

Održavanje zdravlja tijekom samoizolacije, kako fizičkog tako i mentalnog, iznimno je važno. Ako ste dosad imali nekakav režim vježbanja, svakako ga pokušajte održati i tijekom boravka kod kuće. Ako dosad niste imali takav režim, iskoristite boravak kod kuće za utvrđivanje ove nove zdrave navike. Vježbanje će vam pomoći održati vaše tijelo u formi, a endorfini koje vaše tijelo luči tijekom vježbe pomoći će pri borbi s eventualnom depresijom i ublažiti sve negativne posljedice stresa, osobito na vaš imunosni sustav. Naravno, dobro se informirajte kako biste pronašli vježbe koje vam najviše odgovaraju jer će vam to pomoći održati naviku vježbanja dugo nakon što koronavirus postane samo sjećanje.

6. Posjetite neku od virtualnih izložbi

Mnogi poznati svjetski muzeji i galerije odlučili su javnosti ponuditi besplatne virtualne ture po svojim postavima. Neki od njih su i British Museum u Londonu, Guggenheim Museum u New Yorku, Muzej Van Gogha u Amsterdamu te Galerija Uffizi u Firenci. Slične ture nude i mnogi hrvatski muzeji i galerije. Iskoristite ove ponude i upoznajte se s domaćim i svjetskim umjetničkim blagom.

7. Steknite nove vještine uz neke od besplatnih tečajeva

Iskoristite boravak kod koće za učenje neke nove vještine putem neke od mnogih web stranica koje nude besplatne tečajeve. Razmislite o svojim interesima i pronađite tečaj koji će vam pomoći savladati vještinu koju želite, bilo da se radi o digitalnom marketingu, programiranju ili nekom stranom jeziku. Budite proaktivni i dodajte još jednu značajnu stavku vašem životopisu.

FOTO: PIXABAY.COM