LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

6 savjeta za lakše nošenje s tremom pred ispit

Naučite kako se uspješno nositi s ispitnim stresom kako biste se osjećali smirenije, ali na koncu možda postigli i bolje rezultate na ispitima.

Naučite kako se uspješno nositi s ispitnim stresom kako biste se osjećali smirenije, ali na koncu možda postigli i bolje rezultate na ispitima.

Ispitni rokovi samo što nisu krenuli, a s njima i najstresnije razdoblje u životu svakog studenta. Trema je normalni, pa čak i poželjni dio polaganja ispita. U manjim dozama može nam pomoći pri fokusiranju i učiniti naš mozak efikasnijim.

No, ako je ostavimo bez nadzora može nas preplaviti i dovesti do svojevrsne blokade. Ako ste ikada doživjeli da se sjetite odgovora na neko pitanje s ispita par trenutaka nakon što ste izašli iz dvorane ili kabineta, onda znate koliko štetna ona može biti.

Donosimo, stoga, 6 savjeta koji vam mogu pomoći ublažiti ispitnu anksioznost i njene posljedice.

1. Pripremite se

Priprema je iznimno važna u bilo kojem segmentu života, pa tako i kod polaganja ispita. Najvažnija stvar za dobru ocjenu je planiranje dovoljno vremena za učenje, ali i pronalazak načina učenja koji najviše odgovara vašem stilu učenja. Pokušajte kod starijih kolega doći do pitanja koja dotični profesor voli postavljati i koja se eventualno ponavljaju iz roka u rok. Raspitajte se kod njih o načinu ispitivanja, posebno ako se radi o usmenom ispitu, kako bi se i na to mogli pripremiti. Takva priprema pružit će vam dozu sigurnosti i samopouzdanja što će ublažiti vašu tremu.

2. Budite naspavani, siti i pijte dovoljno vode

Noć prije ispita iznimno je važno dobro se naspavati. Tijekom sna mozak procesuira i dodatno utvrđuje vaše znanje, a odmoran mozak lakše će prizvati sve potrebne podatke iz dugotrajnog pamćenja ako vam zatrebaju. Hrana je „gorivo“ kako za vaš mozak tako i za ostatak tijela, pa će i dobar, hranjiv doručak pomoći da se osjećate spremno za izazove poput ispita. Voda je također neophodna za optimalno funkcioniranje cjelokupnog organizma, pa nikako nemojte zanemariti ni pijenje dovoljno tekućine. Svi ovi koraci pomoći će vašem tijelu da se osjeća ugodnije čime će pomoći u otklanjanju simptoma anksioznosti.

3. Obratite pažnju na disanje

Dah i disanje su usko povezani s našim mentalnim i fizičkim stanjem. U stresnim trenutcima nadbubrežne žlijezde otpuštaju adrenalin koji ubrzava rad našeg srca, a disanje nam postaje sve pliće i ubrzanije. Ako osjećate kako vas preplavljuje trema i kako je vaš dah sve plići i brži, pokušajte ga svjesno usporiti i produbiti. Pronađite mirnije mjesto, zatvorite oči i koncentrirajte se samo na vaš udah i izdah. Pokušajte polako usporiti i produbiti vaše disanje. Vaše tijelo će se lagano opustiti, a anksioznost neće biti toliko jaka.

4. Uđite među prvima na ispit

Većina studenata zna kako je čekati ispred profesorovog kabineta neko dulje vrijeme, posebno ako se radi o usmenim ispitima. Ako se borite s velikom tremom prije ispita, pokušajte ući u kabinet odmah u prvoj ili drugoj grupi. Većina nas odgađa ulazak na usmeni ispit koliko god je to moguće, no to samo daje našem mozgu vremena kako bi počeo smišljati raznorazne scenarije. Time dajemo vremena i anksioznosti da nas svlada. Ponekad i previše vremena za razmišljanje može biti štetno.

5. Ponesite sa sobom neki predmet „za sreću“

Mnogi će se podsmjehnuti na spomen hamajlija, no nikako ne biste smjeli odbaciti njihov psihološki utjecaj. Naravno, niti jedan predmet nema nekakve magične moći koje će vam osigurati peticu na ispitu, no držanje nekog vama posebnog predmeta u ruci, džepu ili torbi može stvoriti značajan tzv. placebo efekt i pomoći kod treme. Zato, ako imate najdražu „sretnu“ kemijsku olovku, narukvicu koju vam je poklonila draga osoba ili neku drugu sitnicu koja vam mnogo znači i uz koju vežete iznimno lijepe osjećaje, ponesite taj predmet sa sobom na sve ispite. Kada pogledate, primite ili samo pomislite na taj predmet vaš mozak otpustit će malu količinu endorfina čime će ublažiti osjećaj anksioznosti i olakšati vam prolazak na ispitu.

6. Podsjetite se kako taj jedan ispit nije kraj svijeta

Važno je podsjetiti se kako vaša budućnost ne ovisi o prolasku tog jednog ispita zbog kojeg ste na rubu živaca. Učili ste koliko ste god mogli i dat ćete sve od sebe da prođete, no pad nije kraj svijeta ili vašeg akademskog puta. Uvijek postoji drugi rok, na koji ćete izaći još bolje pripremljeni i sa saznanjima iz prve ruke o tome kako ispit zapravo izgleda.

FOTO: PIXABAY