LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti

6 načina kako izbjeći zamagljivanje naočala

Donosimo nekoliko savjeta uz koje možete izbjeći zamagljivanje naočala.

Donosimo nekoliko savjeta uz koje možete izbjeći zamagljivanje naočala.

Svi koji nose naočale vječito se bore s njihovim zamagljivanjem. Osim što se magle svaki put prilikom ulaska u topliju prostoriju, sada u jednadžbu ulaze i maske uz koje je gotovo nemoguće postići zamagljivanje naočala. Stoga donosimo nekoliko savjeta, koje donose Adria Leće, a kojima se može izbjeći zamagljivanje naočala
  • Perite naočale sapunicom
Jedno englesko istraživanje otkrilo je jednostavno rješenje. Prije nego što stavite masku, operite naočale sapunicom i istresite višak vode. Pustite da se naočale osuše na zraku ili nježno obrišite leću čistom krpom od mikrovlakana. Nakon toga se leće ne bi trebale magliti jer na njima ostaje tanak sloj koji smanjuje površinsku napetost. Ne perite naočale dječjim šamponima, zubnim pastama ili pjenom za brijanje.
  • Stisnite i zalijepite masku
Stari trik koji koriste doktori je da na nos zalijepite dvostranu ljepljivu traku. Tako se maska čvršće zalijepi uz nos i zrak ne može izlaziti na vrhu.
  • Neka vam maska pristaje
Opuštena i preširoka maska pušta zrak prema vašim naočalama, a ako je stisnuta i uska, veća je vjerojatnost da će zrak izlaziti na donju stranu ili sa strane. Probajte birati maske koje imaju prilagodljiv dio oko nosa ili ako ste sami napravili masku, u gornji dio ugradite dio koji se može prilagoditi.
  • Prilagodite naočale
Ako vaše naočale imaju nožice za nos, malo ih savijte kako bi naočale bile udaljene od vašeg lica. Na taj način topli zrak neće ostati zarobljen između vašeg lica i naočala. Budite oprezni s ovim korakom ako nosite progresivne naočale jer se tako mijenja položaj vidnog kanala.
  • Koristite proizvode za odmagljivanje
Ako koristite proizvode koji smanjuju zamagljivanje (poput gelova, sprejeva i voskova), para će se brzo pretvoriti u male kapljice koje će nestati s naočala. Vjerojatno ćete morati isprobati nekoliko različitih proizvoda jer su neki bolji od drugih. Ne koristite proizvode koji nisu namijenjeni isključivo za naočale kako ne biste oštetili leće.
  • Dišite prema dolje
Iako čudno zvuči i možda je malo neobično, svjesno disanje, odnosno ispuhivanje zraka prema dolje može spriječiti zamagljivanje naočala. Kako disati prema dolje? Jednostavno pomaknite gornju usnu nad donju i ispuhnite zrak prema dolje.
FOTO: UNSPLASH