LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

5 načina kako financirati ljetne gušte

Ljeto je tu da uživate i odmorite, a ne da se stresirate. Zato pametno planirajte i bacite oko na savjete koji će vam pomoći da si priuštite što više toga!

Ljeto je tu da uživate i odmorite, a ne da se stresirate. Zato pametno planirajte i bacite oko na savjete koji će vam pomoći da si priuštite što više toga!

Već sad imate listu planova i popis događanja za ljeto, ali i premalo budžeta za sve aktivnosti? Klasična (ne samo studentska) priča. Ovdje ne govorimo o želji da otputujete u New York i obilazite ga 10 dana za što vam treba par desetaka tisuća kuna. Govorimo o svakodnevnim druženjima po domskim klupicama, češćim izlascima, koncertima i festivalima, odlascima na more... Kako to sve isfinancirati?

Nažalost, novac ne pada s neba, ali uz malo bolje upravljanje i raspodjelu troškova, možete sebi više toga priuštiti. A evo i kako.

Odvojite budžet za izlaske.

Možda vam je tek sjela stipendija ili plaća na vaš studentski račun, uživate i dobra atmosfera vas je ponijela da plaćate pića cijelom društvu. Lijepo je počastiti ekipu, ali ne morate biti baja koji plaća cijelu noć i svima sve. Odvojite cifru koja je ok za potrošiti, nosite gotovinu, ne kartice da ne biste ujutro žalili jer nemate za pecivo.

Jedite isključivo u menzi.

Realno, menza je najjeftinija opcija za hranjenje. Naravno da ćete si ponekad priuštiti pizzu, sendvič iz fast fooda ili neko drugo omiljeno jelo, ali za te novce možete pojesti 2 ili 3 obroka u menzi. Ako želite uštedjeti, zaobiđite ove brze opcije i dostave.

(Nakratko) deinstalirajte aplikacije koje su vam povezane s kraticom.

Taksi, online trgovine i slično ogromni su potrošači. Svi znamo kako to krene, pogledat ćete nešto pa napunite 300-400 kuna u košaricu da biste imali besplatnu dostavu. Kasnite na druženje pa zovete taksi jer je samo 20-30 kuna. Malo po malo, skupi se tu dosta novca koji uz malo bolju organizaciju možete staviti sa strane i puno pametnije potrošiti. Prepaid kartica koju dobijete unutar studentskog paketa također je dobra opcija kako kontrolirati troškove. Uplatite na nju onoliko novca koliko stvarno možete potrošiti.  


Možda možete odraditi koji sat više na studentskom poslu.

Ako ste pri kraju s ispitima ili ste sretnici koju su ove godine dobar dio njih kolokvirali, znači da imate vremena za odraditi neki studentski posao i tako podebljati budžet za ljeto. Ako dosad niste radili preko student servisa – možete se za čas online učlaniti u SC, ali i otvoriti žiro račun za uplate. Poslova ima i na stranicama SC-a i u grupama na društvenim mrežama, sigurno ćete naći nešto za sebe.

Odredite prioritete.

Stavite svoje želje i planove na papir i napravite kalkulaciju stvarnoga stanja. Preklapa li se nešto s nečim? Je li nešto ove godine ipak previše za vaš budžet? Ljeto je tu da uživate, a ne da se stresirate. Zato pametno posložite prioritete i uživajte maksimalno s obzirom na vlastite mogućnosti.

FOTO: PEXELS