LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

VIDEO: 5 kratkih Knjazovih filmova pokazuju da su europski programi više od studentske razmjene

Programi Europske snage solidarnosti i Erasmus+ studentima su uglavnom poznati po tome što im omogućavaju da putuju i upoznaju druge kulture, no oni su zapravo puno više od toga. Prenosimo inspirativne filmove na tu temu.

Programi Europske snage solidarnosti i Erasmus+ studentima su uglavnom poznati po tome što im omogućavaju da putuju i upoznaju druge kulture, no oni su zapravo puno više od toga. Prenosimo inspirativne filmove na tu temu.

Na nedavnom predstavljanju nove generacije programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti 2021.-2027. prikazana su osobna iskustva i primjeri mijenjanja zajednice nabolje u njihovu sklopu te je premijerno prikazano 5 kratkih filmova u režiji Roberta Knjaza u kojima su korisnici programa dočarali kako je to iskustvo utjecalo na njih i društvo u cjelini.

U programu Erasmus+ posljednjih je godina sudjelovalo više od 112 000 građana svih generacija, u koje ulaze i studenti.
– Iza nas je sedam uspješnih godina provedbe programa Erasmus+. U Hrvatskoj je u projektnim aktivnostima sudjelovalo više od 112 000 građana svih generacija, iz ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, visokih učilišta, pučkih učilišta, muzeja, knjižnica, organizacija koje rade s mladima i mnogih drugih, njih ukupno 1565. Od 112 000 sudionika njih čak 57 000 bilo je na mobilnosti u inozemstvu. Tijekom protekloga sedmogodišnjeg razdoblja u Republici Hrvatskoj je ugovoreno više od 2800 Erasmus+ projekata, za čije je sufinanciranje Hrvatska na raspolaganju imala više od 160 milijuna eura bespovratnih sredstava, a za projekte je ugovorila impresivnih 99 posto dostupnih financijskih sredstava. – rekao je ministar Radovan Fuchs.
Program Europske solidarnosti provodi se od 2018. godine i od tada je na njemu sudjelovalo oko 2500 domaćih i stranih suradnika. Hrvatski korisnici ukupno su do 2020. godine imali na raspolaganju 4,2 milijuna eura, dok bi u ovoj godini trebali imati 1,4 milijuna eura.
– Uvjerena sam kako će Erasmus+ program i Europske snage solidarnosti i nadalje mnogim mladima omogućavati nove oblike obrazovanja i osposobljavanja, nova iskustva, ali i stjecanje specifičnih vještina i alata potrebnih za uspješno nošenje s budućim izazovima. – izjavila je državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.
Kratki, ali inspirativni filmovi mogu se pogledati u nastavku.

Sebastijan Kos, bivši student mehatronike na Veleučilištu u Bjelovaru

Nekadašnji bjelovarski student zahvaljujući svojem Erasmus+ iskustvu u Grazu sada radi na izgradnji planine od pijeska u Abu Dhabiju.
 


Učenici – STEM-gospari

Kako stoji u opisu videa, Pomorsko tehnička škola u Dubrovniku stvorila je školski robometni tim i motivirala je učenike da kreativnije i aktivnije sudjeluju u nastavnom programu.
 

Sanja Tarczay i Antonio Vicković, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba

Antonio Vicković i Sanja Tarczay iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir pobrinuli su se da osobe s manje mogućnosti imaju priliku razvijati se u onom smjeru u kojemu žele i da imaju priliku graditi svoju budućnost.
 


Andreja Seldar, Erasmus+ u vrtiću

Nekada broker, danas teta u vrtiću, Andreja Seldar povezuje Erasmus+ i rad u vrtiću, odnosno istražuje koristi dobrobiti Erasmusa+ i digitalne platforme eTwinning zahvaljujući kojima surađuju s brojnim partnerima iz cijele Europe.
 


Patrycja Pieniazek, magistra kroatologije koja je ostala u Hrvatskoj

Patrycja Pieniazek magistra je kroatologije iz Poljske koja je došla u Hrvatsku na studentsku razmjenu i ostala ovdje jer je, kako stoji u opisu, pronašla svoje mjesto pod suncem. Ona dokazuje da volontiranje pozitivno utječe na osobni rast mladih i razvoj društva te im, osim u lokalnoj zajednici, pruža i mogućnost volontiranja u inozemstvu, pri čemu imaju mogućnost učiti strane jezike, razne vještine i upoznavati druge kulture.
 
FOTO: PIXABAY