LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Životni savjeti

5 korisnih savjeta kako prevladavati životne prepreke

Prevladavanje životnih prepreka zahtjevan je i težak zadatak za koji je potrebna snažna volja. Stoga, donosimo pet savjeta koji pomažu u tom procesu.

Prevladavanje životnih prepreka zahtjevan je i težak zadatak za koji je potrebna snažna volja. Stoga, donosimo pet savjeta koji pomažu u tom procesu.

Zanemarivanje vlastitih problema učestala je stvar koju svi činimo smatrajući da je to najbolje rješenje. Prepoznati i sukobiti se s određenom životnom preprekom oduzima mnogo vremena i živaca te nas stavlja u težak položaj, pa nastojimo to izbjeći kako bismo ostali sretni. No, izbjegavanje prepreka neće nas zadugo održati sretnima. Kad tad problemi će postati još veći. Svjesno suočavanje s njima pokazuje najučinkovitiji rezultat, stoga donosimo pet savjeta koji će vam u tome pomoći. 

1. Osvijestiti vlastite probleme 

Svatko bi htio jednostavan i sretan život, zbog čega često gledamo svijet kroz ružičaste naočale i zanemarujemo vlastiti problem. To radimo zato što smatramo da je nerješiv pa se pokušavamo poštedjeti muke, zaboraviti ga i praviti se da ne postoji. Međutim, on se mora osvijestiti, prihvatiti i prevladati zato što ćemo jedino tako olakšati svoju savjest i krenuti dalje.

2. Znati zašto ulažemo trud u prevladavanje prepreke

Proces suočavanja i prevladavanja životnih prepreka zahtjevan je i težak zadatak. Da bismo ga uspjeli izvršiti, potrebna je snažna motivacija i volja. Zbog toga se moramo upitati – Zašto želimo prevladati određenu prepreku? Što će se promijeniti ako je prevladamo? U kojem nas cilju ona sprječava i koliko nam je taj cilj bitan u životu? Pronalaskom odgovora na ta pitanja moći ćemo se lakše usredotočiti na rješavanje problema i ostati uporni u dostizanju svojeg definiranog cilja. 

3.  Prihvatiti činjenicu da je život promjenjiv

Koliko god pokušali planirati svoj život, on nas uvijek iznenadi. Promjenjiv je i nepredvidljiv te tu činjenicu moramo prihvatiti. Što god planirali za svoj život, sigurno neće uvijek ispasti tako kako smo ga zamislili, a prepreke i problemi uvijek će biti njegov sastavni dio. Trebamo biti spremni na promjenu i prihvatiti da se u mnogim slučajevima stvari nalaze izvan naše kontrole. 

4. Ostati pozitivan i racionalan

U prevladavanju prepreka važno je zadržati pozitivan stav zbog kojeg ćemo ostati motivirani i ustrajni u izvršavanju svojeg cilja. Isto tako, racionalno razmišljanje ključno je jer će nas ono pripremiti na to da put do cilja može biti trnovit, neočekivan, čak i razočaravajući, ali da unatoč tome moramo nastaviti dalje.

5. Promijeniti pogled na prepreke 

Prepreka ne mora nužno označavati gubitak ili propast. Ona može biti prilika; ono nešto što se trebalo dogoditi i promijeniti naš život i karakter. Prihvaćanjem njezina postojanja, korisno je zapitati se što možemo iz nje naučiti i kako nas može učiniti boljom i čvršćom osobom. Na taj način prevladavanje prepreke više neće biti težak i mukotrpan proces, već pozitivna promjena.

Težak je put savladavanja životnih prepreka i problema, zbog čega nerijetko odustanemo od postizanja cilja. Međutim, ako ostanemo ustrajni, uvjerit ćemo se koliko taj proces može biti ispunjujuće i ohrabrujuće iskustvo. Nije važno koliko ćemo puta pasti u životu, već koliko ćemo se puta podići na noge.
FOTO: UNSPLASH