LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VARK model

4 stila učenja: Kako najbolje naučiti za ispit

Otkrijte koji vam stil najviše paše.

Otkrijte koji vam stil najviše paše.

Svaki uzorni student ima strategiju koju koristi kako bi što učinkovitije naučio gradivo za kolokvij ili ispit

Podcrtavanje skripte ili informacija u knjizi olovkom ili highlighterom različitih boja, slušanje predavanja, zapisivanje u bilježnicu, izrada dijagrama... Sve su to česte i učinkovite metode za bolje učenje.

Jedna od najboljih teorija učenja je VARK model koji se sastoji od četiri stila učenja: vizualni, slušni, kinestetički te čitanje/pisanje. Donosimo vam pregled svakog stila.

1. Vizualni
Kao što samo ime nalaže, studenti koji koriste vizualni stil učenja svoje informacije radije pamte vizualno. To znači da najbolje uče u interakciji s informacijama predstavljenima kao vizualne slike poput karata, grafikona, dijagrama i drugih. Međutim, to ne mora značiti da dobro reagiraju na fotografije ili videozapise, nego da im trebaju različita vizualna pomagala kao što su uzorci i oblici kako bi zapamtili željene informacije. Kod objašnjavanja, primjerice, znanstvenog procesa, onima koji koriste vizualni stil učenja najbolje je koristiti dijagram tijeka.

2. Slušni
Studenti koji koriste slušni stil učenja bolje uče kada primaju informacije u slušnom obliku, kada se čuju ili izgovore. Oni će često razvrstati informacije nakon govora, nego da o njima razmišljaju prije s obzirom na to da im izgovaranje stvari na glas pomaže u boljem razumijevanju gradiva. Najbolje metode učenja za one koji biraju slušni stil jesu, stoga, razgovor, predavanja i grupne rasprave, a mogu imati i koristi od ponavljanja lekcija, snimanja predavanja i grupnih aktivnosti u kojima se kolege studenti skupe i zajedno prolaze kroz gradivo.

3. Kinestetički
Studenti koji biraju kinestetički stil učenja su pojedinci koji više vole učiti radeći, odnosno oni uče tjelesnom aktivnošću. Umjesto da pasivno gledaju prezentaciju ili slušaju predavanje, oni koji uče putem kinestetičkog stila uživaju u praktičnom iskustvu. Obično su više u dodiru sa stvarnošću zbog čega im je potrebno korištenje taktilnog iskustva kako bi nešto bolje razumjeli. Za one koji biraju kinestetički stil, najbolji način za učenje novih informacija je kroz osobno iskustvo, praksu, primjere ili simulacije. Mogu se sjetiti nekog eksperimenta tako da ga sami kreiraju ili kada uče o, primjerice, energiji vjetra radije bi izgradili vrtnje i uspostavili veze između vrtloga i vjetroagregata kako bi saznali više o tome kako energija vjetra radi.

4. Čitanje/pisanje
Studenti koji biraju stil čitanja/pisanja informacije najbolje pamte kada su u riječima, bilo da ih zapisuju ili čitaju. Za njih tekst ima snažniji utjecaj od bilo kojeg vizualnog ili slušnog prikaza. Takvi studenti većinom prođu vrlo dobro na pismenim zadacima. Najbolji način da oni koji koriste stil čitanja/pisanja razumiju određenu lekciju je da opisuju grafikone i dijagrame riječima, rješavaju pismene kvizove na određene teme ili da im se daju pismeni zadaci

S obzirom na to da svi imaju svoju metodu učenja, teško je odrediti onu koja je najbolja za sve. Ipak, razumijevanje vlastitog stila učenja bitno je za vaše studiranje
FOTO: UNSPLASH