LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti

4 jednostavna načina za uspješnu borbu s prokrastinacijom

Kada nastupe ispitni rokovi, svaki iskusni student rado će napraviti sve, od čišćenja stana do nove sezone serije, osim učenja. Ako i tebi fali motivacije i uvijek se pokreneš vikend pred ispit, donosimo nekoliko korisnih savjeta koji bi ti mogli pomoći da prestaneš odugovlačiti i baciš se na posao!

Kada nastupe ispitni rokovi, svaki iskusni student rado će napraviti sve, od čišćenja stana do nove sezone serije, osim učenja. Ako i tebi fali motivacije i uvijek se pokreneš vikend pred ispit, donosimo nekoliko korisnih savjeta koji bi ti mogli pomoći da prestaneš odugovlačiti i baciš se na posao!

Budimo iskreni, svi smo barem jednom bili kampanjci i odradili posao u zadnji čas te uz to spavali po 2-3 sata, popili prekomjerne litre kave i energetskih pića, pa se na ispitu pojavili kao zombiji. Možda je vrijeme da si prestanemo stvarati bespotrebni stres i potaknemo sami sebe na promjenu. U nastavku donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćeš na idući ispit doći spreman i naspavan!

Smanji broj odluka u danu

Jeste li znali da donošenje i najmanjih odluka iscrpljuje našu samokontrolu i umara nas? Upravo zato svakodnevno sami sebe nesvjesno sabotiramo pa je važno donijeti neke odluke unaprijed! Primjerice, možemo odrediti točne dane u tjednu za vježbanje ili si postaviti popis najvažnijih zadataka koje sutra trebamo obaviti. Na taj način oslobađamo energiju koja nam je potrebna da se fokusiramo na važne stvari, umjesto da je trošimo odugovlačeći s besmislicama.

Napravi ono što trebaš ili nemoj ništa

Kako uvesti ravnotežu između prioriteta i straha od propuštanja?


Kažu kako je ovo bila svojevrsna filozofija američkog pisca Raymonda Chandlera, kako bi izbjegao odugovlačenje svojega svakodnevnog pisanja. Princip je vrlo jednostavan, a sastoji se od dvije opcije – ili ću danas napraviti ono što trebam ili neću raditi ništa drugo. Čak i ako se odlučimo na drugu opciju eventualno ćemo početi raditi, ako ništa drugo, barem iz dosade. Pri tome, naravno, društvene mreže i Netflix ulaze pod druge stvari!

Usredotoči se na nešto jednostavno izvedivo

Koju sljedeću radnju ili korak trebam napraviti da bih se približio cilju? Takozvana navika sljedeće radnje predstavlja prvi i najmanji korak prema cilju koji je jednostavno izvediv. Primjerice, ako trebamo pripremiti prezentaciju koja je kompleksna i ne čini se baš zanimljivom, možemo jednostavno početi s guglanjem teme. Uz kratko čitanje i pokoju fotografiju, lako ćemo se aktivirati i početi s daljnjim pripremanjem, a onda i konačnim obavljanjem zadatka.

Usvoji ove dobre navike i bezbrižno prođi kroz ispitne rokove


Prilagodi svoje okruženje

Koliko puta krenemo s učenjem pa završimo s mobitelom u rukama, listajući po društvenim mrežama? Previše, definitivno! Dakle, kako bismo povećali učinkovitost, a smanjili odugovlačenje, potrebno je ukloniti sve okidače potonjega. Što znači da je najbolje isključiti zvuk notifikacija i mobitel odmaknuti fizički od sebe, kako bismo sami sebe spriječili za nepotrebnim posezanjem i samim time gubljenjem vremena.

Za sve je prije svega potrebna čvrsta volja i malo truda, pa tako i za obavljanje bilo kojeg zadatka, pogotovo ako ga želimo obaviti na vrijeme. Navike nije lako mijenjati, ali vrijedi pokušati olakšati si život, zar ne?

Donosimo korisne alate za učenje i organizaciju vremena usred ispitnih rokova


IZVOR: LIFEHACK
FOTO: UNSPLASH