LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Samostalan život

13 savjeta za preživljavanje u samačkoj tvrđavi

Stiglo je vrijeme da napustite svoj topli dom. Uskoro se selite i osjećate strah. Donosimo vam savjete za lakšu prilagodbu na samostalan život.

Stiglo je vrijeme da napustite svoj topli dom. Uskoro se selite i osjećate strah. Donosimo vam savjete za lakšu prilagodbu na samostalan život.

I taj je trenutak došao. Pun uzbuđenja i iščekivanja pomiješanih, uvjereni smo, s pozitivnom strepnjom i nešto potisnutijim strahom koji nikome ne želite priznati, pa ni sebi. Mnogi od vas koji čitate ova slova na ekranu vjerojatno odgađate neizbježno pakiranje kojim ćete obilježiti početak jedne nove životne avanture. Selidba u novo mjesto, selidba u novi prostor, odlazak od obitelji, samački život u stanu jer u domu, budimo realni, nećete nikada biti sami.

Taj samački život u koji ćete vjerojatno zagaziti po prvi put u životu, može biti zastrašujuć i često jest, ali ujedno je i uzbudljiv, nepoznat, tužan, pa čak možda i onako knjiški romantičan. Osjećati sve to odjednom sasvim je normalno, ipak je to jedna velika promjena koja će šokirati vašu psihičku, a možda i fizičku komponentu (pokvareno mlijeko, fast food, nekontrolirane količine alkohola…). Činjenica je da ćete uživati ogromnu slobodu, ali isto tako i da će vam ta sloboda na početku vjerojatno biti prevelika i moguće je da ćete osjetiti samoću, pogotovo ako dolazite iz mjesta u kojima svatko svakoga zna ili pak iz velikih obitelji ili ogromnih prijateljskih društava.

Mi vam ovim putem želimo dati nekoliko savjeta kako se nositi s prvim mjesecima samačkog života. Zašto prvim mjesecima? Zato što ćete nakon mjesec dana biti kao novi, bez straha, bez strepnji, i sve će vam to biti totalni chill.

 1. Nemojte biti prestrašeni

Da, znamo, taj savjet ste si mogli dati i sami. Ali ne mislimo na strah od nepoznatog, nego strah od umišljenog. Odmah sada se pomirite s tim da ispod vašeg kreveta nema čudovišta, da čujete kuckanje u cijevima, a ne zombije koji se približavaju, i da obrisi koje vidite u sjenama nisu duhovi. Ako uspijete, zahvaljivat ćete nam na ušteđenom vremenu. Ako se ne možete pomiriti s tim, u kofer spremite malu noću lampicu (za noćni stolić), pripremite nekakvu uspavljujuću glazbu za noć (koja će neutralizirati bilo kakve dodatne zvukove), neka vam cijelo vrijeme svira nešto u pozadini i sve će biti ok.

Čudovišta, FOTO: Tumblr
 1. Ipak, potražite neko dodatno osiguranje!

Sigurni smo da u vašem stanu nema zombija, duhova ili čudovišta. Ipak, najgora su noćna mora drugi ljudi. Sumnjamo da ćete se ikada s takvima susresti, ali uvijek treba biti pripremljen. Ako je brava stara, bilo bi dobro da razgovarate s najmodavcem da stavi neku sigurniju, ili barem lanac. Također, postoje i senzori kretanja koje možete nabaviti za jeftinu lovu, koje stavite pokraj vrata (naravno, unutar stana) te ako ih itko otvori bez vašeg znanja, znat ćete. Ne samo da ćete se s ta dva trika osjećati sigurnije nego ćete stvarno biti sigurniji.

Sigurnost, FOTO: Tumblr
 1. Nemojte biti neuredna osoba

Ako ste prirodno nadareni za održavanje, organizaciju i urednost, ovaj se dio ne odnosi na vas, ali ako niste, nastavite čitati! U potpunosti podržavamo kreativni nered i zalažemo se za njega, ali nismo ni prvi ni zadnji kojima se dogodilo da smo se možda malo previše zanijeli u toj vrsti kreative. Ne želimo reći da svaki dan trebate pospremati, daleko od toga, ali ipak nemojte zaboraviti s vremena na vrijeme oprati suđe, usisati prašinu i promijeniti posteljinu, vaše zdravlje će vam zahvaljivati.

Nered, FOTO: Imgur
 1. Naučite se oslanjati na sebe

Ako niste naviknuti na samoću, živjeti sami u stanu može biti izluđujuće. Kada nemate obitelj ili cimere kojima ćete se vratiti nakon lošeg dana, morate naći način da volite sebe i da nađete način kako se nositi s lošim stranama života na zdrav način. Savjetujemo pisanje dnevnika, gledanje neke humoristične serije ili filma, odlazak u kvartovski kafić (upoznavanje s lokalnim konobarima i konobaricama). Preporučamo komunikaciju preko Skypea ili jednostavno telefona, čitanje neke dobre knjige, meditiranja. Ako vam nije dan, nemojte se tome prepustiti, nabacite smajl od uha do uha i zabavite se.

Osloni se na sebe, FOTO: Giphy
 1. Nemojte zaboraviti izlaziti!

Neki će vjerojatno i uživati u samoći i odlučiti da se uopće više ne žele nositi s vanjskim svijetom, ali što god radili, nemojte se prepustiti takvom stilu života. Razumijemo zašto se život u krevetu pod dekicom s kokicama i dobrom serijom čini super, ali su ipak ljudi društvena bića i da bi ostali među normalnima, trebaju barem minimalnu komunikaciju. Ako niste te sreće da nađete ekipu s kojom bi mogli na kavu, čaj, pivo, cjelonoćni izlazak, upišite neku aktivnost koja će vas smjestiti u neku grupu i prisiliti na nekakvu vrstu komunikacije (pilates, zbor, satovi pletenja, škola trčanja, pub kvizovi,…).

Prijatelji, FOTO: Giphy

 1. Budite dobri prema svojim susjedima!

Biti u dobrim odnosima sa susjedima dobra je stvar. Prvo, to je dobro zbog vaše sigurnosti – mogu pripaziti na vas ili provjeravati vaš stan kada odete doma. Drugo, mogu vas održati pribranima s čašicom razgovora ili domaće rakije kada biste najradije odjurili na prvi vlak i kući. Treće, ako ste u dobrim odnosima sa susjedima, vjerojatno vam neće zvati policiju kada napravite tulum. Naravno, to treće vrijedi samo s vremena na vrijeme, koliko god bili dobri sa susjedima, ako ćete svaki dan partijati, ni jedan susjed vas neće voljeti.

Susjedi, FOTO: Imgur
 1. Imajte brojeve za hitne slučajeve pri ruci

Čim uđete prvi put u stan, napišite si brojeve lokalnih vodoinstalatera, električara, itd. Tako ćete si uštedjeti vremena i živaca u vašem samostalnom životu. Dakle, nemojte se stresirati ako dođe do neke neugodne situacije, nego jednostavno nabacite poziv i riješite problem.

Hitni brojevi, FOTO: Giphy
 1. Pretjerajte ukrašavajući

Dekoriranje i ukrašavanje je vjerojatno jedan od najzabavnijih i najuzbudljivijih komponenti samačkog života. Naravno, sve se morate dogovoriti s vašim stanodavcem, ali pobojati neki zid, staviti koju fotografiju, nabaviti fora jastučiće, namjestiti stan po feng shui standardima, ma sve. To će vam stvarno olakšati prilagodbu na novo mjesto, jer ćete ga na taj način učini vaši domom.

Dekoriranje, FOTO: Tumblr
 1. Naučite se raditi rukama

Uvijek možete nazvati roditelje kada vam procuri sudoper, slati svaki tjedan robu busom, jesti vani i plakati kada vam ponovno padne sustav na računalu. No, iako je lijepo da možete uvijek naći nekoga tko će vam pomoći, popraviti i napraviti stvari, ipak bi vam samostalni život trebao pomoći da naučite neke stvari raditi sami. Pokušajte, nemate što izgubiti (osim možda vremena). Internet je beskonačno mjesto koje ima odgovor na sva pitanja i sve vaše probleme.

Raditi vlastitim rukama, FOTO: Giphy
 1. Sjetite se s vremena na vrijeme poći u kupovinu

Kupujte malo i kupujte često! U suprotnom, hrana će vam se vjerojatno pokvariti jer je nećete stići potrošiti sami. U slučaju da ipak nakupujete dosta toga, uvijek možete unaprijed napraviti gotovu hranu koju potom zamrznete i vadite po potrebi.

Prazan frižider, FOTO: Giphy
 1. Držite se budžeta

To je velika stvar i mukotrpno privikavanje. Sada ćete sami plaćati stanarinu, režije, hranu, izlaske, i, iako će vam roditelji uvijek pomagati, bilo bi u redu da ne iskorištavate njihovu ljubav prema vama i njihov teško zarađeni novac. Uvijek na kraju mjeseca isplanirajte okvirno koliko trebate na što dati i koliko imate za zabavu, pokušajte se držati isplaniranog izračuna i trebali biste biti O.K. S vremenom si možete naći i studentski posao i tako olakšati sebi i roditeljima. U slučaju da vam ne ide život na budžetu, dogovorite se s roditeljima da vam ne šalju novce na mjesečnoj bazi, nego na tjednoj, tako neće moći potrošiti ono što je bilo namijenjeno za režije.

Budžet, FOTO: Giphy
 1. Pozovite ekipu kod sebe

Iako će potreba za antisocijalnim ponašanjem biti jaka, borite se tako da pozovete ekipu kod sebe s vremena na vrijeme. To je jedna od super stvari ne morate paziti odgovara li vašim roditeljima da netko dolazi, sviđa li se vašim cimerima ta osoba, moraju li učiti za neki ispit idući dan. Slobodni ste, iskoristite to.

Party, FOTO: Tumblr
 1. Uživajte u nečemu što rijetko tko ima – privatnosti!

Većinu života živimo s nekim. S roditeljima, braćom i sestrama, s cimerima, većina osnuje svoju obitelj kasnije. Trenutak u kojem možete živjeti sami vjerojatno je jedan od rijetkih u vašem životu. Iskoristite to! Hodajte po stanu bez hlača, čekajte s pranjem suđa dok vam ne ponestane čistog, uživajte u tišini i miru koji vam vaša samačka tvrđava nudi.

Privatnost, FOTO: Tumblr
 
Poanta samostalnog života na kraju i jest učenje suživota samih sa sobom i svojim mislima, traženje ravnoteže između guštanja i održavanja sebe na životu. U jednom ćete trenutku sve pohvatati i početi uživati u svakoj sekundi imanja vlastitog carstva.
FOTO: MAGDALENA LINDE