LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za sretnu i uspješnu novu godinu

12 prijedloga za odluke koje će vam olakšati život u 2020.

2019. će uskoro biti za nama. Pogledajte naše savjete za novogodišnje odluke koje će vam obogatiti i olakšati život u novoj 2020.

2019. će uskoro biti za nama. Pogledajte naše savjete za novogodišnje odluke koje će vam obogatiti i olakšati život u novoj 2020.

Nova godina predstavlja mogućnost za novi početak. Ako nam je ova na izmaku bila sjajna, možemo uživati u sjećanju na sva naša dostignuća i pokušati planirati nove uspjehe u nadolazećoj. Ako je godina bila izazovna i teška, silvestarska noć budi nadu u bolju godinu koja dolazi. Stoga, nije čudno kako mnogi od nas vole donositi tzv. novogodišnje odluke, bilo kao način osiguravanja uspjeha i u novoj godini ili pokušaja promjene onoga što smo identificirali kao prepreku uspjehu u nekom području svoga života.

Nažalost, većina donesenih odluka biva prekršena do kraja siječnja i zaboravljena do idućeg prosinca. Kako slična sudbina ne bi zadesila i vas, donosimo vam prijedloge za one odluke koje će obogatiti i poboljšati vaš život. Uz to, dat ćemo vam i nekoliko savjeta koji će vam pomoći u njihovu ostvarivanju i provođenju.

1. Organizirajte budžet

Svi znamo kako je studentski budžet mali, a vjerujemo kako ste i vi koji put dočekali kraj mjeseca s jedva kojom kunom u novčaniku. Financije mogu biti izvor ogromnog stresa koji se zatim prelijeva i u druge sfere našeg života. Pokušajte u novoj godini pronaći način za bolje raspolaganje novcem koji imate. Skinite na svoj mobitel aplikaciju u kojoj možete bilježiti svoje mjesečne troškove kako biste ih bolje pratili. A možete iskoristiti i dobru staru bilježnicu ili blokić. Razmislite o tome da bankovne kartice ostavite doma kad izlazite. Pijano podizanje novca s bankomata nikada nije bilo pametno, što će vam potvrditi brojni stariji kolege. Ne podižite i ne nosite sa sobom u novčaniku veći iznos gotovine, osobito ako primijetite kako ste skloni tzv. impulzivnoj kupnji. Ne možete potrošiti novac koji nemate sa sobom. Naravno, uvijek postoji i mogućnost pronalaska studentskog posla kako biste nadopunili svoj džeparac.

2. Čitajte više knjiga

Ako vam je pao mrak na oči kad ste pogledali popis literature za obvezne kolegije, vjerujte, niste prvi, a zasigurno ni posljednji s takvom reakcijom. Ti popisi mogu biti veoma zastrašujući, pa se mnogi na kraju oslanjaju na skripte i slična pomagala. No, ako odmah na početku semestra otiđete u knjižnicu i posudite hrpetinu knjiga koja će vam trebati, moći ćete ih polako pročitati tijekom semestra. Kad dođete na predavanje, znat ćete o čemu profesor priča i bit će vam lakše pratiti ga, a kad dođe vrijeme za kolokvij ili ispit, moći ćete koristiti skriptu gotovo samo kao alat za ponavljanje onog osnovnog.

Ako se u novoj godini želite posvetiti čitanju beletristike, prvi je korak procjena koliko knjiga godišnje ili mjesečno možete pročitati. Zatim sastavite svoj vlastiti popis za čitanje. A kako biste bili sigurni da ćete se pridržavati rasporeda koji ste si zadali, pokušajte pronaći barem jednu osobu koja bi vam se pridružila u ovom izazovu i s kojom ćete moći podijeliti svoje viđenje pročitanog. Učlanjivanje na stranice poput Goodreadsa može također biti veoma stimulativno.

FOTO: Pixabay

3. Učlanite se u neki klub

Početak nove godine savršen je trenutak za otkrivanje novih zanimacija i strasti. Bez obzira na to jeste li tek započeli s otkrivanjem ili želite obnoviti strast koju ste pomalo zanemarili, sada je pravi trenutak da se pridružite nekom klubu i pronađete ljude koji dijele vaše oduševljenje fotografijom, biciklizmom, filatelijom ili nečim sasvim drugim.

4. Preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem

Mnoge novogodišnje odluke vrte se oko gubljenja kilograma i centimetara, osobito nakon uživanja u blagdanskim kolačima. No, ono na što vas mi želimo potaknuti jest preuzimanje kontrole nad zdravljem, bilo fizičkim ili mentalnim. Zaboravite na centimetre i brojeve na vagi i fokusirajte se na vaše opće blagostanje.

Pravilna i raznovrsna prehrana temelj je zdravlja, zato pokušajte pripaziti na gorivo kojim pokrećete svoje tijelo. Ako možete neku namirnicu koju često konzumirate zamijeniti zdravijom, učinite to. Pokušajte smanjiti količinu šećera koju konzumirate. Umjesto vožnje tramvajem ili gradskim busom, prošećite. Pobrinite se da pijete dovoljno vode tijekom dana i da odspavate minimalno osam sati kvalitetnog sna svake noći. Započnite s bilo kakvim programom vježbanja jer su blagotvorni učinci vježbanja na fizičko, ali i mentalno zdravlje nebrojeni. Pravilnom prehranom i redovitim vježbanjem ojačat ćete svoje tijelo što će vam poboljšati samopouzdanje i učinkovitost, a time i raspoloženje. Naravno, važno je započeti lagano i prilagoditi vrste vježbi sebi i svojim mogućnostima. Ne očekujte da će vaš prvi trening izgledati kao trening montaža iz Rockyja i da ćete nakon njega izgledati kao Marvelov superjunak. Ako ustrajete, doći ćete i do rezultata. A ako se borite s mentalnim zdravljem, potražite pomoć. Studentsko savjetovalište odličan je prvi korak u tome.

5. Slušajte audioknjigu dok vježbate

Studije pokazuju kako slušanje audioknjige pomaže slušatelju produljiti vrijeme vježbanja, i to čak za 50%. Zato nakon što odlučite koji je savršeni režim vježbanja za vas pronađite i audioknjigu koja vas zanima, a za koju možda niste imali vremena. Učinci će biti zapanjujući.

FOTO: Pixabay.com

6. Volontirajte

Razmislite o svojim interesima i pokušajte pronaći neprofitnu udrugu koja se tim interesima bavi. Velika je vjerojatnost kako će volonteri biti i više nego dobrodošli. Dobit ćete novo iskustvo i naučiti nove vještine, ali i spoznaju kako ste pomogli.

7. Redovito isprobajte nešto novo

Nova su iskustva ono što nas obogaćuje i održava naš mozak u formi. Bilo da se radi o nekom jelu koje do tad nismo nikada probali ili albumu benda za koji do tada nismo čuli. Priuštite si jedno takvo iskustvo u redovnim intervalima, recimo jednom tjedno ili mjesečno.

8. Donirajte ili prodajte staru odjeću i obuću

Sakupite odjeću i obuću koja vam se ne sviđa i koju više ne želite ili ne možete nositi i riješite je se. Recite zbogom pretijesnim trapericama, cipelama koje ne nosite i svemu ostalome što vas ne veseli. Zaista je nevjerojatno koliko oslobađajuće može biti rješavanje starih i neželjenih stvari. A ako su u dobrom stanju, možete nešto i zaraditi.

9. Ugasite mobitel

Živimo u svijetu u kojem nam je sve na dlanu i u kojem smo dostupni u svako doba i bilo gdje. No, čini se kako unatoč svoj toj digitalnoj povezanosti raste osjećaj izoliranosti i usamljenosti. Zato, isključite se i uživajte u sadašnjem trenutku. Ugasite mobitel ako ste na kavi s društvom i posvetite se razgovoru i povezivanju s njima. Ugasite mobitel dok učite ili pišete neki seminar kako vam eventualne notifikacije ne bi odvukle pažnju. Ne morate na svaku poruku odgovoriti istog trena.

FOTO: Studentski.hr

10. Naučite neku novu vještinu

Učenje novih vještina najbolji je način za podizanje samopouzdanja i održavanja našeg mozga zdravim. Što više vještina naučimo, lakše učimo nove i podižemo svoj osjećaj vrijednosti. Upišite tečaj i naučite novi jezik ili skinite neku od besplatnih aplikacija za učenje jezika. Naučite plesti ili pronađite besplatni tečaj glazbene teorije. Naučite svirati neki instrument koji vas je oduvijek zanimao ili plesati neki ples koji vas se dojmio.

11. Recite ne prokrastinaciji

Ako i vi odgađate izvršavanje obveza do zadnjeg trenutka, znate koliko stresa prokrastinacija može izazvati. Uz loš utjecaj na naše zdravlje zbog velike količine stresa prokrastinacija umanjuje i naše rezultate jer umanjuje efikasnost. Zato iskoristite početak nove godine kako biste se uhvatili u koštac s tim problemom.

12. Recite ne strahu

Strah je iznimno moćan motivator i modifikator ljudskog ponašanja. U nekim situacijama iznimno je koristan jer nam signalizira kako je situacija opasna i kako bismo se trebali zaštititi. No, ako ga ne kontroliramo, može nas kočiti u ostvarivanju snova i življenju punim životom. Zato napravite popis svega čega se bojite učiniti i svakog mjeseca prekrižite barem jednu stvar sa popisa. Pozovite osobu koja vam se sviđa na kavu. Otiđite na karaoke i otpjevajte najdražu pjesmu pred svima. Objavite svoj crtež ili pjesmu na nekoj od društvenih mreža. Ako se bojite pasa, posjetite azil za napuštene životinje. Strah u našim očima ima tendenciju rasti i postati nekakvo mitsko nepobjedivo čudovište. Suočavanjem s njime gotovo uvijek shvatimo kako nije bio toliko strašan.

FOTO: PIXABAY.COM