LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preopterećenost obavezama

10 znakova koji govore da je potrebno ograničiti broj svakodnevnih obaveza i savjeti kako to učiniti

Odvojenost od obitelji i prijatelja, osjećaj usamljenosti i gubitak koncentracije samo su neki znakovi koji ukazuju na preopterećenost obavezama. Važno je naučiti da se nemoguće baviti svime te da je potrebno prioritizirati obaveze i katkad uzeti predah od njih.

Odvojenost od obitelji i prijatelja, osjećaj usamljenosti i gubitak koncentracije samo su neki znakovi koji ukazuju na preopterećenost obavezama. Važno je naučiti da se nemoguće baviti svime te da je potrebno prioritizirati obaveze i katkad uzeti predah od njih.

Multitasking ponekad može uzrokovati razne negativne posljedice na emocije i ponašanje. Iako se u današnjem društvu preporuča bavljenje raznim aktivnostima i hobijima, često dolazi do preopterećenja obavezama što naposljetku uzrokuje iscrpljenost, stres, gubitak osviještenosti i nemogućnost koncentracije na svakodnevne stvari.

Donosimo, stoga, nekoliko ključnih znakova koje je izdvojio Lifehack, a koji govore da trebate uzeti predah od obaveza.
  1. Rijetko viđate svoju obitelj i prijatelje, a kada ste s njima izgubite se u svojim mislima i niste prisutni u trenutku.
  2. Izgubili ste osjećaj smisla zbog previše obaveza. 
  3. Konstantno ste iscrpljeni i nemate energije ni motivacije za odrađivanje jednostavnih zadataka. 
  4. Rijetko uzimate psihički i fizički odmor od obaveza. 
  5. Teško održavate koncentraciju više od deset minuta zbog zabrinutosti hoćete li stići odraditi sve svoje obaveze. 
  6. Nesretni ste i potišteni, ali ne možete dokučiti razlog svog lošeg raspoloženja. 
  7. Odbijate tražiti pomoć od drugih jer smatrate da sve možete obaviti sami. 
  8. Ne možete prioritizirati svoje obaveze i shvatiti ograničenost svojih mogućnosti. Želite se baviti svime smatrajući da ćete sve stići. 
  9. Posvećujete se novim obavezama prebrzo i bez razmišljanja. 
  10. Uz pregršt obaveza kojima se bavite, osjećate se usamljeno. 
Što poduzeti u slučaju preopterećenosti obavezama? Imamo savjete koji će vam pomoći u opuštanju i obnovi fizičkog i duhovnog stanja.

1. Prioritizirajte svoje obaveze

Ponekad se čini da postoji neograničeno vrijeme za raznovrsne obaveze, no činjenica je da se unatoč svestranim interesima nemoguće baviti svime. Ključno je napraviti popis prioriteta i odlučiti koje aktivnosti i dalje prakticirati, a koje odbaciti. Ovdje treba uzeti u obzir širu perspektivu i zapitati se - Koliko vremena će mi oduzeti pojedina aktivnost? Hoće li uz nju biti vremena za druženje s bližnjima i vlastiti odmor? Koja je svrha bavljenja nekom aktivnošću i hoće li ona pozitivno pridonijeti mojem iskustvu i razvoju? Odgovarajući na ova pitanja, lakše ćete donijeti odluku. 

2. Osvijestite emocije 

U užurbanom ritmu života često se zaboravlja na vlastite osjećaje. Osviještenost o njima važna je za zdrav način života zato što pridonosi osobnom razvoju i pomaže u promjeni životne perspektive. Stoga, svakodnevnim postavljanjem jednostavnog pitanja - Kako se osjećam? otkrit ćete mnogo o trenutnom emocionalnom stanju. Važno je osvijestiti i prihvatiti sve emocije, bilo pozitivne ili negativne, te djelovati u skladu sa njima. Na taj način shvatit ćete koje vas aktivnosti i obaveze usrećuju, a koje stvaraju pritisak i stres. 

3. Uzmite predah

Za uspješno odrađivanje obaveza i održanje energije, nužan je psihički i fizički odmor, a postoji više načina kako se možete opustiti. Meditacija se pokazuje kao jedan od najučinkovitijih - pridonosi razvoju mirnog i svjesnog uma. Šetnja, masaža, čitanje knjige ili slušanje muzike također su provjerene metode, dok sa nekoliko dubokih udaha i izdaha isto tako možete opustiti svoj um i tijelo. 
FOTO: PIXABAY